[Grow by DPG Media] Hoe steunt Nederland goede doelen?

[Grow by DPG Media] Hoe steunt Nederland goede doelen?

Wat vinden de Nederlanders het belangrijkste aandachtsgebied bij goede doelen? Op welke wijze doneren wij aan goede doelen en hoeveel willen wij hier aan uit geven? Samen met Panel Inzicht heeft DPG Media onderzoek gedaan naar wat Nederlanders belangrijk vinden als het gaat om doneren aan goede doelen. Zo vinden de meeste Nederlanders (63%) de strijd tegen kanker het belangrijkste aandachtspunt bij goede doelen. In 2022 was dit nog 59 procent. Benieuwd waar het potentieel zit voor goede doelen en hoe je als goed doel een nieuwe doelgroep kunt aanspreken via verschillende kanalen? Lees dan dit artikel van Grow van DPG Media.

KWF leidend in donaties

Steeds meer mensen zijn gaan doneren en bovendien steunen zij nu ook meerdere goede doelen. De meeste mensen geven 1 tot 4 keer per jaar aan een goed doel, waarvan ouderen frequenter doneren dan jongeren. In het afgelopen jaar schonk 83 procent minimaal aan één goed doel. De meeste mensen steunen maximaal drie goede doelen. Het meest gesteunde goede doel van de afgelopen 12 maanden was het KWF. Onder elke doelgroep was de strijd tegen kanker het belangrijkste aandachtspunt. 60 procent geeft eerder geld aan een goed doel wanneer het hen persoonlijk raakt. Zo geeft 48 procent van de ouderen aan het onderwerp hart en vaatziekten belangrijk te vinden, terwijl maar 23 procent van de jongeren dit belangrijk vindt. De helft van de mensen geeft liever aan een specifiek project dan een algemeen doel.

Collecteren aan de deur meest effectief bij alle doelgroepen

Wanneer iemand structureel giften geeft, worden deze meestal op maandelijkse basis gedaan. De helft geeft maximaal 20 euro per jaar als structurele gift. Het merendeel (70%) doet liever een eenmalige donatie dan structureel. Bij een eenmalige gift geeft 70 procent een bedrag tot maximaal 10 euro. De meeste donaties worden gedaan wanneer men aan de deur wordt benaderd. Zo geeft 46 procent altijd een gift aan een collectant aan de deur, ongeacht het goede doel. Ook lid worden van een goed doel doet men het vaakst bij benadering aan de deur. Daarnaast geeft men de meeste donaties wanneer zij een product kopen, waarvan de opbrengst deels naar een goed doel gaat. 

Transparantie en betrokkenheid wordt het meest gewaardeerd

Wanneer het gaat om het benaderen van de doelgroep, vinden de meeste mensen een directe benadering zoals via de telefoon het meest hinderlijk. Ook op straat en aan de deur aangesproken worden wordt als hinderlijk ervaren, maar hier worden wel de meeste donaties uitgehaald. De meest acceptabele manier van benadering is via een reclame of programma op tv of radio. Als het gaat om het ontvangen van informatie over goede doelen, ontvangt elke doelgroep deze het liefst via de mail. Hierbij geeft 71 procent aan het belangrijk te vinden informatie te krijgen over hoe de giften worden besteed. Ook vindt de helft het belangrijk meer kennis over het onderwerp te krijgen.

Download hier de infographic met alle uitgebreide onderzoeksresultaten.

www.dpggrow.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Grow by DPG Media] Wat je moet weten over het meten van aandacht

18-07-2024 | 11:40:02
Of je nu aan klant- of bureauzijde zit, waarschijnlijk heb je de laatste tijd op branche-evenementen of in de vakpers veel gehoord over de Attention Economy en het meten van aandacht.

[Grow by DPG Media] De kracht van een crossmediale aanpak

25-06-2024 | 11:40:22
38 procent van de Nederlanders is in 2024 of 2025 van plan om misschien een nieuwe auto te kopen en/of leasen.

[Grow by DPG Media] Zo kiezen Nederlanders een nieuwe auto

18-06-2024 | 08:58:00
38 procent van de Nederlanders is in 2024 of 2025 van plan om misschien een nieuwe auto te kopen en/of leasen.

[Grow by DPG Media] Hier houden Nederlandse ondernemers zich mee bezig

05-06-2024 | 12:34:00
Anno 2024 spelen duurzaamheid, klimaat en energie een steeds grotere rol in onze maatschappij én in het bedrijfsleven

[Grow by DPG Media] A.Vogel overstijgt de benchmarks van AutoWeek

30-05-2024 | 10:28:00
Taboes doorbreken is één ding, dit ook nog eens effectief doen is een tweede. Het zelfzorgmerk A.Vogel maakte het waar

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.