![[Interview] Sjef Kerkhofs (Positive NL): zwaartepunt verschoven naar digital media](images/2023/Q2/Sjef-kerkhof-postive-nl-marketingreport.jpg)
[Interview] Sjef Kerkhofs (Positive NL): zwaartepunt verschoven naar digital media
Sjef Kerkhofs is Managing Director van het full-service digitale bureau Positive NL, resultaat van een fusie tussen Daily Dialogues en Havana Harbor. Beide agency's waren onderdeel van bureauplatform Candid.
Kun je wat vertellen over Positive NL en de achtergronden van de fusie?
In 2011 zijn mijn compagnon Robbert Gangadin en ik begonnen met Daily Dialogues, een social media agency. In 2019 hebben wij ons bureau verkocht aan Candid en zijn vanuit daar verder gaan bouwen. Een van de andere Candid agency's, Havana Harbor, was ook voornamelijk actief op het vlak van digital, maar dan in de hoek van creatieve campagnes en design.
Vorig jaar zomer is besloten om beide bureaus samen te voegen tot 1 full-service digitale agency met als focus het bouwen van merken vanuit een digital-first gedachtegoed. Rond die tijd nam Candid ook het in Londen gevestigde digitale bureau Positive over en hebben we samen besloten om onder één naam door te gaan. Positive.
Positive NL is onderdeel van Candid en jij hebt een klein belang gekregen daarin. Hoe is de wisselwerking met Candid en Positive NL?
Doel van de verkoop in 2019 was om sneller door te kunnen groeien en op te kunnen schalen. Ik ben daarbij inderdaad ingestapt als partner binnen Candid. Het platform bemoeit zich niet met de dagelijkse gang van zaken bij Positive, Robbert en ik hebben de volledige vrijheid om te ondernemen zoals wij dat graag willen. Candid speelt op de achtergrond een grote faciliterende rol. Op het gebied van systemen voor bijvoorbeeld IT, als sparringpartner, maar vooral ook als platform vol met geweldige klanten. Daar profiteren we als agency enorm van.
Jullie zijn digital-first. Wat betekent dat?
Veel mensen koppelen de term digital-first, die al jaren bestaat, aan merken die 100 procent van hun marketing/communicatiebudget in digitale media investeren. Maar zo zien wij dat niet. Voor ons betekent het nastreven van een digital-first strategie, dat digitale media het startpunt is voor strategie, in plaats van traditionele media zoals tv of print.
We keren het traditionele mediamodel dus om. In plaats van denken vanuit tv en print toewerken naar digitaal, begint het denkproces bij ons altijd vanuit digitaal. We werken dan ook voor bedrijven die, om welke reden dan ook, besloten hebben dat digitale media centraal moeten staan (of al staan) in hun mediastrategie. Deze bedrijven helpen wij bij het opzetten en optimaliseren van hun hele digitale ecosysteem. En dat gaat van website development tot influencermarketing en alles wat daartussen zit.
Jullie maken ook online video’s die steeds belangrijker zijn geworden. Wat betekent het digitaal werken versus het traditionele werken?
Het grootste deel van de content die wij voor onze klanten maken is motion. Kortom, bewegend beeld. Dat kan video zijn, maar ook animatie, stop-motion of illustratie. Het grote verschil tussen traditionele producties, die voornamelijk werden ingezet op tv, en digitale producties zit hem in de manier waarop de producties zijn opgebouwd.
Digital kent 1001 kanalen en formaten, in tegenstelling tot het relatief beperkte aantal kanalen en formaten in het verleden. Wanneer je dus producties draait voor een digital-first strategie, produceer je meestal een veelvoud aan beeldmateriaal. Meerdere video’s, en een hele serie aan foto’s waarmee je het hele jaar digitale campagnes kunt draaien. Omdat producties voor digitale media over het algemeen voordeliger zijn om te produceren, kun je meer materiaal halen uit hetzelfde budget.
Is er een omschrijving te geven voor wat voor klanten jullie werken?
Hoewel wij niet kiezen voor een specialisatie in één specifieke branche of industrie, zien we wel een aantal terugkerende en vergelijkbare elementen binnen ons klantportfolio. Zie zien we bijvoorbeeld dat we zonder daar bewust voor te kiezen veel werken voor retail merken. Omdat we ooit ontstaan zijn als socialmediabureau en dus snel moesten inspelen op een veranderend mediaklimaat, zijn we agile tot op het bot.
Voor retail, waar ontwikkelingen ook vaak en snel achter elkaar kunnen plaatsvinden, is dat wel lekker werken. Daarnaast zien we dat we met name werken voor merken waar we een direct toe te wijzen toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld omdat er een relatief kleinschalig marketingteam is, die onze hulp goed kunnen gebruiken.
Jullie werken ook voor bedrijven als Shell en NuScale, dat werkt aan nucleaire technologie. Sommige reclamebureaus zeggen dat nooit te willen. Hoe kijk je aan tegen het verpolitiseren van de reclamebranche?
Ieder bureau maakt zijn/haar eigen keuzes en dat respecteren we uiteraard. Merken als Shell, wat je er ook van vindt, hebben een enorme impact op onze maatschappij en zijn een cruciaal onderdeel van de energietransitie. Hetzelfde geldt voor een opkomend merk als NuScale, dat met nieuwe technologie kernenergie toegankelijker wil maken. Voor ons is het enorm interessant om deel uit te maken van de energietransitie en daar hopelijk een (hetzij bescheiden) bijdrage aan te leveren. We werken dan ook liever mee aan verandering, dan dergelijke merken bewust niet te servicen.
Jullie werken als digital-first bureau met grote merken. Maar kunnen grote merken zonder (lineaire) televisie?
We hebben het geluk om voor grote merken te mogen werken inderdaad. Die merken zetten vaak een combinatie van kanalen in. Tv, radio, print, digital. Alles is onderdeel van de mix. Wij zullen de laatste zijn die zeggen dat je tv niet moet inzetten.
Echter, wij geloven wel dat het binnen het marketing- en medialandschap het zwaartepunt verschoven is van traditionele media naar digitale media. Daarnaast gaat het ons ook vooral om het device waarop de gebruiker content consumeert, niet zo zeer om het kanaal. Een steeds grotere groep consumeert digitale/online video, maar wel via grote schermen die voorheen puur voor tv werden ingezet. De aandachtspanne en frequentie waarmee media worden geconsumeerd is veranderd, dat is waar wij met name naar kijken.
Lees ook: