[Interview] Jaco Bijlsma over het blad en de digitalisering van Autovisie

[Interview] Jaco Bijlsma over het blad en de digitalisering van Autovisie

Jaco Bijlsma is sinds 1998 werkzaam voor Autovisie en sinds 2012 hoofdredacteur. We spreken met hem over onder meer zijn hoofdredacteurschap, het blad en de digitalisering van Autovisie.

Voor wie onverhoopt Autovisie niet kent, kun je uitleggen wat Autovisie is?

Autovisie is niet alleen het tweewekelijkse automagazine dat al sinds 1956 hét blad is voor de autoliefhebber, maar ook een autotitel in de breedste zin van het woord. We hebben een sterk groeiende site, een YouTube-kanaal met bijna 120.000 abonnees en ook op Facebook, X, Instagram en TikTok zijn we zeer actief. Ook leveren we als Autovisie alle autocontent voor De Telegraaf en vele andere Mediahuis-titels: van De Limburger tot aan de Meppeler Courant.

Geprinte bladen hebben het de afgelopen 10 jaar moeilijk. Hoe werkt dat voor jullie? Wat betekent de ontwikkeling naar digitale abonnementen voor jullie abonnementenbestand? Hoe blijf je je doelgroep bereiken?

Dat klopt en dat is voor ons niet anders. We blijven doen waar we goed in zijn: gepassioneerd en deskundig over auto’s schrijven, of dat nu in een grondige test of een avontuurlijke reportage is. Alleen is zo’n productie tegenwoordig veel veelzijdiger. Van veel artikelen maken we een video en die publiceren we binnen onze eigen Mediahuis-player op Autovisie.nl en De Telegraaf, maar ook op YouTube.

Zo bedienen we een veel bredere doelgroep dan alleen die van het traditionele magazine. Dat merkten we ook tijdens de Cars & Coffee-events die we organiseerden: daar kwamen mensen op af die ons alleen kenden van YouTube of Instagram of van de tests in De Telegraaf. Natuurlijk waren er ook veel van onze magazine-abonnees, want die zijn bovengemiddeld trouw. Vaak gaat een abonnement zelfs door van generatie op generatie.

De elektrische auto is aan een enorme opmars bezig. Wat betekent dit voor jullie blad?

Dat we ons opnieuw moeten aanpassen. Dat is een uitdaging, omdat zo’n elektrisch voertuig (EV) geen motor heeft met een soundtrack om van te houden, maar hij heeft wel weer fascinerende, nieuwe techniek. We moeten de auto weer meer dan ooit uitleggen aan onze lezers, die ook moeten overschakelen van pk’s naar kW’s en van liters naar kWh.

Dat doet ze duizelen, net als de misselijkmakend snelle acceleraties van die EV’s. Onze lezers en kijkers, waaronder ook veel mensen die voor de eerste keer van hun leven een elektrische auto moeten kiezen, snappen vaak nog niet wat al die nieuwe getallen en eenheden betekenen. Waar moet je dan op letten?

Simpelweg op actieradius of ook op laadsnelheid en wat is het verschil tussen DC en AC? Al met al lees je dus veel over de elektrische auto bij Autovisie, maar we laten dat niet elk nummer domineren. Autovisie koop of kijk je omdat je de auto in de breedst mogelijke zin waardeert. We gaan juist onze hoeveelheid verhalen over occasions, youngtimers en klassiekers weer wat opvoeren als tegenwicht voor al het elektrische geweld. Dat is heel belangrijk, want veel mensen hebben geen geld voor nieuw elektrisch. Niet voor niets rijden we in een wagenpark dat gemiddeld meer dan 11 jaar oud is.

Waarom zou een adverteerder juist bij jullie de keuze kunnen maken om te adverteren?

Omdat onze autoverhalen bij zoveel verschillende doelgroepen terechtkomen. Dat is echt de kracht van Mediahuis: we benutten meer dan ooit onze expertise voor alle mogelijke titels. Wel moet je weten wat bij je doelgroep past. In onze samenwerking met Manners brengen we andere verhalen dan op de VRIJ-lifestylepagina’s in De Telegraaf.

En als ze bij Dumpert onze medewerking vragen, doen ze dat omdat ze weten dat we echt verstand van auto’s hebben, niet om dezelfde diepgravende tests van Autovisie magazine te recyclen. Dat snappen we, omdat we al jaren voor veel verschillende doelgroepen content maken. Je moet een adverteerder zoveel mogelijk helpen, want de boodschap naar de consument komt niet aan als die niet geloofwaardig is.

Welke mogelijkheden krijgen adverteerders naast advertenties? Staat branded content los van de redactie?

We kijken altijd Mediahuis-breed, daardoor zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Dat klinkt misschien als reclame (want zelfs dat kunnen we maken), maar van alle mogelijke digitale tot video- en printproducties: alles kan. Ook branded content is er in alle mogelijke verschijningsvormen. Maar branded content schrijven doet de redactie niet.

Die moeten onafhankelijk hun tests kunnen blijven maken. Dat testoordeel is de kernwaarde van Autovisie, daar moet je afblijven. En dat snappen ze gelukkig heel goed bij Mediahuis, waar journalistiek uit woorden en daden bestaat. Daarom hebben we onze specialisten van MHX, die klantenwensen omzetten in goede branded content. Overigens kloppen die wel bij ons aan voor advies of een oordeel als er echt auto-expertise nodig is. Dat werkt prima.

Het merk Autovisie bevatte in 1989, 1990, 2014, 2015 en 2017 ook een tv-programma dat bij RTL Nederland te zien was. Ook waren er evenementen. Waarom is de focus terug op alleen het blad en online?

Omdat televisie, hoe leuk en nuttig die tv-jaren ook waren, uiteindelijk niet voldoende opbracht. Hetzelfde was het geval bij events. Dat wil niet zeggen dat beide activiteiten niet succesvol waren. RTL Autovisie had zeker zijn kijkerspubliek en werd gewaardeerd omdat de inhoud aansprak. Het was duidelijk een programma met mensen die gek waren van auto’s en op een amusante manier echt kennis deelden.

Cars & Coffee hebben wij eigenlijk naar Nederland gebracht. Het was een fenomeen dat met name in Amerika heel populair was en is. Bij ons werkte het ook. We hebben het meen ik een keer of vijf hier op het terrein van De Telegraaf-terrein georganiseerd tot we uit ons jasje groeiden. De laatste keer was op de Haarlemmermeer Expo en daar wisten we meer dan vijfduizend mensen te trekken. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, als ze niet in de files erheen waren gestrand.

Wat onderscheidt jullie van concurrenten als Autoweek, Autoreview, TopGear en anderen?

We hebben een rijke eigen traditie en zijn geen licentie-titel, Autovisie is honderd procent Nederlands. We stammen nog uit de tijd van Fred van der Vlugt, die ooit de Auto van het Jaar-verkiezing uitvond en nog steeds zitten we in de organisatie van die internationaal erkende titel Car of the Year. Autovisie is een echte autoliefhebberstitel die al veel langer bestaat dan de titels die je noemde. We staan bekend om onze eigen producties, mooie reportages met eigen fotografie, gemaakt in het binnen- én buitenland.

Ook internationaal weten alle automerken ons daarom te vinden. En in eigen land weten de auto-importeurs dat we nog steeds relevant zijn, als ze van hun klanten horen dat die mede op basis van ons testoordeel in een video een Porsche of Alpine kopen. Vaak hebben ze dan de test in De Telegraaf en ook het magazine gelezen en de video al gezien.

Jullie werken sinds kort ook op jullie website met meer exclusieve content voor abonnees. Hoe pakt dat uit?

Daar zijn we nu drie maanden mee bezig, met een duidelijk zichtbare stijgende lijn. Het is nog te vroeg om echt iets structureels te roepen over die resultaten. Ook hier proberen we, zoals op elk kanaal dat we bedienen, de ideale lijn voor onze content te vinden. Niet alle magazinecontent leent zich voor online. Door onze sterk groeiende site weten we inmiddels heel goed wat er wel en niet werkt, maar met Premium willen we weer meer bieden. Het zou de brug moeten kunnen zijn naar meer Autovisie-content in welke abonnementsvorm dan ook.

Autovisie is ook een pagina in De Telegraaf. Hoe is de wisselwerking met De Telegraaf?

Die is al vele jaren prima. Wij leveren behalve de wekelijkse pagina’s en lifestyleverhalen in het weekend ook autonieuws en reportages. Dat initiatief komt van beide kanten en werkt goed.

www.autovisie.nl

www.mediahuis.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Podcastredacteur/-maker

19-07-2024 | 07:59:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Podcastredacteur/-maker -Parttime

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Experienced BI Engineer

16-07-2024 | 09:22:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Experienced BI Engineer -Fulltime

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Content Creator

16-07-2024 | 09:10:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Content Creator -Parttime

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Eindredacteur 100% NL

15-07-2024 | 09:15:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Eindredacteur 100% NL -Parttime/fulltime

[Whitepaper] Mediahuis: Bijna 30 procent van de jongeren overweegt te stoppen met social media

12-07-2024 | 09:57:00
Bijna een derde van de jongeren wordt ongelukkig van social media. Ongeveer eenzelfde percentage overweegt ook om helemaal te stoppen met het gebruik ervan
 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.