[Interview] Inge Ligthart (Dawn): Wij bieden merken Mission Driven Growth
Inge Ligthart is CEO bij Dawn en CSO bij Springbok Groep. We spreken haar over duurzaamheid, Mission Driven Growth en de toekomst van de bureauwereld.
Kun jij Dawn introduceren?
Dawn bestaat 15 jaar en was het eerste bureau dat zich heeft gericht op positieve verandering en duurzaamheid. In het begin liepen we misschien nog wat voor de troepen uit, maar inmiddels leeft het onderwerp bij praktisch alle organisaties en merken. Het merkdenken heeft bij ons altijd centraal gestaan. De naam Dawn komt van het moment in de ochtend waarop de zon opkomt en alle vogels hun geluid laten horen. Dat is elke dag het moment dat alles nog mogelijk is. Een nieuw begin. En dat is vaak waar onze opdrachtgevers voor komen: hoe kunnen we (weer) relevant worden in een veranderende buitenwereld.
Met jouw bureau Dawn ben je aangesloten bij Springbok. Hoe ziet de synergie met de andere Springbok-bureaus eruit?
We zien inmiddels dat de waardentransformatie hand in hand gaat met de digitale transformatie. Ons vak raakt in steeds sterkere mate gedigitaliseerd, dat gaat nu met AI natuurlijk nog veel sneller. Merk en tech moeten steeds beter geïntegreerd worden. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een digitale partner die bij ons paste. We kunnen nu steeds meer klanten bedienen met het verder digitaliseren van de marketing en onze Springbok-collega’s raken met hun klanten steeds vaker in gesprek over merk vraagstukken.
Wat is jouw rol als Chief Strategy Officer binnen Springbok?
Ik probeer zo goed mogelijk te begrijpen waar onze klanten behoefte aan hebben in het steeds complexer wordende marketingspel en daar unieke Springbok-proposities voor te ontwikkelen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, daar hebben we alle expertises van Springbok bij nodig.
Wat voor soort klanten trekt dawn aan?
Klanten met een langetermijnvraagstuk, die nu willen investeren in de kracht van hun merk in de volle breedte en die vaak behoefte hebben aan een (nieuw) fundament en een stuur op al hun activiteiten. Van positionering tot identiteit, en van campagne tot brand experience. We investeren veel in strategie en hebben daarvoor ook onze eigen tooling en processen ontwikkeld. We beginnen in negen van de tien gevallen ook met het ontwikkelen van een Mission Driver; dat is een geactiveerde vorm van de missie, die een stuur zet op alle marketingactiviteiten. En dat is waardevol, nu er zoveel kanalen zijn waarbinnen het merk zich moet manifesteren en omdat er binnen een organisatie zoveel mensen zijn die met het merk moeten werken. Onze belofte aan onze opdrachtgevers is dat we ze Mission Driven Growth bieden. En die groei realiseer je het beste door purpose, creativiteit en data met elkaar te laten samenwerken. Daar is alles bij ons op gericht.
Is duurzaamheid – ook voor een bureau – een propositie of een hygiënefactor?
Duurzaamheid an sich is een qualifier, een signaal van kwaliteit. De purpose (of missie) is wel iets waar je je op kunt onderscheiden. Maar vergis je niet, we zien nog veel merken enorm worstelen met het thema duurzaamheid; hoe praat ik erover, hoe ben ik geloofwaardig, welke taal hoort erbij, ben ik nog wel uniek. Dat vinden wij leuke en relevante vraagstukken waar we graag bij helpen. Moet ieder merk nu het braafste jongetje van de klas zijn? Wat ons betreft niet. Wat veel mensen onderschatten is dat het vele malen belangrijker is om de wereld geen schade toe te brengen; we hoeven hem echt niet allemaal zogenaamd mooier te maken.
Vaak gehoord: consumenten eisen dat merken duurzaam worden. Is dat ook de ervaring van jullie klanten?
Verandering begint aan de flanken en moet uiteindelijk dwars door het midden om te beklijven. Je ziet nu wel dat de massa zich steeds bewuster wordt van het belang van duurzame producten en diensten. Eisen is daarbij een groot woord, maar je voelt wel een verandering. De druk komt overigens niet alleen van consumenten, maar steeds vaker vanuit de arbeidsmarkt, waarbij een nieuwe generatie medewerkers steeds kritischer is op waar ze hun talent voor in willen zetten, en dat is mooi om te zien.
Het lastige is wel dat duurzaamheid vaak nog zo moeilijk te controleren is voor een gemiddelde consument, waardoor er ook veel valse beloften worden gemaakt. En het risico bestaat ook dat alles zo op elkaar gaat lijken. Vandaar dat een sterke eigen identiteit ook zo belangrijk is.
Waarin investeert Dawn om de komende jaren competitief te blijven?
Wat mij betreft blijven we investeren in de kracht van creativiteit en wordt het belang van effectiviteit steeds groter. Daar zullen we samen met Springbok vol op in gaan zetten: creatief gedreven, mega effectieve marketing voor duurzame groei.
Jonge mensen staan compleet anders in het leven dan – ik noem maar wat – boomers. Hoe is het om met jonge mensen bij Springbok te werken?
Voor mij persoonlijk is het randvoorwaardelijk. Ik zie elke dag de waarde van de combinatie van oude vossen en jonge honden. We krijgen over het algemeen ook vrij complexe vraagstukken op ons bord. Belangrijkste is intrinsieke motivatie, honger naar de bal en jezelf elke dag opdragen: morgen doen we het nòg beter.
Het zijn spannende tijden voor merken. Waar gaan we met zijn allen naartoe?
We opereren misschien wel in de meest gedisrupte industrie ever, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat de toenemende toegankelijkheid van AI de moeder van alle disrupties gaat zijn. De manier waarop we ons vak bedrijven, de banen, en de manier waarop we waarde creëren voor onze opdrachtgevers; alles gaat op z’n kop. Het zorgt voor nieuwe businessmogelijkheden, maar veel van wat we kennen zal ook snel verdwijnen. Everything a machine cannot do kan wel eens het meest exclusieve en waardevolle product worden.
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen