Marketing Report
Jumbo trekt WK-reclame terug nieuws

Jumbo trekt WK-reclame terug

Jumbo heeft per direct besloten om de WK-televisiereclame die op 1 november 2022 voor het eerst te zien was, stop te zetten. Op sociale media, waaronder Facebook, Instagram en Twitter, is flink geklaagd over de reclame waarin bouwvakkers in polonaise als supporters van het Nederlands elftal dansend over bouwsteigers lopen.

De kritiek heeft betrekking op de gevoeligheden omtrent de arbeidsomstandigheden waar in Qatar bouwarbeiders hebben gewerkt aan onder meer de stadia om het WK Voetbal mogelijk te maken. Daarbij zouden 6500 mensen zijn omgekomen. Ook bij de Stichting Reclame Code zijn klachten binnen gekomen die de Reclame Commissie nog gaat behandelen.

Jumbo stelt zich nu te realiseren dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en stelt dat dat dat nooit de bedoeling is geweest. Jumbo zegt dit te ten zeerste te betreuren en biedt excuses aan.

In de reclame waren bekende Nederlanders als Frank Lammers, René Froger, Maike Meijer, Gerard Joling en rapper Donnie (Donald Ellerström) te zien. Laatstgenoemde zegt daarbij tegen de bouwvakkers: "Een beetje doorwerken, dan zijn we op tijd thuis voor de wedstrijd". Ze worden ze vervolgens begeleid door de bouwsteigers met de tekst 'We lopen de polonaise, gaan nooit meer slapen'.

Jumbo heeft de video op al zijn social media off air gehaald. 

www.jumbo.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief