[Interview] Kelly Ann Butler over de vrouwensportzender W-Sport

[Interview] Kelly Ann Butler over de vrouwensportzender W-Sport

W-Sport is op 18 augustus 2023 voor het eerst in Nederland via KPN beschikbaar gekomen. De zender die zich uitsluitend op vrouwensport richt, startte op 1 juli 2021 en is inmiddels in meer dan 30 landen te zien waaronder in Portugal, België en Nederland. We spreken Kelly Ann Butler, CEO van W-Sport die als Amerikaanse meer dan 20 jaar vanuit Londen actief is in de wereld van internationale sporttelevisie.

Voor wie W-Sport niet kent, kan je uitleggen wat het is?

W-Sport is een wereldwijd merk dat zich richt op het uitzenden vrouwensporten. We doen dat met een lineaire zender, maar produceren ook content die via andere zenders wordt uitgezonden en verder werken we samen met digitale broadcasters. De zender is door mijzelf en Mickey O’Rourke opgericht. Mikey O’Rourke is bekend als zakenman in de sporttelevisiewereld die initiatieven als Setanta Sports en FreeSports die zijn verkocht aan partijen als BeIN Sports, Fox/Disney en Viaplay. Ik was zelf ook betrokken bij Setanta Sports van 2002 tot aan 2013 en werkte verder voor onder meer Fox Sports (senior vice president Europa en Afrika van 2013 tot 2015) en ESPN.

Krijgt vrouwensport te weinig aandacht?

Jazeker! Slechts 9 procent van de aandacht van sportmedia is voor vrouwensporten. De meeste wedstrijden met vrouwen, worden niet op mainstream of op sportkanalen uitgezonden. Dus wij vinden dat er meer aandacht moet komen voor vrouwensporten. Als het te zien is, wordt het eerder geaccepteerd en volgen sponsoren. En zo hebben we financiers gevonden om deze zender te starten. Het eerst waren we in Afrika te zien. Onze missie is dan ook om gelijkheid te versnellen en om generaties te laten inspireren. Dit doen we door vrouwensporten wereldwijd te tonen. Het komt erop neer dat het ecosysteem daarmee kan veranderen.

Eén versie voor de hele wereld. Een beetje zoals Eurosport in het begin?

Ja, zo kan je dat een beetje zien. Soms is het rechtentechnisch weleens een uitdaging, maar we zijn één zender voor de wereld. Inmiddels hebben we een Franstalige audiotrack vanwege Franstalig Afrika; deze kan ook voor Franstalig Europa gebruikt worden straks. Het concept is zo opgezet zodat we in de toekomst meer lokaal worden met bijvoorbeeld een aparte versie per land of regio met eigen commentatoren en/of rechten.

Wat zenden jullie uit?

Vooral vrouwenvoetbal. We kunnen elk jaar meer dan 300 voetbalwedstrijden uitzenden. Hebben meer dan 1000 uur aan live of bijna live-uitzending van sportwedstrijden en 2000 uur aan originele content. Zo zenden we de wedstrijden van vrouwelijke hoogste competities uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Zweden uit. Ook zenden we andere sporten als Volleybal, tennis en Atletiek uit. We kunnen met de rechten die we nu hebben elk weekend vullen met live sport. We praten met alle belangrijke spelers over content en proberen zoveel mogelijk rechten te verkrijgen. Juist die rechten zijn soms een uitdaging, waarmee we bij meer succes gemotiveerd worden om landenfeeds te starten op termijn.

Hoe is jullie businessmodel voor de zender?

Die komt uit zowel adverteerders als uit gelden van distributeurs. Als het gaat om de distributeurs gaat, vragen we echt niet de hoofdprijs. Voor ons gaat het om zoveel mogelijk distributie te verkrijgen, maar helaas kan dat niet gratis, maar zijn we wel schappelijk.

Hoe werkt dat in Nederland voor adverteerders?

We werken met local ad insertion (van MediaChoice). Onze reclameverkoop doet Bionic Media per 1 oktober 2023; zij zullen ook de reclameverkoop in België gaan starten trouwens.

En Nederlands voetbal?

Die rechten van de Eredivisie vrouwen liggen in Nederland bij ESPN (tot 1 augustus 2025, red).

Jullie maken ook een wekelijks voetbalprogramma voor mainstream- of sportzenders?

Ja, we maken de Women’s Football Weekly waarbij het vrouwenvoetbal uit Engeland (WSL), Duitsland (Frauen Bundesliga), Italië (Serie A Femminile)  en de Nederlandse Vrouwen Eredivisie besproken wordt in een format van 26 minuten. Dit wordt in het Verenigd Koninkrijk (Sky Sports), de Verenigde Staten (Fox Sports2), Australië (SBS) en in Spanje (Movistar+) alsmede Australië (SBS) uitgezonden. Ook worden er 1-3 minuten clips met highlights gemaakt.

En verder zijn jullie digitaal actief?

Verder werken we met Liber8Sport samen ten behoeve van het W-Sport’s Digital Network. Daarbij wordt de content als syndication bij derde partijen gedistribueerd. We kijken naar verdere producten zoals een FAST-channel (in Scandinavië) en zijn op YouTube actief.  Elke markt heeft daarbij zijn eigen dynamiek.

En de Nederlandse markt?

We hopen op enig moment overeenstemming te verkrijgen met VodafoneZiggo. Dan zouden we daadwerkelijk een bijna nationale dekking verkrijgen, maar kijken ook uit naar samenwerking met andere distributeurs. Wat interessant is om te zien dat in sommige landen zoals Tsjechië en Frankrijk distributeurs naar ons toe zijn gekomen in plaats van andersom. Ook in Azie onderhndelen we om onze zender gedistribueerd te krijgen. Tot nu toe is ons wekelijkse programma in Nederland nog niet uitgezonden, maar wie weet is dat een kans.

www.w-sport.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

ACM: vergunning nodig voor overname RTL Nederland door DPG Media

17-05-2024 | 17:29:00
DPG Media moet een vergunning aanvragen opdat de mededingingstoezichthouder ACM kan beoordelen of de overname van RTL Nederland door DPG Media door kan gaan

RTL Nederland en Talpa Network starten met adressable reclame op televisie

17-05-2024 | 10:30:00
Addressable reclame komt bij de zenders van RTL Nederland en Talpa Network (onder voorbehoud) rond 17 juni 2024 grootschalig beschikbaar. Dit blijkt uit navraag van Marketing Report bij de betrokken partijen

[Interview] Jordy van Meer over de wereldwijde Starbucks-campagne van Nosh Foodfilms

17-05-2024 | 09:39:25
We spreken hem over het creatieve proces, de uitdagingen, en de successen van dit project.

NDP Nieuwsmedia vreest voor nieuwsmediasetor; NPO wil verlenging concessie

16-05-2024 | 13:47:00
De NPO en brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia reageren op de plannen van de aankomende regering

[Vacatures] Blue Circle (Part of Fremantle) zoekt een Castingredacteur

16-05-2024 | 08:44:00
Blue Circle (Part of Fremantle) is per direct op zoek naar Castingredacteur
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.