![[Interview] Romar Bucur (Banijay Benelux): immersive content en augmented reality wordt gemeengoed](images/2023/Q3/Romar_Bucur-banijay-marketingreport.png)
[Interview] Romar Bucur (Banijay Benelux): immersive content en augmented reality wordt gemeengoed
Romar Bucur is Head of Business Development & Strategy bij producent Banijay Benelux. In het kader van de Dutch Media Week interviewt Marketing Report een aantal relevante spelers in de media-industrie. Met Romar Bucur spreken we over hoe hij inspeelt op de steeds veranderende mediawereld en het mediagebruik.
Kan je uitleggen wat jij als Head of Business Development & Strategy doet voor Banijay Benelux?
Mijn rol is eigenlijk heel divers en dat maakt mijn werk enorm uitdagend. Het heeft een belangrijke rode draad: een vizier op de toekomst. Samen met de directie van Banijay Benelux en onze interne stakeholders van de elf productiebedrijven proberen we een duidelijke visie en strategie te bepalen voor de komende jaren. Waar zijn we goed in, wat moeten we nog extra ontwikkelen, wat is onze positie binnen het medialandschap en welke veranderingen komen er aan waar we op in kunnen spelen. Zeker in een snel veranderende markt waar lineaire tv-kijktijd jaarlijks afneemt en budgetten constant onder druk staan is dit belangrijk.
In de praktijk komt het er op neer dat we kijken hoe we onze intellectual property en creativiteit nog efficiënter en breder inzetten. Denk aan nieuwe mogelijkheden rondom programma’s als Big Brother of Expeditie Robinson. Maar ook aan samenwerkingen met start-ups en scale-ups op het gebied van technische innovaties of het daadwerkelijk implementeren van AI-tools binnen ons creatie- en productieproces.
Wat is een ontwikkeling waarvan jij aan de wieg hebt gestaan bij Banijay Benelux?
We merkten twee jaar geleden dat ons ontwikkel- maar ook verkoopproces nog heel erg op onderbuikgevoel leunt. Bij ons, maar ook bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld discussies of een nieuw programma zal gaan aanslaan bij een specifieke doelgroep. Vanuit die constatering hebben we een strategie ontwikkeld voor een interne Data & Marketing afdeling.
Met als doel om ons hele bedrijf mee te nemen in extra inzichten in de content die we produceren. Waarbij creativiteit en onderbuikgevoel nog steeds essentieel zijn, maar we dit nu ook kunnen onderbouwen met feiten. Denk hierbij aan eigen analyse van onze kijkcijfers en doelgroepen van bestaande programma’s, maar ook data-inzichten voor de verkoop van nieuwe formats.
Daarnaast is de afdeling momenteel bezig met een onderzoek waaruit moet blijken wat onze programma’s tot een succes maakt – van casting en formatelementen tot locatie en look & feel. Zo kunnen we onze shows nog beter laten aansluiten op de wensen van onze klanten maar vooral ook op die van de kijker!
Je bent lang actief geweest in de gaming industrie. Wat zijn overeenkomsten vanuit de gaming industrie en de productiewereld en wat heb je meegenomen uit de gamingwereld?
Door mijn werk bij Dutch Game Garden ben ik in drie jaar tijd in aanraking gekomen met de hele Nederlandse gamesindustrie en in sneltreinvaart meegenomen in het ontwikkelproces van een game. Nog steeds onderhoud ik warme contacten met de gamesindustrie en nu ik onderdeel ben van de tv-wereld zie ik beide industrieën het laatste jaar steeds meer naar elkaar toe groeien. Denk alleen al aan alle Unreal Engine-programmeurs en artists die je nodig hebt voor het draaien van een Virtual Production set of het vertellen van een verhaal via een immersive platform als VR (virtual reality) of AR (augmented reality).
De belangrijkste overeenkomst tussen deze twee werelden zijn dat het gedreven is door creativiteit en goede ideeën. We zijn beiden verhalenvertellers, wij als producent in platte 2D content, zij in 3D. Waar ons productieproces nog redelijk traditioneel en rechtlijnig is, is dat binnen de gamesindustrie veel flexibeler. Denk aan Early Access games via Steam die in een heel vroeg stadium al grote groepen gebruikers aan zich binden. En die door het spelen meehelpen aan het verbeteren van een game. Bij ons nog ondenkbaar om je gouden idee voor een nieuw baanbrekend adventure reality programma al openbaar te maken aan de kijkers.
Ook de manier van ontwikkelen via de agile SCRUM-methode met veel iteraties en testen is iets waar wij nog iets van kunnen leren. Daar kunnen we echt nog grote stappen zetten door bijvoorbeeld eerst elkaars werelden te begrijpen. Binnen de komende drie jaar zie ik immersive content en augmented reality – zoals de Apple Vision Pro – echt gemeengoed worden en zullen de traditionele mediabedrijven deze platformen ook moeten inzetten om met name de jonge kijker nog te bereiken.
Wat verwacht je dat kunstmatige intelligentie (AI) zal doen voor de tv-productiewereld? Welke impact zal dat hebben op het productieproces?
Iedereen – inclusief mijzelf – heeft de snelle ontwikkeling van generatieve AI onderschat. Sinds de publieke beta van ChatGPT van OpenAI vorig jaar is iedereen wakker geschud, maar echt implementeren in onze processen is nog lastig. De huidige AI-tools zijn nog niet geschikt om op hoogwaardig niveau ingezet te kunnen worden. Wij gebruiken al wel verschillende AI-toepassingen in brainstorms, , formatontwikkeling, het maken van interne pitches of video’s en in het spotten van gedraaid materiaal. Sportproducent Southfields is al met veelbelovende tools bezig om automatische samenvattingen of goalalerts van sportwedstrijden te laten maken.
Een volledig programma van A tot Z door AI laten maken? Nu nog niet. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Mijn persoonlijke voorspelling is dat AI binnen twee jaar een volledige korte film kan genereren die van acceptabele kwaliteit is. En wellicht in 5 tot 10 jaar een Oscar-waardige featurefilm… Vanuit mijn vakgebied dus belangrijk om te kijken wat onze rol dan is.
Zijn wij dan een productiehuis die zich volledig richt op “human made”-content waar de menselijke hand en emotie nog in te zien is? En wat hopelijk een kwaliteitsstempel krijgt? Of omarmen we de AI-tools om nog betere content te kunnen produceren die ook hyper gepersonaliseerd kan worden voor jouw wensen als kijker? En waarbij AI bepaalt waar en wanneer jij dat te zien krijgt?
Inmiddels is streaming volwassen aan het worden en is VOD de gewoonste zaak van de wereld. Hoe verwacht je dat het mediagebruik zal evolueren en hoe kan Banijay Benelux daar op inspelen?
Voor lokale content blijven de huidige lineaire zenders nog super belangrijk. Zeker als het gaat om programma’s die urgent en interactief zijn. Denk hierbij aan nieuws, actualiteiten, events en sport. De rest van de programma’s zal steeds meer te zien zijn op VOD-platformen. Waarbij het nog interessant wordt of er meer fusies en overnames plaats zullen vinden op dat gebied. Nu heeft RTL Nederland met Videoland nog een sterke lokale positie met een focus op Nederlandstalige content. De internationale streamers blijven nog achter met het programmeren van lokale interessante titels.
Vanuit de kijker bekeken is er nu meer content dan ooit te voren. Waarbij er zelfs sprake is van een overload, zodat je niet meer weet wat je nu moet gaan kijken. Wel is het duidelijk dat het mediagebruik echt aan het verschuiven is. De lineaire kijker wordt steeds ouder – al is met het oog op de vergrijzing deze markt echt nog niet uitgespeeld.
De jonge generatie zet de tv niet meer aan en kijkt net zo lief op een klein telefoonscherm naar Mr Beast op YouTube of naar Pieter Valley op TikTok. Of ze zijn aan het gamen in Fortnite of Roblox. Uit onderzoek van Vice Media en Razorfish blijkt dat 52 procent van GenZ zich meer zichzelf voelt in een digitale wereld dan in het echte leven. Ook spelen ze gemiddeld 12.2 uur per week games en socializen ze maar 6.6 uur per week met vrienden. (Bron: Razorfish)
Banijay Benelux is onderdeel van het in Frankrijk gevestigde Banijay dat weer deel uitmaakt van het (in Amsterdam) beursgenoteerde FL Entertainment. Is er bij jouw rol ook internationale uitwisseling of werkt Banijay Benelux daarbij autonoom?
Banijay Group heeft autonomie hoog in het vaandel staan. Elk land binnen organisatie werkt op basis van de overkoepelende strategie van Banijay, maar behoudt tegelijkertijd de vrijheid om een eigen strategie en plan te ontwikkelen. Deze benadering stelt elk land in staat om hun strategie nauwkeurig af te stemmen op de unieke behoeften en nuances van hun lokale markt.
Daarbij maken we graag gebruik van elkaars inzichten en expertises. Zo was er recent een seminar georganiseerd door Banijay Central met Adobe waarin ze ons meenamen in hun Firefly AI toepassingen binnen Photoshop. Daarnaast wordt er vanuit Banijay ook nagedacht over golden rules voor het (ethisch) gebruik van AI. Daarin is het fijn dat we ondersteuning en begeleiding krijgen vanuit onze internationale organisatie.
Banijay Benelux is ook betrokken bij de door het Groeifonds (voorwaardelijke) toegekende subsidieaanvraag van de Creative Industries Immersive Impact Coalition. Kan je de rol van Banijay uitleggen en wat jullie met de toekenning concreet gaan doen?
We zijn heel blij dat de eerste horde is genomen met de Groeifonds aanvraag voor Immersive Content. Er moet nog een aantal puntjes op de i worden gezet, maar wij gaan er vanuit dat dit zeker doorgang zal vinden in 2024. Banijay Benelux heeft een leidende rol gespeeld in het formuleren van een gezamenlijke innovatieagenda vanuit de gehele media-industrie.
De twee specifieke denkrichtingen die hier uitkwamen zijn daarna in kleine kerngroepen verder uitgewerkt. Een daarvan is Stichting Datakluis en de andere is de content innovatie agenda. Bij die laatste hebben wij samen met andere producenten als ITV , Talpa Studios en Fremantle, de facilitaire partijen EMG en NEP alsmede Media.Monks specifiek meegeschreven aan de subsidieaanvraag van CIIIC.
We zien namelijk allemaal in dat immersieve verhalen en contentvormen belangrijk gaan worden. Echter moet het kennisniveau binnen onze industrie nog worden vergroot en zijn de technische investeringen te hoog. Daar moet het fonds bij gaan helpen.
Concreet werken we nu aan een plan voor een plek waar we studenten en mediapersoneel kunnen opleiden richting immersive skills – denk aan het omscholen van een cameraman richting 3D camera’s of regisseurs en format ontwikkelaars die op een hele andere manier een verhaal kunnen vertellen. Daarnaast vinden we het heel interessant om immersive toepassingen te gebruiken om een nog rijkere kijkbeleving te kunnen produceren voor de consument.
Wat doet Banijay Benelux op het vlak van duurzaamheid. Vandaag de dag wordt verwacht dat bedrijven en met name grote bedrijven iets terug doen voor de maatschappij. Hoe gaat Banijay Benelux daarmee om?
Het is overduidelijk dat een bedrijf niet langer zonder een duidelijke purpose kan. Het omarmen van een ESG-strategie is niet alleen een keuze, maar ook een noodzaak. Bij Banijay streven we naar ambities die verder reiken dan alleen onze producties, waarbij we bekijken hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen produceren.
Om deze doelen te bereiken, hebben we afgelopen jaren verschillende initiatieven opgezet. Een daarvan is onze eigen Stichting Banijay Benelux for Kids, waarbij we samen met betrokken collega’s ons meerdere keren per jaar inzetten voor doelen en projecten die langdurig zieke kinderen ten goede komen.
Daarnaast organiseren we jaarlijks Baniday, waarbij we ons personeel vrijmaken om zich in te zetten voor goede doelen. We voelen ons verplicht om onze positie op het gebied van ESG te versterken en onze reputatie als een verantwoordelijke werkgever te laten groeien. We kunnen en moeten nog heel veel mooie stappen zetten op dat gebied.
zie ook:
Lees ook:
Age of Wonders 4 Best wint Dutch Game Awards 2023
Sahil Amar Aïssa wint Dutch Media Week Award 2023
[Interview] Ezra Eeman (NPO): innovatie moet meer onderdeel worden van algehele NPO-agenda
Dutch Media Week over AI, gamingindustrie, innovatie, startups en meer
[Marketing Report Radio] Herman Dummer over Dutch Media Week