Marketing Report
JCDecaux start per 1 januari 2024 met digitale reclame-exploitatie in Utrecht nieuws

JCDecaux start per 1 januari 2024 met digitale reclame-exploitatie in Utrecht

JCDecaux kan alsnog de digitale reclame-exploitatie van abri’s, vrijstaande reclamevitrines en billboards in de gemeente Utrecht op zich nemen per 1 januari 2024. Dit voornemen heeft de gemeente Utrecht bekend gemaakt. In 2018 gunde de gemeente Utrecht de concessie aan RBL Outdoor, dat  samenwerkt met Clear Channel Nederland.

De gunning is in 2018 voor 15 jaar gedaan en behelst 479 abri’s, 200 vrijstaande reclamevitrines, en 10 digitale portrait billboards. Inmiddels zijn er 41 digitle schermen klein formaat en 10 schermen groot formaat waarmee JCDecaux kan starten. De gemeente is voornemens de optie in het contract voor verlenging met 5 jaar aan RBL Outdoor toe te kennen, waarbij het contract tussen RBL Outdoor en JCDecaux voor 15 jaar is afgesloten.

De papieren exploitatie blijft tot 1-12-2025 bij Clear Channel Nederland en het voornemen is dat deze daarna ook overgaat naar JCDecaux.

JCDecaux heeft met succes een rechtszaak (december 2020) en hoger beroep (juli 2022) bij het gerechtshof gewonnen, waarbij in de uitspraken is gesteld dat de inschrijving van RBL Outdoor ongeldig was en ook de uitvoering ongeldig is. Door de gunning aan RBL Outdoor is daarmee volgens de rechtbank en het gerechtshof onrechtmatig gehandeld door de gemeente Utrecht ten aanzien van JCDecaux. De rechtbank stelde dat JCDecaux via een aparte schadestaatprocedure zijn schade kon laten vaststellen en claimen bij de gemeente Utrecht.

Oplossing schadeclaims

Hannelore Majoor, Managing Director van JCDecaux zegt desgevraagd dat na de gewonnen rechterlijke procedures JCDecaux geprobeerd heeft een oplossing te vinden voor de ontstane situatie waarbij de gemeente Utrecht schadeplichtig was jegens JCDecaux. Hannelore Majoor: "We waren er niet op uit om bij de gemeente het vel over de oren te halen. We hebben met de gemeente en RBL Outdoor het gesprek gevoerd. Met RBL Outdoor en de gemeente Utrecht zijn we tot deze oplossing gekomen waarmee wij heel content zijn."

RBL Outdoor blijft concessiehouder tot 2038. In het kader van de discussie omtrent fossiele reclames, is de afspraak gemaakt dat directe reclames voor fossiele brandstoffen per 2030 in Utrecht niet meer mogelijk is via de buitenreclames.

JCDecaux treft op dit moment voorbereidingen om in januari met de exploitatie van start te gaan. 

Clear Channel Nederland (en anderen) hebben nog de mogelijkheid om via een kort geding de gunning aan JCDecaux te stoppen. Volgens de gemeente Utrecht wordt door een potentiële belanghebbende overwogen om bezwaar te maken.

Clear Channel

Het einde voor de Utrechtse activiteiten van Clear Channel is opvallend; Clear Channel heeft dit jaar aangekondigd zijn activiteiten in Italië en Spanje te verkopen aan JCDecaux, in Zwitserland aan Goldbach Group en in Frankrijk aan Equinox Industries. Clear Channel wordt door privatee-quity-aandeelhouders (Legion Partners) onder druk gezet om resterende Europese activiteiten versneld te verkopen. Clear Channel zelf stelde in zijn derde kwartaalbericht het proces tot verkoop te zijn begonnen om zijn activiteiten in Noord-Europa te verkopen.

Desgevraagd wil Clear Channel Nederland geen commentaar geven op de Utrechtse situatie en ook niet over de situatie omtrent de verkoop van Clear Channel Nederland.

Meer digitaal

In het formele bekendmakingsbesluit hiertoe is opgenomen dat RBL Outdoor van plan is om het aantal digitale vlakken uit te breiden, en de hoeveelheid papieren vlakken te verminderen. Om welke aantallen dat gaat, is niet duidelijk. Dit soort wijzigingen is volgens de aankondiging toegestaan onder de concessievoorwaarden. Tegen de aankondiging is het nog mogelijk bezwaar te maken, wat volgens de gemeente Utrecht al door een potentiële belanghebbende overwogen wordt.

www.clearchannel.nl

www.utrecht.nl

www.jcdecaux.nl

 

Lees ook:

Zandbeek werkt voor Bruynzeel cosmetic homecare

04-12-2023 | 14:40:31
Het Eindhovense bureau Zandbeek is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe lijn schoonmaakmiddelen.

Global Media & Entertainment wint Apeldoornse aanbesteding

27-11-2023 | 23:12:57
De gemeente Apeldoorn heeft een contract  met Global Media & Entertainment afgesloten voor het beheer, onderhoud en de reclame-exploitatie van deze objecten voor een periode van minimaal 10 jaar

WhitePaper Sessions 2023 | Havas Media | N=5 | Pink Marketing | DCVF | Towel | ZIGT

24-11-2023 | 15:28:00
Voorafgaand aan het M100 Event 2023 organiseert Media Meetings & Magazines - op dezelfde locatie - de vierde editie van de WhitePaper Sessions. Een kleinschalig, interactief event dat in het kader staat van hoogwaardige kennistransfer. Dit is een marketeers-only kennissessie en kosteloos te bezoeken

Crocodile Agency ontwikkelt CGI-campagne voor Snelle

24-11-2023 | 02:27:00
Ter ere van de release van zijn nieuwste album Achtentwintig heeft singer-songrapper Snelle de handen ineengeslagen met Crocodile Agency

Centercom wint concessie Veenendaal

21-11-2023 | 15:47:41
Centercom Buitenreclame heeft de concessie voor Veenendaal gewonnen. De overeenkomst gaat in op 1 januari 2024 en loopt vier jaar.
 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.