[Interview] Gerhard te Velde (Ear Ear): Verbinding is het sleutelwoord als het gaat om podcasts

[Interview] Gerhard te Velde (Ear Ear): Verbinding is het sleutelwoord als het gaat om podcasts

Podcasts zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en inmiddels niet meer weg te denken. Podcastexpert Gerhard te Velde, oprichter van podcastagency Ear Ear, ziet dat steeds meer bedrijven de waarde van podcasts beginnen in te zien, niet alleen als marketingtool, maar ook als manier om echt te verbinden met de doelgroep. Waarom zijn podcasts een interessante marketingtool, hoe bind je luisteraars aan je en wat zijn de opkomende trends? Gerhard deelt zijn inzichten en ervaringen op het gebied van podcasts.

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met podcasts?

Ik kom uit een familie van dominees waarin het gesproken woord altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Op jonge leeftijd raakte ik al gefascineerd door de kracht hiervan. Podcasting maakte voor het eerst impact op mijn eigen leven toen ik jaren geleden besloot voor een gezondere levensstijl te kiezen. Ik raakte geïnspireerd, viel kilo’s af en werd een fanatiek sporter. Dat was het moment dat ik besefte hoeveel impact een verbindende podcast kan hebben. Inmiddels heb ik mijn eigen podcastagency, Ear Ear, en deel ik deze ervaringen graag met andere professionals en bedrijven.

Waarom zouden bedrijven podcasts moeten toevoegen als onderdeel van de marketingstrategie?

Podcasts zijn een krachtig instrument om de juiste doelgroep te bereiken, mits je dit op de juiste manier doet. Een goede strategie en geduld zijn hierbij erg belangrijk; het kost namelijk tijd om luisteraars aan je te binden. Verbinding is wat mij betreft het sleutelwoord als het gaat om podcasts. Het mooie is dat podcasts een brug kunnen slaan tussen mensen die normaal gesproken niet direct met elkaar het gesprek aan zouden gaan. Het is een middel om een sterke verbinding te creëren met klanten, medewerkers en andere stakeholders.

Door wie worden podcasts geluisterd?

Volgens de Marktlink Podcast Monitor luistert ongeveer de helft van de Nederlanders weleens naar een podcast. Onder jongeren (12-18 jaar) is dit zelfs 66 procent. Maar als we goed naar de leeftijdscategorieën kijken, zien we dat een enorm potentieel aan luisteraars nog niet wordt benut. Dit gaat om de vijftigplussers, een groep die geïnteresseerd is in de wereld om zich heen en daarom juist erg interessant is voor bedrijven. Vaak hebben deze mensen meer tijd om zich te verdiepen en goed te luisteren. Ook hebben ze doorgaans meer te besteden, waardoor ze sneller geneigd zijn een product of dienst af te nemen. Het benaderen van de oudere doelgroep vergt een meer gerichte aanpak, door te kijken naar hun individuele interesses en voorkeuren. Waar jongeren vaak snel worden getriggerd door visuele elementen en trends, nemen oudere luisteraars de tijd om uit te zoeken wat hen aanspreekt.

Wat zijn opkomende trends in de podcastwereld?

Net als andere marketingcommunicatiemiddelen zijn podcasts voortdurend in ontwikkeling. Dit geldt voor de conceptontwikkeling, het opnemen en distribueren. Ik zie op dit moment meerdere opvallende trends. Ten eerste neemt de productie van videopodcasts toe. Door video kun je de content op meerdere platforms verspreiden en het dus toegankelijker maken voor een breder publiek. Bovendien kun je eenvoudig korte fragmenten, ook wel snippets genoemd, uit de video halen en deze op diverse socialmediakanalen plaatsen, wat de zichtbaarheid van je podcast enorm kan vergroten.

Artificial intelligence (AI) is inmiddels niet meer weg te denken en biedt ook interessante mogelijkheden voor podcasts. AI-tools kunnen bijvoorbeeld automatisch vertalen, waardoor je content ook in het buitenland kan worden gedeeld. Hoewel het nog onduidelijk is hoe snel deze technologieën zich zullen ontwikkelen, biedt dit nieuwe kansen voor het uitbreiden van je bereik. De keerzijde hiervan is dat er in de toekomst meer AI-gegenereerde podcasts zullen verschijnen, en om die reden wordt authenticiteit steeds belangrijker. De waarde van echte, door mensen gemaakte content zal groeien, omdat deze verhalen en persoonlijke inzichten het verschil maken en helpen om een band met de luisteraars op te bouwen.

Voor welke opdrachtgevers zou jij zelf podcasts willen maken?

Als ik een ideale opdrachtgever voor mijn eigen agency Ear Ear zou moeten noemen, zou ik kiezen voor het Leger des Heils. Deze organisatie laat zien hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken. Veel andere non-profitorganisaties zoals gemeenten, waterschappen, zorginstellingen en GGZ-instellingen vind ik ook interessant en zouden veel kunnen met podcasts. Door verhalen te delen en gesprekken te voeren die mensen raken, kunnen deze organisaties hun boodschap op een krachtige manier overbrengen en echt verbinding maken met hun publiek.

www.mediatic.eu

www.earear.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Rapport KSF: AI biedt efficiëntie, maar vraagt om verantwoorde inzet

05-09-2024 | 16:20:00
Ondanks de voordelen van AI, zoals het verbeteren van klantcontact en het verlichten van werkdruk, brengt de technologie ook risico’s met zich mee

Beep for Help opent vestiging in Rotterdam voor niet-medische hulp

20-08-2024 | 10:29:00
Beep for Help opent de deuren van haar eerste Rotterdamse vestiging aan de Hoogstraat 16.

Nedstar benoemt Claudia Antolich tot Head of Marketing

12-08-2024 | 11:28:03
Ze gaat Nedstars positie in de ethanolmarkt versterken. Ze zal zich richten op zowel strategieontwikkeling als hands-on marketingactiviteiten.

[Onderzoek] Trustoo: Eén op de drie huiseigenaren opgelicht bij een klus aan huis

02-07-2024 | 06:00:00
34 procent van alle Nederlandse huiseigenaren zegt weleens te zijn opgelicht door een klusjesman, zoals timmermannen, schilders, loodgieters en elektriciens

Nyima Sanneh PR-consultant Mediatic

06-06-2024 | 09:49:00
Nyima Sanneh komt over van SimplyPR en richt zich op het vergroten van de zichtbaarheid en naamsbekendheid van verschillende opdrachtgevers
 

Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.