Iris de Graaf is Harper's Bazaars Woman of the Year 2022

Iris de Graaf is Harper's Bazaars Woman of the Year 2022

Harper's Bazaar heeft Rusland-correspondent Iris de Graaf uitgeroepen tot Women of the Year 2022. De andere prijzen gingen naar Gloria Wekker, Nazmiye Oral, Naomi van der Linden en Katrin Ley. Het thema: wie maakte dit jaar impact?

Tijdens een exclusieve gala-avond in de Posthoornkerk in Amsterdam maakte het tijdschrift de winnares bekend van de verkiezing. Dit zijn alle winnaressen:

  • Woman of the Year: Iris de Graaf, Rusland-correspondent voor de NOS
  • Internationaal: Nazmiye Oral, actrice, schrijver, spreker, NFT-artist
  • Business: Katrin Ley, mode-ondernemer Fashion for Good
  • Rising Star: Naomi van der Linden, actrice en regisseur
  • Oeuvre: Prof. dr. Gloria Wekker, hoogleraar en auteur van o.a. Witte Onschuld
  • Publieksprijs: Fleur en Charlotte Melkert, techondernemers Equalture (en tweelingzussen)

Winnaressen

Iris de Graaf: “Het clichébeeld van een oorlogscorrespondent is een oudere, ervaren man. In dat beeld pas ik niet, maar dat interesseert me niet. Hokjes bestaan om doorbroken te worden. Er moeten meer vrouwen op serieuze posten komen, meer mensen van kleur. Op dat vlak is nog een hele wereld te winnen. We twijfelen te vaak of we het kunnen, maar laat je daar niet door weerhouden. Ik had ook nooit verwacht dat ik dit zou volhouden. We kunnen meer dan we denken.”

Nazmiye Oral: “We verhouden ons tot elkaar voornamelijk via sociale media, maar ik zie ons met z'n allen nog steeds zitten om een vuurtje in een grot, net als onze voorouders duizenden jaren geleden. Toen was het: waar zijn de kuddes, welke bessen moet je niet eten? Nu is het: hoe doe je dat, mens zijn, leven, tot bloei komen? Wat ik wil in het leven is zoveel mogelijk grotten met kampvuurtjes bereiken om zoveel mogelijk van mijn ervaring te delen. Want ik wil maar één ding: dat onnodig lijden stopt.”

Katrin Ley: “Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik deze award mag ontvangen net nu wij als Fashion for Good vijf jaar bestaan: het is een kroon op ons werk! De overstap naar een duurzame mode-industrie kunnen wij absoluut niet alleen maken, we hebben elkaar nodig. Onze missie is nu belangrijker dan ooit, gelet op de klimaatverandering en de druk op mens en natuur die we zien en voelen. Ik hoop dat wij, Fashion for Good, met deze award nog meer mensen kunnen bereiken, zodat we samen nog harder kunnen werken aan oplossingen en zodat we bewuster leren omgaan met onze kledingkast en koesteren wat we hebben!”

Naomi van der Linden: “De bekroning van Harper's Bazaar komt op een bijzonder moment: ik bevind me voor mijn gevoel op een schakelpunt in mijn leven. Er is erkend dat ik iets kan, maar er wordt ook nog veel potentie gezien. Dat triggert mij om nog groter te dromen dan ik al deed. Ik sta op de schouders van sterke vrouwen, ik droom ervan om zelf een rolmodel te kunnen zijn voor mijn dochter Ella en andere vrouwen na mij.”

Gloria Wekker: “Deze prijs zegt mij dat wij, afstammelingen van gekoloniseerden en onze bondgenoten die altijd al tégen de wind in over ongelijkheid spraken, nu eindelijk in bredere kring gehoord worden.”

Zo komt de prijs tot stand

Het tijdschrift Harper's Bazaar, onderdeel van multimediabedrijf Hearst Netherlands, maakt zich sterk voor ambitieuze vrouwen die streven naar de beste versie van zichzelf en die groot durven dromen. Elke week nomineert Harper's Bazaar een Woman of the Week: een vrouw die in die betreffende week een rolmodel is voor anderen en het verdient om in de spotlights te worden gezet. Aan het einde van het jaar wordt uit een selectie van deze genomineerden the Woman of the Year gekozen. Eerder al ging deze felbegeerde award naar grote namen als Eva Jinek, Sifan Hassan en Halina Reijn. Dit jaar keek de redactie, bijgestaan door de adviesraad De Tafel van Twaalf, wie impact maakte en anderen inspireerde om dat ook te doen. Welke vrouwen leverden een positieve bijdrage om de wereld inclusiever, duurzamer, respectvoller en mooier te maken?

Foto: Simone Frank

www.harpersbazaar.com

www.hearst.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.