Marketing Report
[Interview] Marieke Haafkes: Investeren in het begintraject, de analyse en de boodschap levert altijd beter resultaat op interview

[Interview] Marieke Haafkes: Investeren in het begintraject, de analyse en de boodschap levert altijd beter resultaat op

Marieke Haafkes is Managing Director bij LBL. Zij is ook een van de juryleden van de Content Marketing | The Awards. We spreken haar over inspirerende cases en de trends in contentmarketing.

Kun je vertellen waar jij je binnen LBL mee bezighoudt?

LBL is een allround communicatiebureau met zo’n 30 specialisten in dienst, van strategen tot videoproducers en copywriters. Dat maakt dat wij onze opdrachtgevers kunnen helpen met hun hele communicatieaanpak, van concept tot uitvoering. Wij werken voor opdrachtgevers met een maatschappelijke opgave, van gemeente Arnhem tot TenneT en Staatsbosbeheer. Ik ben Managing Director, dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het aansturen van de verschillende teams, contacten met opdrachtgevers en het zorgen dat iedereen op een fijne plek zit. Daarnaast werk ik ook mee in de teams als digitaal strateeg, vanuit die rol adviseer ik over de inzet van middelen en distributie.

Wat zijn de trends anno 2023 binnen contentmarketing en hoe ga jij daarmee om?

2023 is natuurlijk het jaar van de doorbraak van AI en iedereen is ermee aan het experimenteren.  Ook bij ons kijkt iedereen met de grootste belangstelling naar ChatGPT en MidJourney en experimenteren erop los. Maar ik vind het ook gevaarlijk en maak me zorgen. In deze tijd van desinformatie en een dalend vertrouwen in autoriteiten, denk ik dat we erg goed moeten nadenken over wat we wel en niet willen als onderdeel van ons dagelijks leven, niet alles wat mogelijk is moeten we willen. Ik sluit me wat dat betreft echt aan bij dat er meer wet- en regelgeving moet komen rondom AI.

Wat moeten opdrachtgevers juist wel en wat juist niet doen?

Ik merk dat opdrachtgevers regelmatig graag snel met de middelen aan de slag willen. Terwijl investeren in het begintraject, de analyse en de boodschap, op de lange termijn altijd beter resultaat oplevert. Dat is ook een leertraject geweest voor ons als bureau, niet te snel in de uitvoering duiken. Dat doen we als makers natuurlijk het liefst, dingen tastbaar maken, dingen laten zien. Maar een slimme strategie en onderzoek zijn voor iedere campagne onmisbaar.

Welk project ben je trots op en waarom?

Ik ben trots op onze campagne over geldzorgen voor de gemeente Nijmegen. Het hebben van schulden, heeft zo enorm veel impact op het leven van mensen. En helemaal nu in tijden van stijgende energiekosten, is groeit de groep mensen met schulden. Bij veel gemeenten zijn er loketten waar hulpverleners klaar zitten om samen met mensen te kijken hoe het opgelost kan worden, daar is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Alleen de eerste stap zetten, het gesprek aangaan, is voor veel mensen moeilijk. Er heerst veel schaamte. Door een crossmediale campagne met een persoonlijke benadering, van online op sociale media, tot posters in wijkcentra en een activatie op de markt, zetten steeds meer mensen in de gemeente Nijmegen deze eerste stap.

Wat is voor jou een mooie case bij de CMTA?

Ik vind de Andersom Sollicitatie van Dentsu voor Randstad erg tof gedaan. Sterk ingespeeld op het huidige arbeidsmarktklimaat en knap gebruik gemaakt van YouTube Live niet als extra kanaal maar als spil van de hele campagne.

Wat verwacht je van de CMTA dit jaar?

Ik hoop veel relevant en maatschappelijk werk te zien. Je ziet in de bureauwereld dat steeds meer bureaus zich durven uitspreken, een standpunt durven in te nemen in maatschappelijke keuzes. Waar ze wel, en waar ze niet voor willen werken. Ook als ze dat geld kost. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.

Wat is het laatste vermeldenswaardige nieuws?

In het algemeen? De verkiezingen komen eraan in november, voor het eerst in jaren weer een interessante campagne met veel nieuwe gezichten. En het maakt dat partijen ook weer echt duidelijk moeten maken waar ze voor staan. Dat is ook wel nodig gezien de grote uitdagingen waar we in Nederland voorstaan. Ik ben heel benieuwd hoe het speelveld er de komende weken uitgaat zien.

Lees hier alles over de Content Marketing | The Awards 2023

www.cmta.nl

www.lbl.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief