[Interview] Brieke Hillen (Akzo Nobel): Business en duurzaamheidsstrategie moeten hand in hand gaan

[Interview] Brieke Hillen (Akzo Nobel): Business en duurzaamheidsstrategie moeten hand in hand gaan

In aanloop naar de bekendmaking van de Marketing100 op 9 maart 2022, publiceert Marketing Report een serie interviews met genomineerden. Vandaag spreken we met Brieke Hillen, directeur marketing bij Akzo Nobel Decorative Coatings.

Wat voor jaar was 2021 voor jouw merken?

Een turbulent jaar, tijdens de lockdowns is iedereen massaal gaan klussen in huis waardoor de vraag naar verf van Flexa enorm groot werd. Dat begon in 2020 , maar zette door in 2021. Veel vraag, maar ook fabrieken die dicht moesten vanwege corona-besmettingen, dus een uitdaging om aan alle vraag te voldoen. Voor de professionele markt en het merk Sikkens was het eveneens een goed jaar, waarin schilders meer dan voldoende werk hadden, de markt gegroeid is en wij harder dan de markt hebben kunnen groeien. Online verf bestellen is enorm gegroeid afgelopen jaar. In het eerste kwartaal, toen alle winkels dicht waren, waren wij de enige aanbieder die online verf kon bieden in alle kleuren, dus op maat mengen. Dat heeft ons online marktaandeel ook een push gegeven.

Wat valt er op gebied van digitalisering voor marketeers te doen in 2022?

In onze markt betekent het dat de online ervaring, die nog in de kinderschoenen staat, even goed moet worden als de offline ervaring, inclusief advies van een expert. Dus echt het omnichannel denken invoeren. Uiteindelijk zal een consument of een schilder in beide kanalen bestellen, afhankelijk van de behoefte op dat moment.

Hoe kijk jij naar de ontwikkeling van influencermarketing?

Het is heel interessant en wij werken ook veel samen met influencers om zo kwalitatief goede content te kunnen maken. Wij werken al jaren met een groep vaste influencers (vrienden van Flexa) die ons merk ook echt goed kennen en omarmen. Hiermee voorkom je dat je influencers alleen maar inzet, om betaald een boodschap door te zetten.

Blijft duurzaamheid voor merken ook in 2022 de trend?

Het is geen trend meer, het is een onderdeel van iedere merkstrategie. De consument verwacht steeds meer van merken dat er stappen worden genomen op het gebied van duurzaamheid

Waarmee kunnen media-exploitanten jou in 2022 blij maken?

Met veel lokale, kwalitatief hoogwaardige content. En met content die ook interessant is voor 45+, de groep die veel via televisie bereikt kan worden

Ben je tevreden met hoe mediabereiksonderzoek zich ontwikkelt?

Ja, het NMO (Nederlands Media Onderzoek) zorgt er voor dat het bereik van verschillende mediumtypen voortaan goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Ik ben heel blij met die ontwikkeling. Tot nu toe is het best lastig om het online bereik te vergelijken met offline bereik. Dit is echt enorme stap voor nog beter bereiksonderzoek.

Wordt branding in 2022 belangrijker dan ooit?

Ja, dat denk ik wel. Het gaat er steeds meer om of je merk relevant is en blijft voor je doelgroep. De afgelopen twee jaar is een aantal markten in een stroomversnelling gekomen door Covid-19, dus juist nu is dit belangrijk om mee te bewegen en je merk sterk neer te zetten.

Wat ga je aan de bureaus waarmee je werkt in 2022 vragen wat je nog niet eerder hebt gedaan?

Niets; we vragen onze bureaus ieder jaar om de relevantie van onze merken en waarin we ons onderscheiden zo goed mogelijk over de bühne te brengen

Wat zou elke marketeer in Nederland in 2022 moeten leren?

Hoe je duurzaamheid onderdeel maakt van je merkstrategie. Business en duurzaamheidsstrategie moeten hand in hand gaan.

www.akzonobel.com

Lees ook:

[Interview] Joost Poolman Simons (ANWB): Impact hebben en het verschil maken is en blijft het belangrijkst

[Interview] Hendrikje Crebolder (Rijksmuseum): Eerste stappen metaverse worden ongelooflijk interessant

[Interview] Roelijne Peters (Meetic Group): Bereik sociale media lastig te meten

[Interview] Eelke Verwijs (Pernod Ricard): E-commerce en flitsbezorging blijven

[Interview] Giscard Monod de Friudeville (flatexDEGIRO) over 2022: data, data en data

[Interview] Joey Simmerman (Somfy): Marketeers moeten niet meer lineair denken

[Interview] Arno de Jong (Nederlandse Loterij): Hype influenermarketing is voorbij


Lees alles over het Media100 | Marketing100 Event 2022 van 9 maart hier

Marketing100 wordt gesponsord door

:

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.