Marketing Report
[Interview] Mouad Aoujil (FunX Adds): Steeds meer media richten zich op de jonge generatie en diversiteit interview

[Interview] Mouad Aoujil (FunX Adds): Steeds meer media richten zich op de jonge generatie en diversiteit

Mouad Aoujil is directeur van FunX Adds en zakelijk leider van Stichting FunX en G4 Radio en directeur van FunX Adds. We spreken hem over onder meer de radiomarkt, het specifieke karakter van FunX en ontwikkelingen in de markt.

Hoe kijk je terug op 2023?

Het was een bewogen en succesvol jaar. We zagen dat de verschillende branches het zwaar hadden waaronder de retailbranche. Dus bij ons zag je bij klanten die advertentieruimte inkopen, het niet makkelijk hadden zoals voorheen. We hebben echt wel moeten zoeken naar andere plekken in de markt om zich aan ons te binden. De beautymarkt is bijvoorbeeld een markt met groeiend aantal ondernemers waar we een aantal adverteerders hebben weten te werven. Je ziet hoe belangrijk verzorging en uiterlijk van belang zijn bij onze doelgroep. 

Grofweg halen we 1 tot 2 miljoen euro aan omzet uit onze lokale markten in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (los van de landelijke Ster-omzet).

Wat verwacht je van 2024?

De inflatie laat nog wel een spoor achter, en dan is het altijd spannend om te zien hoe goed het met de klanten gaat. Tot nu toe zien we gelukkig dat er genoeg animo is voor het medium dat FunX biedt. Niet dat je gelijk een deal hebt, maar vaak wel na de eerste en tweede presentatie als we in de overtuigingsmodus zitten. Voor 2024 heb ik er alle vertrouwen in dat het net zo goed, zo niet beter dan 2023 wordt. 

Hoe werkt FunX? Er is NPO FunX, de Ster en FunX Adds?

Wij van FunX Adds (FunX BV) verkopen de lokale reclamezendtijd op de stadsedities die op FM en online te beluisteren is. FunX BV is een dochteronderneming van Stichting G4-Radio. Laatstgenoemde financiert ook de lokale content die FunX maakt en maakt het mogelijk om lokaal via FM uit te zenden. De NPO is een belangrijke financier en is met de landelijke editie (NPO FunX) online via kabel, IPTV, satelliet en online beschikbaar.

Op zender gebruiken we FunX als merk en ook naar buiten toe. De landelijke reclames worden door de Ster verkocht; die landelijke reclames zijn ook op de stadsedities te horen. In totaal is 3 uur per dag van de zendtijd lokaal ingevuld.

Richting klanten focussen wij op wat wij kunnen betekenen voor adverteerders. Adverteerders kunnen trouwens ook combinaties maken tussen steden als ze adverteren. 

Wat doen jullie verder voor klanten?

Klanten kunnen ook bij ons de productie van de spots laten verzorgen zodat de kwaliteit sterk is en net zo goed als bij grotere adverteerders. De praktijk is dat wij de spots verder evenredig verdelen over de programmering. We proberen dat zo goed mogelijk te doen, al verschilt het aantal luisteraars wel. 

FunX heeft sinds zijn ontstaan in augustus 2002 vanwege kritiek op de representativiteit van het panel nooit meegedaan aan het luisteronderzoek. Ook nu doet FunX niet mee aan het NMO Luisteronderzoek dat ruim een jaar geleden startte. De NPO is als enige afzonderlijke omroep direct mede-opdrachtgever van NMO en tegelijkertijd jullie belangrijkste financier waarbij de NMO uitgaat van afdoende representativiteit.

Waarom doen jullie niet mee?

We gaan wel mee in het maandelijkse streamingonderzoek en daar zie je dat FunX (alle edities samen) in de top 10 staat. De keuze niet met het reguliere NMO Luisteronderzoek mee te doen, ligt bij onze stakeholders en is weloverwogen genomen. Voor ons gaat het er om of de doelgroep voldoende aanwezig is en dat blijft ondanks vele inzet en moeite vanuit alle betrokkenen een uitdaging. Er worden continu gesprekken gevoerd; FunX Adds zit niet altijd aan tafel bij deze gesprekken, dat gaat via de merkeigenaar Stichting G4-Radio. 

Als jullie niet aan het NMO Luisteronderzoek meedoen, hoe presenteer je dan je bereik aan adverteerders?

Dat doen we met de streamingcijfers, maar ook met onze eigen (door Motivaction uitgevoerde) onderzoeken.

Hoe kijk je naar de ontwikkelingen in het radiolandschap en de invloed daarop voor FunX, zoals de radioveiling en, komst van NPO Blend?

Toen de FM-/DAB+-veiling eraan kwam was ik benieuwd hoe los alle partijen gingen die er mee bezig zijn. Toen was het de tijd dat je benieuwd was welke zenders er aan zouden komen en wat er zou veranderen. Ik ben blij als liefhebber van het medium radio dat er best animo was bij de veiling en dat er veel te kiezen is voor de luisteraars. We gaan zien hoe aankomende zenders als Joe en Radio4all zich gaan ontwikkelen.

De komst van NPO Blend vanuit de NPO vinden we een positieve ontwikkeling. Je hebt mensen die ouder worden en FunX luister(d)en, onze doelgroep ontgroeid zijn en vragen waar ze naar kunnen luisteren. NPO Blend biedt in feite voor de doelgroep voor 35 tot 54 jarigen. Ik ben benieuwd hoe de gepresenteerde programmering zal zijn.

Toch kan je je afvragen, nog een publieke NPO-nichezender in plaats van zaken bundelen, wordt FunX dan ook niet nog meer niche?

Ik denk dat er een markt voor is, we gaan zien wat het brengt. Het is waar dat het commercieel niet is opgepakt, terwijl je wel ziet dat R&B en hiphopmuziek het heel goed doet in de Spotify-lijstjes bijvoorbeeld.

Welke verder ontwikkelingen zie je op commercieel vlak de komende tijd?

Je ziet dat adverteerders steeds meer op zoek gaan naar product testing en in contact willen komen met hun doelgroep om in te spelen op de leefwereld van jongeren. Daar kunnen wij een rol in spelen door de brug te slaan, zonder dat we overigens als publieke omroep de regels overtreden.

Ook is kunstmatige intelligentie (AI) interessant om te bezien welke rol dat gaat spelen met bijvoorbeeld stemmen. Dan kan een stem meervoudig ingezet worden bijvoorbeeld. De vraag is wel hoe realistisch ze klinken.

Sommige jongeren zien FunX niet per se als een radiozender maar als een online app. Toch doen jullie niet aan online reclames; jullie mogen het lokaal wel. Waarom is dit?

De NPO mag landelijk sinds de door toenmalig minister Arie Slob doorgevoerde wetswijziging geen onlinereclame meer aanbieden, dat mag alleen voor goede doelen. Wij zijn daarmee nog in discussie of we het zo kunnen vormgeven dat we het lokaal wel weer kunnen doen zodat het optimaal wordt ingericht ook voor adverteerders.

Hoe boks je op met de digitale spelers waar jullie doelgroep stadsjongeren massaal op zit, maar ook met buitenreclame die het medium radio met omzetten voorbijstreeft?

We hebben een uitdagend speelveld. Je ziet wel dat steeds meer media zich richten op de jonge generatie en ook op diversiteit. In feite is de jongste generatie de meeste diverse wat betreft culturele achtergronden. Het lijkt me leuk om te zien hoe in die context reclames zich ontwikkelen.

www.funxadds.nl

www.funx.nl

 

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

TBWA en NS inspireren mensen met merkcampagne om de trein te nemen

23-04-2024 | 14:04:00
De NS lanceert in samenwerking met TBWA\NEBOKO een campagne die het merk een richting geeft. Het doel is om meer Nederlanders te inspireren

Lucien Brouwer neemt rol en positie Paul Doop over in Raad van Bestuur NPO

19-04-2024 | 21:44:18
Lucien Brouwer is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van de NPO. Hij neemt per 1 juli 2024 de rol en taken over van Paul Doop die sinds augustus 2019 lid was van de Raad van Bestuur van de NPO en met pensioen gaat.

Lemon Scented Tea ontwikkelt campagne met pratende spiegelhangers voor Sunny Cars

19-04-2024 | 11:22:00
Met de introductie van deze merkassets maakt Sunny Cars de eerste stap van een functioneel, naar een emotioneel merk

Dave van Leeuwen (ZIGT): Radioreclame in je mediamix: werkt het nog wel?

19-04-2024 | 11:00:30
We leven in een wereld waarin visuele stimuli hoogtij vieren. Dan stel je jezelf als marketeer vast wel eens de vraag of auditieve media nog wel een effectief middel zijn om je doelgroep te bereiken

[Column] David de Jong: Het nutteloze mediadebat over de NPO: iedereen deed een plas….

18-04-2024 | 15:20:00
Na anderhalf jaar was er eindelijk weer een echt mediadebat in de Tweede Kamer dat vooral over de NPO ging. Je zou denken nu komt het. Kamerleden gaan inhoudelijk een echte discussie aan hoe het verder zal moeten met het hele publieke stelsel en hun ideeën geven
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief