Marketing Report
[Grow by DPG Media] Nederlanders oriënteren zich langer voor vakantie en gaan vaker op reis nieuws

[Grow by DPG Media] Nederlanders oriënteren zich langer voor vakantie en gaan vaker op reis

Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat Nederlanders zich steeds langer van tevoren op een vakantie oriënteren, eerder boeken én vaker op vakantie gaan. Zo steeg in 2023 het aantal vakantiegangers dat zich zeven tot twaalf maanden van tevoren oriënteert met bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast ging in 2023 maar liefst 81 procent van de Nederlanders minstens vijf nachten op vakantie, in 2022 was dat nog 60 procent.

Meeste vakantiegangers oriënteren zich een half jaar van tevoren

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste groep Nederlanders zich een half jaar van tevoren oriënteert op hun grote vakantie (24 procent) en twee tot drie maanden voor vertrek boekt (23 procent). Vooral gezinnen oriënteren zich langer dan een half jaar van tevoren (44 procent). Daarbij komt er een opvallende verschuiving naar voren: men oriënteert zich steeds langer van tevoren op een vakantie en boekt eerder. Zo nam in 2023 het aantal Nederlanders dat zeven tot twaalf maanden van tevoren boekt toe, het aantal dat een maand voor vertrek of last minute boekt daalde.

Steeds vaker twee keer per jaar op lange vakantie

In 2023 ging men bijna twee keer zo vaak in de zomer én winter op een lange vakantie (minstens vijf nachten) als in 2022 (19 procent versus 10 procent). Maar, met name de zomervakantie wordt in 2024 nog populairder. Zo hebben meer Nederlanders een lange zomervakantie op de planning staan dan vorig jaar (55 procent versus 50 procent). Een maand geleden had 12 procent van de Nederlanders zich al georiënteerd op de komende zomervakantie. Één op de drie Nederlanders is van plan deze vakantie in het eerste kwartaal te boeken. Hier geven de meesten 1.000 tot 2.000 euro aan uit.

Oriënteren en boeken doet men het liefst online

Bij het oriënteren op een vakantie is een smartphone of tablet volgens de meeste Nederlanders (63 procent) onmisbaar. De populairste inspiratiebronnen zijn met name websites van reisorganisaties (51 procent), gevolgd door online zoekmachines (40 procent) en vrienden of familie (30 procent). Daarnaast zag maar liefst 68 procent van de Nederlanders weleens een bestemming in de media, waardoor ze daar graag heen wilden.

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: "De behoefte aan vakantie is blijkbaar heel groot. Zo groot, dat consumenten ondanks de inflatie zelfs minder kritisch op de prijs zijn, anders dan je zou verwachten."

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panel Inzicht in december 2023 onder 500 respondenten (18-65 jaar). De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn te vinden op Grow van DPG Media.. Een deel van de onderzoeksvragen is ook gesteld in 2022 en 2020, waardoor een vergelijking mogelijk is. De onderzoeksresultaten kunnen wij selecteren op geslacht, leeftijd, en/of leefsituatie waar men zich in bevindt.

www.dpgmediagroup.com/grow

 Lees ook:

[Grow by DPG Media] Huishoudens zeer tevreden over hun boodschappenproces

20-02-2024 | 10:45:00
Onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht naar gezinspraak in fmcg-markt

[Grow by DPG Media] Een blik op wat Nederlanders echt blij maakt

16-02-2024 | 09:35:42
De meeste Nederlanders worden gelukkig van zaken als eten, familie en vrienden, maar de meningen over het geluk dat social media hen brengen zijn verdeeld

[Vacatures] DPG Media Masters zoekt een Copywriter Automotive - Amsterdam

12-02-2024 | 10:01:00
DPG Media is per direct op zoek naar een Copywriter Automotive - Amsterdam

[Grow by DPG Media] De hartslag van Nederland: Ons uitgavenpatroon als gevolg van de inflatie

24-01-2024 | 09:58:00
Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat Nederlanders zich steeds langer van tevoren op een vakantie oriënteren

[Grow by DPG Media] ANA Programmatic Supply Chain Study: Cheap reach is the name of the game

22-12-2023 | 10:57:00
The ANA found that only 36 cents of every dollar entered into a Demand Side Platform (DSP) reaches the consumer

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.