Marketing Report
[Interview] Robert Heijmans (VDS Publishers): 2024 het jaar van FAST en social commerce interview

[Interview] Robert Heijmans (VDS Publishers): 2024 het jaar van FAST en social commerce

Robert Heijmans is Sales & Digital Strategy bij VDS Publishers. We spreken met hem over 2023 en 2024, AI en andere trends en ontwikkelingen bij VDS Publishers en de markt.

Hoe kijk je terug op 2023?

Terugkijkend op 2023, kan ik zeggen dat het een fantastisch jaar was. Als lid van de AMMA Commissie hebben we voor de aankomende awards op 16 mei 2024 een overweldigend aantal cases ontvangen. Onze industrie heeft zeker niet stilgezeten en ik kijk met grote nieuwsgierigheid uit naar de innovatieve campagnes die achter deze inzendingen schuilgaan.

Naar mijn mening was 2023 het jaar waarin kostenbesparing een centrale rol speelde als motor voor verandering. We hebben een explosieve groei gezien in retail media, waarbij online retailers slimmere advertentiemogelijkheden hebben ontwikkeld.

Dit stelt hen in staat om consumenten te bereiken tijdens het aankoopproces, wat heeft geleid tot lagere CPA’s voor adverteerders. De behoefte aan kostenbesparing en efficiëntie heeft DPG ook aangemoedigd om een eigen ad-manager voor hun netwerk te lanceren.

Hierdoor kunnen advertenties efficiënt worden ingekocht binnen hun beschermde omgeving, waardoor technologiekosten (DSP en SSP) worden omzeild en zowel klanten als DPG winst kunnen behalen. Ik vermoed dat veel uitgevers overwegen of ze een soortgelijk product op de markt kunnen brengen.

Wat zijn je verwachtingen voor 2024?

2024 wordt ongetwijfeld een jaar vol innovatie in de wereld van media en reclame, en dat is precies waar mijn passie voor dit vakgebied vandaan komt. Twee opvallende trends staan centraal: Social Commerce en FAST Channels (Free ad-supported streaming television), die naar mijn verwachting steeds meer terrein zullen winnen.

Sociale-mediaplatforms transformeren in rap tempo tot online retail platformen, wat een enorme impact zal hebben op het digitale winkellandschap. Grote spelers zoals TikTok zullen naar verwachting vooroplopen in het integreren van geavanceerde winkelfuncties in hun apps. Het valt op dat steeds meer e-commerce 'snel geld'-experts zich volledig richten op TikTok Shop. Wat je ook van deze groep vindt, ze lijken altijd de nieuwste trends te spotten.

FAST-kanalen bieden het gemak van traditionele uitzendingen binnen het streaming-landschap. In tegenstelling tot traditionele abonnementsstreaming hebben kijkers hierbij geen controle over de programmering. Er is een groeiende interesse in diverse contentbibliotheken, variërend van 24/7 Top Gear-programmering tot kanalen gewijd aan darts of Italiaanse gerechten. In de Verenigde Staten groeien de advertentiebestedingen op FAST-kanalen zeer snel, en wordt er al geopperd dat FASTs Are The New Cable. Ik denk dat de Nederlandse consument FAST in 2024 ook gaat ontdekken.

VDS Publishers is een relatief kleine maar doelgroepgerichte uitgever. Hoe lukt het om op te boksen tegen partijen als Apple, Amazon, Alphabet (Google en YouTube) en Meta (Facebook en Instagram)?

VDS Publishers mag dan wel een relatief bescheiden speler zijn in vergelijking met deze internationale reuzen, maar we hebben onze eigen strategie om ons staande te houden in deze competitieve markt.

Bij VDS Publishers zien we de grote internationale spelers niet als directe concurrenten, maar eerder als partners waarmee we kunnen samenwerken om onze activiteiten te laten groeien.

We maken gebruik van geavanceerde technologieën van Google voor onze advertentiestrategieën en benutten onze sterke aanwezigheid op sociale mediaplatforms om zichtbaarheid en schaalbaarheid te vergroten, bijvoorbeeld voor onze samenwerkingen op het gebied van branded content.

Door de internationale partijen te omarmen, zijn we in staat om onze schaal als uitgever te vergroten.

Je bent ook bezig met VDS Digital Agency voor de mannenlifestyle en automotivebranche. Welke trends zie je daar?

In de mannenlifestyle- en automotivebranche zien we een verschuiving naar branded content campagnes. We ervaren een enorme vraag naar deze vorm van adverteren.

Met VDS Digital Agency werken we nauw samen met vooraanstaande klanten zoals JLR en Schaap en Citroen om tastbare resultaten te behalen. Samen met onze klanten, hun mediabureaus en onze redacties creëren we advertorials die dieper ingaan op de merkidentiteit en de boodschap van de adverteerder.

We streven ernaar om niet alleen een artikel te produceren, maar ook om een uitgebreide mediacampagne te ontwikkelen, met paid-advertenties en organische posts, om het bereik van de advertorial te vergroten.

Door benchmarks voor betrokkenheid te hanteren, kunnen we aantonen dat dergelijke samenwerkingen veel meer impact hebben dan een standaard advertentie. Deze strategische aanpak zorgt voor een diepgaandere ervaring voor zowel de adverteerders als het publiek, wat resulteert in tastbare resultaten zoals offerteaanvragen en verhoogde merkherkenning.

Op welke recente producties ben je het meest trots?

Een recente ontwikkeling waar we bijzonder trots op zijn, is onze herziening van de PMP-strategie (Private Market Place strategie, red.).

We hebben onze focus verlegd naar het overtreffen van de open marktstrategieën van adverteerders door hen de advertentieplaatsen toe te wijzen met de hoogste aandachtswaarde. Hierbij houden we voortdurend overleg over de prestaties op hun sites en testen we momenteel met diverse adverteerders, waaronder Wehkamp, Mercedes en Hongqi, om de effectiviteit van deze aanpak te valideren.

In slechts 1,5 maand tijd hebben we al aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd voor zowel onze klanten als onszelf, wat me veel energie geeft voor de toekomst.

Wat betekent AI (kunstmatige intelligentie) voor jou bij VDS Publishers?

Bij VDS Publishers vormt AI een essentieel onderdeel van mijn werkprocessen. Het stelt me in staat om voorspellende analyses uit te voeren, waarmee ik toekomstige trends in siteverkeer en betrokkenheid van onze bezoekers kan voorspellen.

Met deze waardevolle inzichten kan ik mijn advertentiestrategieën optimaliseren, de meest effectieve advertentieposities identificeren en het resultaat voor onze adverteerders maximaliseren.

Bovendien is AI een handige tool voor zelfs de meest alledaagse taken, zoals het corrigeren van spellingsfouten, wat zorgt voor een vlotte en foutloze communicatie.

Je benoemde in een eerder interview de privacyrevolutie. Hoe kijk je daar bij VDS Publishers na en wat betekent het voor jullie?

Bij VDS Publishers zien we de privacyrevolutie, ook wel bekend als de cookiepocalypse, als een kans om onze benadering te versterken en onze kernwaarden te benadrukken. Deze ontwikkeling dwingt adverteerders om opnieuw na te denken over welke plaatsingen en boodschappen echt resoneren met hun doelgroepen.

Als uitgever begrijpen we dat onze platforms, zoals TopGear voor de automotive-industrie en JFK voor de mannen lifestyle, onmisbaar zijn voor onze specifieke doelgroepen. Dit geeft ons een unieke positie in de markt, omdat adverteerders er zeker van kunnen zijn dat onze titels de juiste context bieden voor hun boodschappen.

Hoewel we blijven streven naar het verbeteren van de prestaties van onze advertenties, doen we dit zonder het gebruik van privacygevoelige informatie. In plaats daarvan richten we ons op het optimaliseren van performance door middel van contextuele targeting en andere privacyvriendelijke methoden. Deze aanpak stelt ons in staat om waarde te blijven leveren aan adverteerders, terwijl we tegelijkertijd de privacy van onze gebruikers respecteren.

Je droomde afgelopen zomer ervan een bedrijf te runnen dat investeert in ad-tech en uitgeversinnnovaties. Hoe zie je dat bij VDS Publishers?

Bij VDS Publishers krijg ik gelukkig de kans om mijn enthousiasme hiervoor te uiten. Ik heb het voorrecht om samen te werken met de broers Van der Spek, ware ondernemers die altijd openstaan voor het verkennen van de nieuwste ontwikkelingen in uitgeverschap en ad-tech.

We zitten regelmatig om tafel met opkomende spelers in de ad-techwereld. We onderzoeken hun potentieel voor onze sites en klanten. Deze directe betrokkenheid bij het evalueren en implementeren van nieuwe partners binnen VDS Publishers geeft me de kans om mijn passie voor ad-tech en uitgeversinnovaties dagelijks in praktijk te brengen.

www.vds-publishers.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Marketing Report Radio] Robert Heijmans (VDS Publishers) over de budgetverschuiving van tv naar print

22-04-2024 | 14:46:00
Te gast bij Marketing Report Radio op New Business Radio spreken we hem over de kracht van een kleine uitgever en de budgetverschuiving van tv naar print

16 april 2024 | Marketing Report Radio: Jeroen Goeman Borgesius | Robert Heijmans | Gabriela Nouws | Dorkas Koenen

16-04-2024 | 17:53:00
16 april 2024 | Marketing Report Radio: Jeroen Goeman Borgesius | Robert Heijmans | Gabriela Nouws | Dorkas Koenen

JFK 105 uit met Jason Momoa en Tobias Camman

13-03-2024 | 10:40:16
Op de cover filmster Jason Momoa, die ze spraken over zijn eerste documentaireserie die hij maakte voor HBO Max

In Memoriam MennO Boot, commercieel directeur VDS Publishers

31-01-2024 | 14:10:00
In Memoriam MennO Boot, commercieel directeur VDS Publishers 18-12-1958 / 26-01-2024

Robert Heijmans Sales & Digital Strategy Director VDS Publishers

04-01-2024 | 10:07:00
Robert trad op 1 januari 2024 in dienst bij VDS Publishers en zal een belangrijke rol spelen in de voortdurende groei en ontwikkeling van het bedrijf
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief