[Interview] Sven Kraaijenbrink (MisterGreen): Racen met EV’s van kaap tot kaap voor meer bewustzijn van elektrisch rijden

[Interview] Sven Kraaijenbrink (MisterGreen): Racen met EV’s van kaap tot kaap voor meer bewustzijn van elektrisch rijden

Elektrisch rijden en rally-racen. Twee termen die je niet vaak in dezelfde zin hoort. Maar daar komt nu verandering in dankzij de Electrified Cape to Cape Rally 2023, die plaatsvindt van 27 april tot en met 5 mei 2023. We spreken met Sven Kraaijenbrink van MisterGreen, samen met Rallywereld.nl de initiatiefnemer achter deze bijzondere race.

Kun je MisterGreen en wellicht ook jezelf introduceren?

EndFossilFuel! Het is de slogan die hoort bij MisterGreen. Dit is een leasemaatschappij – met vestigingen verspreid over heel Europa en het hoofdkantoor in Amsterdam – die enkel en alleen beschikt over volledig elektrische auto’s. 4.500 om precies te zijn. En het streven is om dit aantal te verhogen naar 15.000 in 2025. Omdat Tesla op het moment het beste Elektrische Voertuig (EV) is, bestaat het leeuwendeel van ons wagenpark uit verschillende modellen van dit populaire merk. Ik ben als contentmarketeer onder andere verantwoordelijk voor de online zichtbaarheid van MisterGreen (bijvoorbeeld via social media en zoekmachine optimalisatie). Als autoliefhebber met bewustzijn voor het milieu zet ik me graag in om de groenste leasemaatschappij van ons kikkerlandje bekend te maken. Zodat er zoveel mogelijk mensen afstappen van rijden op fossiele brandstof en overgaan op elektrisch rijden. Onder andere via aandacht genereren voor de Electrified Cape to Cape Rally 2023.

Kan je meer vertellen over deze Cape to Cape Rally?

Cape to cape zegt het al. We gaan van het noordelijkste puntje van Europa – de Noordkaap – rally-rijden naar het zuidelijkste puntje van Europa; Punta Tarifa in Zuid-Spanje. Hierbij rijdt ieder team in zijn of haar eigen elektrische auto. Het idee is dat we in drie etappes verdeeld over negen dagen deze bijzondere rit afleggen, inclusief heen- en terugreis. In totaal is dat een rit van circa 12.000 kilometer, waarvan de rally zelf 6.000 kilometer beslaat. De karavaan met deelnemers rijdt gezamenlijk vanuit Nederland – met tussendoor een hotelovernachting – naar Noorwegen. Daar begint officieel de rallyrace naar Zuid-Spanje, waarbij deelnemers onderweg niet overnachten maar in één streep naar de eindbestemming rijden. Door goed te timen wie van de deelnemers (achter in de auto) rust, wie rijdt en wie navigeert, ontstaat er een gave race. Een race tegen de klok, tegen andere tegenstanders, tegen vermoeidheid en tegen het elektrisch vermogen van de auto. Die wordt afgesloten met een verblijf in een hotel in Spanje bij de finish met een diner, eindfeest en prijsuitreiking. Om vervolgens gezamenlijk terug te rijden naar Nederland, uiteraard met onderweg de nodige hotelovernachtingen.

Via deze weg willen we laten zien dat heel Europa klaar is voor elektrisch rijden. Dat je met of zonder Tesla in Europa elektrisch rond kan rijden en niet bang hoeft te zijn dat je zonder stroom komt in een omgeving zonder laadmogelijkheden. We zien namelijk dat veel mensen openstaan voor elektrisch rijden, maar toch blijven steken op fossiele brandstof. Met als een veelgehoorde reden de angst om stil te staan met een lege accu; de zogenaamde range anxiety. Met deze rally bewijzen we dat je zonder enige problemen met je elektrische auto op vakantie kan gaan in Europa.

Waarom is aandacht voor elektrisch rijden dan zo belangrijk?

Een einde aan het gebruik van fossiele brandstof maken (voor in ieder geval autoverkeer) is ons doel. Zeker met de mogelijkheden die elektrisch rijden biedt. Uiteraard is de vermindering van de CO2-uitstoot en de andere schade die fossiele brandstof op het milieu heeft daarbij een grote factor. Maar daarnaast staat veiligheid ook centraal. De functionaliteiten op het gebied van veiligheid van bijvoorbeeld een Tesla zijn zo veel geavanceerder dan van benzine- en dieselauto’s.

Hoe is het idee tot stand gekomen om deze rally te organiseren?

Rallywereld.nl benaderde ons om mee te doen. We zijn de enige leasemaatschappij die voor 100 procent inzet op elektrische auto’s. Dus ze kwamen al snel bij ons uit als het gaat om het gezamenlijk organiseren van een rally met elektrische auto’s. We hoefden niet lang na te denken over de vraag of we ons wilden aansluiten. Bij MisterGreen zijn we veel bezig met de nieuwe trends op het gebied van EV’s en duurzaamheid. Daar sluit deze innovatieve en nieuwe soort rally goed op aan.

Wat maakt deze rally bijzonder?

Dit is niet de eerste rally die Rallywereld.nl organiseert, maar wel de eerste met uitsluitend elektrische auto’s. De winnaar wordt door rallywereld.nl benoemd tot wereldrecordhouder rally-racen met elektrische auto’s. Deze speciale race is niet alleen ludiek, maar vraagt ook om speciale vaardigheden. Want bij vorige edities van deze rally ging het puur om het verbeteren van het wereldrecord Cape to Cape rijden qua tijd – uiteraard rekening houdend met de geldende verkeersregels. Tijdens de electrified rally ligt de uitdaging niet alleen in zo snel mogelijk van A naar B komen zonder te overnachten of uitgebreid te rusten tussendoor. De extra uitdaging ligt bij de normaal niet voor de hand liggende vraag bij rally rijden: Waar, wanneer en hoeveel ga je opladen?’

Hoeveel teams doen er mee en kan men zich nog aanmelden?

Er zijn al tien teams (van drie deelnemers per team) aangemeld en we hopen natuurlijk dat er zich nog veel meer teams aanmelden. Je hoeft niet de volgende Max Verstappen te zijn of al jaren expert te zijn op het gebied van elektrisch rijden om mee te doen. Iedereen die de uitdaging aandurft en een team bij elkaar kan brengen van drie deelnemers is meer dan welkom om zich aan te melden.

Wanneer is de Electrified Cape to Cape Rally geslaagd?

Als we kunnen terug kijken op een toffe ervaring die alle deelnemers niet snel zullen vergeten. Waarbij ze de andere deelnemers maar vooral ook hun eigen elektrische voertuig beter hebben leren kennen. En waarbij er positieve aandacht is voor elektrisch rijden en haar impact op het milieu en de veiligheid van weggebruikers.

Aanmelden voor de Electrified Cape to Cape Rally 2023 kan hier. Ook vind je daar alle informatie over deelname, kosten en verdere informatie.

www.mistergreen.nl

www.rallywereld.nl

www.mediatic.eu

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.