Heineken: grote impact coronavirus op resultaten eerste half jaar 2020

Heineken: grote impact coronavirus op resultaten eerste half jaar 2020

Heineken heeft bekend gemaakt dat er een grote impact is op haar halfjaar resultaten 2020 als gevolg van de coronacrisis. Het verwacht dat haar omzet (behoudens exceptionele onderdelen en amortisatie die samenhangt met aangekochte delen) organisch daalt met 16,4 procent. Dit komt volgens het bierconcern door een organische daling van 13,4 procent van het verkochte volume en voor 3,6 procent door de organische omzetdaling per hectoliter. Het organische biervolume daalde met 11,5 procent.

Heineken verwacht voorzichtig herstel vanaf juni aangezien in een aantal markten de lockdowns (deels) werden teruggedraaid. De impact was het meest voelbaar in Noord- en Zuid-Amerika, het midden-Oosten, oost-Europa en Afrika, gevolgd door Europa, met Azië-Oceanië als best presterend dankzij Vietnam.

Het merk Heineken deed het volgens het bedrijf het beste met 2,5 procent daling. In 14 markten waaronder Brazilië, China, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland, Ivoorkust en Zuid-Korea wist het merk nog groei te behalen. Het alocholvrij bier Heineken 0.0 groeide opvallend genoeg in Mexico en de Verenigde Staten.

De operationele winst zal over het eerste half jaar een netto verlies geven van 300 miljoen euro. Daarbij is een afboeking inbegrepen van 550 miljoen euro. Het operationele resultaat daalde echter met 52,5 procent.

Op 1 juni 2020 volgde Dolf van den Brink, Jean-François van Boxmeer op als CEO van het bierconcern. Jean Francois van Boxmeer is in mei 2020 benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van Vodafone Group.

Heineken zegt gefocussed te zijn op kostenreductie, en stelt vastberaden te zijn de crisis goed in te gaan met sterke merken en toegewijde medewerkers alsmede een sterke balans. Door de situatie heeft Heineken deze resultaten eerder dan de presentatie van de volledige halfjaar-resultaten op 3 augustus 2020 gemeld als beursgenoteerd bedrijf. Concurrent AB-Inbev die ook te leiden heeft door de coronacrisis heeft dat niet gedaan, maar komt eind juli 2020 met haar resultaten. Het aandeel Heineken daalde donderdag 16 en vrijdag 17 juli 2020 licht na de aankondigingen.

www.theheinekencompany.com
www.heinekenholding.com
www.heineken.com

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.