Marketing Report
[Interview] Erik Wiese (La Masia): eens ondernemers, altijd ondernemers om anderen te laten groeien interview

[Interview] Erik Wiese (La Masia): eens ondernemers, altijd ondernemers om anderen te laten groeien

Erjon Tuenter en Erik Wiese, de oprichters van Blauw Gras, hebben met La Masia een bedrijf opgericht dat founders en managementteams wil coachen. We spreken Erik Wiese hierover.

Jullie verlieten in 2022 Blauw Gras en Ace in 2022 (maar blijven wel minderheidsaandeelhouder). Waarom zijn jullie opnieuw voor jezelf begonnen?

Eens ondernemers, altijd ondernemers. We houden van de ondernemersspirit. Kansen zien en willen groeien. Als mens, en als bedrijf. Daarom stellen we onszelf en onze kennis beschikbaar om anderen te laten groeien.

Wat zullen jullie als coachingsbedrijf anders doen dan anderen?

Business coaching is in de kern niks nieuws. Wel geloven wij erin dat je meer kunt leren van ondernemers die zelf verschillende fases van groei hebben doorgemaakt. Praten vanuit ervaring, in plaats vanuit boeken. We zijn er niet voor eventjes, zoals veel consultants werken, maar we zijn blijvend een strategisch verlengstuk. Waarbij Erjon alles weet van operations, people en finance, en ik me focus op commercie, branding en positionering. Daarmee vang je alle bedrijf kritische onderdelen af. Dat vind je niet in één persoon.

Jullie zijn zowel in presentatie, naam als in inhoudelijk gebaseerd op de voetbalclub FC Barcelona en de filosofie van rond 2011. Waarom eigenlijk?

La Masia is inderdaad de benaming van de academie van FC Barcelona, volledig volgens de Johan Cruyff-filosofie. Wij hebben vroeger zelf heel wat jaren rondgelopen bij betaald-voetbalorganisaties. Erjon bij De Graafschap, ik bij Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. We houden van de topsportmentaliteit, en keken vol bewondering naar het totaalvoetbal van Pep Guardiola, Lionel Messi en Xavi Hernandez Creus in 2011. Het jaar dat wij samen begonnen met ondernemen.

Op welke soort bedrijven richten jullie je?

Ambitieuze groeibedrijven. Dus of bedrijven die willen gaan groeien, of bedrijven die hun groei beheersbaar willen maken. Het helpt als bedrijven best in class willen zijn. Samen gaan we dan kijken aan welke knoppen we moeten draaien om uiteindelijk het totaalvoetbal te spelen. Van de filosofie van je bedrijf tot de spelopvatting, tactiek en opstelling. We kijken naar het samenspel van alles. En de Champions League win je op details, dus die vergeten we ook niet.

Hebben jullie inmiddels klanten?

We zijn in gesprek met een aantal mooie bedrijven in de sport, finance en reclame.

Op welk aspect zijn jullie gespecialiseerd?

Wij coachen op alle bedrijfskritische onderdelen. Van branding en purpose, tot schaalbare infrastructuur. En van people & culture tot marketing en commercie.

Gaan jullie met personeel werken?

Nee. We willen lekker zelf met ondernemers aan de slag. We hebben niet de ambitie om het groter te maken dan onszelf. We kijken we naar de mogelijkheden om een stuk angel investment eraan toe te gaan voegen. Waarbij we ook een klein belang nemen in bedrijven waar wij in geloven. En wie weet volgt er ooit een fysieke plek waar alles samenkomt. La Masia betekent vrij vertaald boerderij, dus misschien kopen we wel een mooie boerderij op de Veluwe? Wie zal het zeggen, haha.

De tarieven zijn transparant bij jullie (5000 bij opstart en 2500 euro bij maandelijkse coaching). Bewust openbaar?

Klopt, we hanteren een vast tarief, maar de coaching is op maat. We houden van openheid en transparantie. Zowel in onze pricing als in de manier waarop we coachen. Vandaar.

www.la-masia.nl

Lees ook:

1,2 miljoen euro voor start-up BALZY

22-09-2023 | 11:07:00
Met deze kapitaalinjectie wil Balzy de internationale expansie te versnellen

[Interview] Kelly Ann Butler over de vrouwensportzender W-Sport

29-08-2023 | 22:04:00
W-Sport is op 18 augustus 2023 voor het eerst in Nederland via KPN beschikbaar gekomen. De zender die zich uitsluitend op vrouwensport richt, startte op 1 juli 2021 en is inmiddels in meer dan 30 landen te zien waaronder in Portugal, België en Nederland

Erjon Tuenter en Erik Wiese richten La Masia op

22-08-2023 | 08:38:00
La Masia is een bedrijf gericht op het coachen van founders en MT’s. Net als bij Blauw Gras wordt er opnieuw een link gelegd met topvoetbal.

Dentsu Creative organiseert Marked: Branding event voor startups

10-08-2023 | 16:55:00
Dentsu Creative slaat de handen ineen met Crisp, Mollie, Pieter Pot, Check, KPN en Keen Venture Partners en lanceert Marked. Dit is een jaarlijks terugkerend masterclass programma voor startups en scaleups op het gebied van positionering en brand identity

Michiel Frackers: iXora en Unveil, Nederlandse startups met een wereldmarkt

22-07-2023 | 14:08:00
Normaal gesproken schrijf ik niet over mijn eigen werk, liever probeer ik achtergronden, tips en inzichten te delen waar je hopelijk als lezer iets aan hebt. Maar omdat er vaak naar wordt gevraagd, vertel ik je dit keer graag over twee investeringen waar ik enthousiast over ben. Uiteraard ook aandacht voor opvallende zaken in de techwereld, zoals de jubelende cryptowereld over Ripple, het nieuwe AI-bedrijf van Elon Musk, file ontwijken per drone en Lionel Messi’s deal met Apple. Maar nu eerst iXora en Unveil

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.