Marketing Report
[Interview] Lisette Samplonius (finally an agency): op zoek gaan naar verbazing en verwondering interview

[Interview] Lisette Samplonius (finally an agency): op zoek gaan naar verbazing en verwondering

Lisette Samplonius is oprichter van finally an agency. Wij spreken haar.

Kun je finally an agency introduceren?

Wij zijn finally an agency, creatief bureau voor aanstekelijk werk. Bekend van ons werk voor onder andere Coca-Cola, Dove, De Kuyper en Codarts Rotterdam. Je kunt ons bellen voor zowel creatie- als productiewerk. Want bij Finally kunnen we niet alleen ideeën bedenken maar ook voor je realiseren. Dit maakt ons jouw one-stop-shop; van strategieën, campagnes en activaties tot en met merkidentiteiten, foto- en videoshoots en POS-materialen. 

Hoe kan het dat jullie met een relatief bescheiden team zulke grote namen kunnen bedienen?

Finally streeft naar groei maar vooral in termen van expertise en niet noodzakelijk in personeelsaantallen. Momenteel bestaat ons team uit bijna dertig medewerkers. Als we binnen enkele jaren veertig man sterk zijn, is dat meer dan genoeg. Groter hoeft niet. Onze kracht ligt niet zozeer in kwantiteit maar in kwaliteit en ervaring. Beter voor de efficiëntie, de effectiviteit en stabiliteit. Sterker nog, tijdens een actieve wervingsperiode, vol gesprekken met uiteenlopende sollicitanten, merkten we dat ons niveau hoger ligt dan we onszelf soms toekennen. En ergens ook logisch: ervaring maakt meester. 

Hoe maak je goede reclame?

Ga op zoek naar de vraag achter de vraag. Werk voor de klant van je klant. Maak je opdrachtgever mede-eigenaar van het concept door ‘m vanaf het eerste moment bij het creatieproces te betrekken. Spreek met “Wat-als?” en werk alle drempeldenkers lekker tegen. Zo maak je de weg vrij voor verbazing en verwondering, wat ons betreft de voedingsbodem voor goede reclame. Wat dan nog resteert een goede klant-bureaurelatie én een werkbaar budget.

Bemoeien marketeers zich te veel of juist te weinig met het creatieve proces?

We hebben twee doelen: geweldig werk maken en geweldig zijn om mee te werken. Niet geheel toevallig gaan die hand in hand. Wij geloven dat de meest interessante en effectieve ideeën ontstaan door oprecht nieuwsgierig te zijn. Daarom werken we met het wat-als principe, waarmee we met onze opdrachtgevers op zoek gaan naar verbazing en verwondering. Een idee krijgt namelijk pas gestalte als het door meerdere mensen wordt omarmd. Met de juiste Wat-als vragen begint het dromen, ontstaan nieuwe invalshoeken en daarmee kansen die je daarvoor helemaal niet zag. Dat geeft ruimte aan grote en nieuwe dromen. Kortom, elke marketeer is bij ons erelid van het creatieve team.

Staan jullie open voor pitches – zitten jullie daar überhaupt op te wachten?

We zijn dol op pitches, zolang ze voldoen aan een aantal gezonde voorwaarden. Denk aan een goede briefing, een duidelijke scope, respect voor auteursrecht en een redelijke vergoeding. Als deze voorwaarden aanwezig zijn, staan wij te popelen. Een pitch is niet alleen een kans om een nieuwe klant binnen te halen, maar het is ook voor ons een broedplaats voor verfrissende ideeën. In korte tijd leren we een organisatie kennen, maar het feit dat we nog niet volledig op de hoogte van alle ins en outs zijn, werkt als een voordeel. Daarom komt ons 'Wat-als' principe extra goed tot zijn recht. Alles kan en mag nog. De opdrachtgever wordt verrast met onverwachte ideeën en uitdagende adviezen, en wij halen energie uit een wereld vol mogelijkheden. Zelfs als we een keertje een pitch niet winnen, nemen we dat vuur mee naar de volgende opdracht. Soms hoor je mensen zeggen pitches are bitches maar wij zouden eerder zeggen: pitches scratch itches.

We horen hier en daar geluiden van een crisis in reclameland. Hoe goedgevuld is jullie agenda?

Het is drukker dan ooit, en dit zeggen we niet om te pronken. Eerlijk gezegd hebben we daardoor het afgelopen jaar te weinig tijd besteed aan onze eigen branding, maar aan de andere kant hebben we veel geïnvesteerd in onze klantrelaties en de kwaliteit van ons werk. Dit heeft niet alleen geleid tot nieuwe opdrachtgevers, bijvoorbeeld wanneer contactpersonen van werkgevers veranderen en zij ons met liefde meenemen, maar ook tot een groei in het aantal opdrachten per klant. Tel daarbij op dat we ook buiten de Nederlandse grenzen hard gaan, van België en Denemarken tot en met Marokko. Het is hoog tijd om onze website bij te werken en een Engelse variant live te zetten.

Krijgen reclamebureaus genoeg betaald?

Budgetten staan overal onder druk. Dat is geen geheim. En ook geen ramp, niet voor ons. Zolang we er maar goed over blijven praten. Als wij wat water bij de wijn doen, dan de klant ook. Geen urenlange onderhandelingen of geheime kostenposten; we gaan open en eerlijk in gesprek met het doel om tot een oplossing te komen. Wat daarnaast in ons voordeel werkt is dat we ooit zijn begonnen als een productiebureau. De lean and mean-aanpak die daarbij kwam kijken, hebben we ook als creatief bureau nog hoog in ons vaandel staan. Onze productiekennis zorgt ervoor dat we creatieve ideeën genereren die daadwerkelijk haalbaar zijn met je budget. 

Welke meerwaarde kan een bureau nog leveren in tijden van AI?

Onlangs kwam ik op LinkedIn een grappig bericht tegen: “To replace creatives with AI, clients will need to accurately describe what they want. We’re safe.” Het is natuurlijk flauw, maar ergens raakt het de essentie. Klanten vragen ons om de creatieve regie te nemen, of het nu gaat om het ontwikkelen van een presentatie voor een aanbesteding, een campagne voor de lancering van een product of het herpositioneren van een merk. Wij creëren en bewaken de rode draad. Wat betreft kunstmatige intelligentie zie ik programma’s zoals Midjourney als een stuk gereedschap, zoals een hamer, en niet als de vakman zelf. Alleen als je weinig kennis en vaardigheden hebt, moet je je actief zorgen maken over de impact van AI op je werk.

Veel bureaus sluiten zich aan bij groepen. Jullie (nog) niet. Bewuste keuze?

We vinden ons werk veel te leuk, en daarom willen we onze creatieve vrijheid niet opgeven. Als onafhankelijk bureau hoef je niet klakkeloos te volgen wat je klant je voorschrijft omdat vreemde aandeelhouders zich meer bekommeren om winstuitkeringen dan werkgeluk en -ethiek. Zo behouden we de ruimte om te blijven challengen, te investeren in waar we in geloven en verdwijnt de winst niet in de zakken van mensen die geen dag op onze werkvloer hebben gelopen.

www.finallyanagency.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[The List] Finally an agency

21-03-2024 | 09:02:00
Finally is een creatief bureau voor A-merken die een andere of duurzame koers willen varen, maar ook voor start-ups, challengers en dwarsdenkende MKB’ers.

[Vacatures] finally an agency zoekt een Project Manager (medior)

27-02-2024 | 09:31:00
finally an agency is per direct op zoek naar een Project Manager (medior) 32-40 uur per week

[Vacatures] finally an agency zoekt een Medior Projectmanager

15-02-2024 | 12:34:06
finally an agency is per direct op zoek naar een Medior Projectmanager  

Finally en Codarts lanceren commercial voor simulatieruimte Performance Lab

13-12-2023 | 08:43:00
Finally an agency en Codarts presenteren Zo echt als het echte werk, een video die de belevingswereld van het Performance Lab in de schijnwerpers zet

[Interview] Robert Boer over zijn 12,5-jarig jubileum bij Finally an Agency

17-11-2023 | 08:00:00
Hij vertelt over zijn professionele ontwikkeling, zijn passie voor shopper marketing, en de kunst van het begrijpen van klanten

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief