JFK: Pappa-grappen helpen kinderen in hun ontwikkeling

JFK: Pappa-grappen helpen kinderen in hun ontwikkeling

Iedereen kent het schaamteloze gelach van zijn/haar vader wel, nadat hij (volgens hemzelf) de grap van de eeuw heeft verteld. Soms weet je niet zo goed wat je met deze, vaak zinloze informatie moet. Maar niks is minder waar. Een recente studie zegt dat papa-grappen niet alleen maar flauw zijn, maar dat het kinderen in de toekomst juist kan helpen.

Papa-grappen kunnen kinderen namelijk in staat stellen om beter om te gaan met schaamte of ongemakkelijke situaties, suggereert de studie. Nou, je hebt al die papa-grappen dus niet voor niets al die jaren hoeven aanhoren. Volgens de wetenschap ben je zelfs een capabeler mens geworden. Dat wisten al die vaders uiteraard al lang, vandaar dat ze al die jaren als parttime cabaretier door het leven gaan.

Papa-grappen zijn goed voor je ontwikkeling

Humoronderzoeker (dit is blijkbaar een beroep) Marc Hye-Knudsen publiceerde recentelijk zijn onderzoekgegevens in het tijdschrift van de British Psychological Society, waarin hij betoogt dat papa-grappen eigenlijk een positief effect hebben op de ontwikkeling (van vooral kinderen).

''Als ze goed worden ontvangen, zijn papa-grappen een ingewikkeld, meerlagig en fascinerend fenomeen dat niet alleen veel onthult over hoe humor en het vertellen van grappen werken, maar ook over de psychologie van vaders en hun relatie met hun kinderen,'' schreef Hye-Knudsen.

Papa-grappen zijn typisch onschuldige, oubollige woordspelingen. Ze zijn gezond en geschikt voor jongen leeftijden, waardoor het geschikt is voor vaders om deze aan hun kinderen te vertellen. ''Het is ook meteen wat de specifieke grappen zo vatbaar maakt voor beschuldigingen van dom, zwak en niet grappig zijn,'' merkt de studie op.

Hye-Knudsen suggereert dat wanneer vaders hun kinderen in verlegenheid brengen met hun grappen, dit hen leert hoe ze ongemakkelijke situaties moeten overwinnen. ''Door hun kinderen voortdurend grappen te vertellen die zo slecht zijn dat ze beschamend zijn, kunnen vaders de grenzen van hun kinderen verleggen voor hoeveel schaamte ze aankunnen,'' aldus het artikel. ''Ze laten hun kinderen zien, dat verlegenheid niet dodelijk is.''

Het onderzoek eindigt met het aanmoedigen van vaders, om de ontwikkeling van hun kinderen te blijven stimuleren. Blijf vooral die gênante moppen vertellen. ''Je neemt deel aan een lange en trotse traditie, en je gênante grappen zullen je kinderen goed doen,'' concludeert de krant. ''Blijf jaar in jaar uit dezelfde oude muffe woordspelingen herhalen.''

''Ik hou van zowel frikandellen als kroketten. Dat maakt mij bi-snacksueel.'' Thanks papa, ik hou van je. Ook wij hopen dat alle vaders doorgaan met het vertellen van hun papa-grappen en uiteraard succes aan alle nieuwe vaders. De toekomst van de wereld ligt in jullie handen!

www.jfk.men

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.