[Interview] Marnix Broer over rebranding Studocu/Studeersnel.nl
Marnix Broer is mede-oprichter en CEO van Studocu/Studeersnel.nl, het internationale platform voor studenten om snel het beste studiemateriaal te vinden. Twaalf jaar na de oprichting is het tijd voor een grote rebranding. We spreken hem over deze stap en over de plannen voor de toekomst.
Ha Marnix, kun jij in een paar zinnen uitleggen wat StudeerSnel precies is en voor wie?
Studeersnel is een online platform waarop studenten studiemateriaal kunnen uitwisselen. Studenten uploaden hun documenten - denk aan samenvattingen en college-aantekeningen - per universiteit en per vak, zodat hun medestudenten eenvoudig vinden wat zij nodig hebben. Studenten die meer verdieping of verschillende invalshoeken op de materie zoeken, kunnen ook documenten van studenten aan andere universiteiten bekijken.
Jullie zijn hard op weg om het grootste internationale EdTech platform te worden. Wat maakt jullie zo bijzonder of onderscheidend?
Een van de dingen die ons onderscheidt, is dat we een Freemium model hanteren. Alle documenten op ons platform zijn in principe gratis toegankelijk voor alle studenten over de hele wereld. De top 20 procent meest populaire content op de website is echter Premium. Om deze Premium-documenten te gebruiken kunnen studenten hun eigen documenten uploaden en zo gratis toegang krijgen. Heb je geen documenten, dan kun je voor een paar euro per maand een abonnement nemen. Eigenlijk kunnen studenten dus altijd gratis toegang krijgen tot alle kennis en informatie, wat resulteert in blije gebruikers en daardoor snelle groei.
Daarbovenop resulteert de duidelijke manier van ordenen en kwaliteitscontrole door de community zelf, voor een eenvoudig te gebruiken platform met betrouwbare en kwalitatieve informatie. Dankzij onze internationale dekking met actieve gebruikers uit ruim 60 landen is er vrijwel voor ieder wat wils beschikbaar.
Vorig jaar hebben jullie een investering van 50 miljoen dollar gekregen. Kun je daar wat meer over vertellen?
In een series B investeringsronde heeft Partech inderdaad 50 miljoen dollar geïnvesteerd om de wereldwijde uitrol te versnellen. En dat lukt ons onder andere door het uitbreiden van ons team van toentertijd ongeveer 60 naar 125 collega's nu. Het merendeel van deze nieuwe collega’s werkt aan het product. Wij denken studenten namelijk nog beter te kunnen helpen dan alleen met documenten, en daarom zetten we sterk in op verdere productontwikkeling.
Heb je last van het ‘David versus Goliath’-effect op de internationale markt en zo ja: hoe ga je ermee om als Nederland bedrijf?
Vroeger waren wij inderdaad David, maar dat was eerlijk gezegd eerder een voordeel dan een nadeel. Inmiddels zijn wij in vrijwel elk land de grootste aanbieder, maar wij zien wel dat er in ons gebied niet zoiets bestaat als een winner-takes-all.
Jullie staan aan de vooravond van een grote rebranding. Wat was de aanleiding hiervoor?
Onze visuele identiteit zag er in grote lijnen eigenlijk nog vergelijkbaar uit met de eerste versie van Studeersnel in 2010. We hadden nooit echt een logo - behalve onze naam, geschreven in een door een van mijn mede-oprichters gekozen lettertype. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de website toegankelijk en van toegevoegde waarde te maken voor alle studenten over de hele wereld, bijvoorbeeld door technische verbeteringen en het toevoegen van nieuwe producten. Dit heeft altijd prioriteit gehad boven het vernieuwen van de look en feel. We realiseren ons nu dat het vernieuwen van onze visuele identiteit laat zien hoe hard we aan de website werken en hoe trots we hier als team op zijn.
Wat kunnen we verwachten van de rebranding?
De nieuwe branding ziet er fris en kleurrijk uit en past daarmee goed bij onze relatief jonge doelgroep. In samenwerking met Verve hebben we een design systeem ontwikkeld, met onder andere nieuwe lettertypes, kleurenschema’s en een set kleurrijke, organische vormen: ‘blobs’. Deze blobs genoemd staan voor de studenten van over de hele wereld die op Studocu samenkomen om kennis uit te wisselen. Het symboliseert dat de content op onze website beschikbaar is voor iedereen, ongeacht woonplaats en achtergrond. En we hebben voor het eerst een echt logo.
Wat is het laatste nieuws?
De afgelopen weken hebben we de rebranding getest onder onze gebruikers met behulp van A/B-tests, zoals we dat met elke verandering op de website doen. De resultaten van deze tests zien er positief uit, wat betekent dat we de rebranding binnen enkele dagen volledig uitrollen en iedereen de vernieuwde versie van de website ziet.
Gepubliceerd door: Saskia van Weert