International Film Festival Rotterdam 2023 trekt meer dan een kwart miljoen bezoekers

International Film Festival Rotterdam 2023 trekt meer dan een kwart miljoen bezoekers

De 52ste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) is officieel voorbij. Met de wereldpremière van All India Rank van Varun Grover werd IFFR 2023 afgesloten. Na twee online edities bracht IFFR 2023 voor het eerst in drie jaar publiek en filmmakers van heinde en verre samen voor een volledige fysieke editie in volle zalen.

De 455 films van het festival, waaronder 207 wereldpremières, werden voor het eerst sinds 2020 gepresenteerd in een volledige, fysieke editie, aangevuld met diverse multidisciplinaire programma's zoals Art Directions, IFFR Talks en meer. 2.195 filmprofessionals uit 92 verschillende landen, waaronder 316 filmmakers, verzamelden zich in Rotterdam voor het IFFR Pro-programma. Het festival trok 252.000 bezoekers. 

Het festival maakte de twee laatste prijzen bekend als aanvulling op de reeks winnaars die op vrijdag 3 februari werden aangekondigd. Dalva van Emmanuelle Nicot won de publieksprijs. The Youth Jury Award, geselecteerd door een panel van jonge filmliefhebbers tussen 16 en 20 jaar, ging naar Something You Said Last Night van Luis De Filippis.

Een emotionele en dankbare ervaring

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur van het IFFR: "Wat een emotionele en dankbare ervaring was het om IFFR eindelijk weer in volle glorie te zien, en publiek en filmmakers van heinde en verre bijeen te brengen in volle zalen. Aan sommige van deze programma's en projecten hebben we maar liefst drie jaar aan gewerkt en het is dan ook geweldig dat we die nu met de wereld hebben kunnen delen. Naast de filmculturen die het IFFR al decennialang steunt, hebben we ook intensiever gekeken naar gebieden die vaak over het hoofd worden gezien of ondervertegenwoordigd zijn. Hiermee breiden we de kern van ons festival verder uit en verrijken we ons programma. IFFR 2023 was een ware viering van de kracht van cinema en alles wat het kan zijn.”

Echte honger was naar IFFR

Marjan van der Haar, zakelijk directeur IFFR: "Deze editie bewijst dat er een echte honger was naar IFFR. Niet alleen was het trouwe publiek blij om ons weer te zien, maar deze terugkeer gaf ons ook de kans om mensen te bereiken die het festival nog nooit hadden meegemaakt. We brachten ons educatieprogramma naar een fantastisch aantal kinderen en studenten, zowel fysiek tijdens het festival als het hele jaar door online."

Doorbrekende filmmakers dat vanuit de hele wereld

Inke van Loocke, Hoofd IFFR Pro: "Het aantal projecten, opkomende talenten en doorbrekende filmmakers dat vanuit de hele wereld is afgereisd om bij ons in Rotterdam te zijn, bewijst wat een cruciale ruimte we blijven creëren voor de filmindustrie. Met zoveel debuterende filmmakers die ons hun werk toevertrouwden, was het werk van ons team in het bieden van een ruimte voor mentorschap en uitwisseling waardevoller dan ooit."

Cijfers IFFR 2023

Bezoeken

 • 252.000

Films

 • 242 speelfilms (97 wereldpremières, 31 internationale premières en 18 Europese premières, 52 Nederlandse premières)
 • 213 short and mid-length films (110 wereldpremières, 21 internationale premières, 3 Europese premières, 30 Nederlandse premières)
 • 15 Talks voor publiek
 • 23 films on demand (21 speelfilms en 2 short compilations)
 • 63 van de 194 films die in aanmerking kwamen voor de Publieksprijs scoorden een kijkcijfer van vier uit vijf of hoger 

Art Directions

 • 6 art installaties
 • 7 sound//vision performances
 • 5 Immersive Media projecten

Gasten

 • 2.481 professionals uit de filmindustrie

Waarvan:

 • 316 filmmakers
 • 680 CineMart gasten
 • 286 journalisten (95 Nederlandse journalisten en 191 internationale journalisten)

Educatie jaarrond

 • 26.257 fysieke bezoeken van schoolkinderen, studenten en leraren
 • 241.655 schoolkinderen werden online bereikt

IFFR 2024

De 53e editie van International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 24 januari tot 4 februari 2024.

Zie ook: Le spectre de Boko Haram wint Tiger Award 2023 op IFFR

www.iffr.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.