Marketing Report
Havas Meaningful Brands voorspelt de Me-conomy nieuws

Havas Meaningful Brands voorspelt de Me-conomy

Het tweejaarlijkse rapport Meaningful Brands van Havas Media is uit. De belangrijkste verschuiving is dat persoonlijke en duurzame merkattributen nu in elkaar overvloeien. Er ontstaan daarmee nu grotere merkkansen, waarbij waardecreatie conform het purpose gets personal-principe het meeste succes zal opleveren.

Jules Hooijer, Head of Strategy & Intelligence Havas Media: "Na de Age of Cynicism waarin 80 procent van de merken kon verdwijnen in de ogen van de consument, zien we nu een hoopvolle verschuiving naar Purpose gets Personal waarbij de betere wereld voorop staat en daarna samensmelt met persoonlijke relevantie. Moderne Brand Meaningfulness is dus duurzaamheid gekoppeld aan concreet persoonlijk voordeel."

Merken die deze balans vinden scoren significant beter op share of wallet en presteren gemiddeld 222 procent beter. De vier belangrijkste aanbevelingen aan merken zijn:

1. Make mental and physical health universal

Meaningful Brands zijn die merken die mentale en fysieke gezondheid actief aanbieden, ondersteunen en als lifestyle promoten (66 procent), want 7 op de 10 consumenten wil dat merken zich aansluiten op de levensstijl aspiraties van de consument.

2. Respect and celebrate difference

De roep van consumenten om verschillen te accepteren en diversiteit te stimuleren zet onverminderd door: 3 van de 4 respondenten wil dat we in harmonie samenleven. Merken die dit doen presteren met gemiddeld 64 procent beter op KPI's.

3. Become a purpose platform

Ongeveer 6 op de 10 mensen zijn bereid persoonlijke offers te brengen om de planeet te redden en stellen zich activistisch op. Merken die ervoor zorgen dat mensen hun persoonlijke doel kunnen verwezenlijken vervullen een rol van betekenis. De rol van een merk is steeds minder vaak die van de redder, maar meer die van de facilitator.

4. Do good without the drama

Weinig verrassend is het cijfer dat Meaningful Brands 49 procent beter presteren door transparantie en eerlijkheid. Echter is daar wat aan toegevoegd: lose the drama.

Veel conclusies zijn nog steeds te relateren aan een negatief wereldbeeld blijkt uit de steekproef onder 782.000 respondenten. Zo ziet tweederde de wereld achteruitgaan. Men ziet ecologie (75 procent), maatschappij (55 procent), gezondheid (53 procent) en politiek (52 procent) als zijnde in crisis en 1 op de 3 mensen wordt persoonlijk geraakt door ten minste één van deze crises. Daarom vindt tweederde (67 procent) dat merken niet transparant zijn en is 72 procent klaar met de praatjes. Het gevolg is dat 64 procent het liefst koopt van merken met een purpose, en 58 procent merken zonder purpose willen afwijzen.

Marieke Hooft-Gaus, Research Director Havas Media: "De eis dat merken zich sneller aanpassen aan economische, ecologische, politieke, en sociale omstandigheden – en dat men kiest voor democratie, diversiteit en duurzaamheid – dient nu gecombineerd te worden met een what’s in it for me-attitude. Die samensmelting van persoonlijk en collectief denken is nieuw en biedt kansen."

www.havasmedianetwork.com

 

Lees ook:

[SWOT24] Thijs Muller: Ik hou ervan om boven onze tools te blijven staan

17-02-2024 | 19:08:00
De grote kracht in de markt is het nieuwe Nationaal Media Onderzoek. Dat hebben alle bureaus tot hun beschikking en maakt de hele nationale mediabranche sterker

[Whitepaper Sessions 2023] Wichet Seav & Lesley Maria: Retail Media en Marketplaces

16-02-2024 | 12:21:00
Voorafgaand aan het M100 event begin december 2023 organiseerden Media Meetings en Marketing Report de Whitepaper Sessions, zes hoogwaardige kennistransfers in een marketeers only event. Een van de sprekers waren Wichet Seav en Lesley Maria van Havas Media. Wij hebben hun gevraagd om hun presentatie samen te vatten in een column

Havas Media wint Van Geloven account

08-02-2024 | 10:25:00
Met Mora, van Dobben, Hebro en andere snackmerken van Van Geloven voegt Havas Media een klant met veel merkbeleving toe aan haar FMCG portfolio

Vivendi wil zichzelf splitsen in Havas, Canal+ Groupe en Lagardere

20-12-2023 | 08:39:00
Het Franse mediaconglomeraat Vivendi kijkt naar mogelijkheden om zichzelf op te splitsen in drie delen: communicatiebedrijf Havas, tv/mediabedrijf Canal+ en een bedrijf met daarin de belangen van uitgevers Lagardere, Hachette, Relay.

WhitePaper Sessions 2023: N=5 | Pink Marketing | Towel Media | De Combinatie van Factoren | Havas Media | ZIGT

15-12-2023 | 16:13:00
Voorafgaand aan M100 2023, organiseerden Marketing Report en Media Meetings & Magazines voor de derde keer de WhitePaper Sessions. Onder leiding van Wierish Debipersad, Commercial Director bij Clear Channel, gaven zes bureaus een presentie in deze interactieve marketeers-only sessie
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.