Marketing Report
KesselsKramer en Bits of Freedom lanceren campagne Blijf luid nieuws

KesselsKramer en Bits of Freedom lanceren campagne Blijf luid

Het is zover. De Europese wet die jou beter beschermt tegen censuur, privacyschending en bias via algoritmen, is ingegaan. Bits of Freedom lanceert samen met KesselsKramer de website jouwplatformrechten.nl, waarop je in normale-mensen-taal kunt lezen wat deze wetten voor jou betekenen, en roept in een campagne iedereen op: Blijf luid.

Democratie

Social media platformen zijn handig, ook voor activisten, ngo’s, en andere kritische stemmen. Je kunt makkelijk met anderen in contact komen, je boodschap verspreiden en gelijkgestemden verzamelen. Maar diezelfde platformen zijn machtige bedrijven, die zich verschuilen achter hun algoritmen en zo kunnen bepalen wie er wel en wie er niet gehoord wordt. Denk aan shadowbanning en het verwijderen van berichten en accounts zonder toelichting. 

Daarom is er nu de nieuwe Digital Services Act (DSA). Een Europese wet waar Bits of Freedom al jarenlang aan werkt, en die ervoor zorgt dat platformen als Instagram, TikTok en X niet zomaar hun gang kunnen gaan. Zodat kritische stemmen online gehoord blijven.

Kritische stemmen

Het is belangrijk dat jij weet wat deze wet inhoudt en hoe jij dit kan inzetten. Veel onderdelen van de nieuwe wet werken namelijk alleen als je bepaalde instellingen aanzet. Daarom roept Bits of Freedom activisten, ngo’s en andere kritische stemmen op om luid te blijven. De campagne bestaat uit een manifest, al ondertekend door o.a. Amnesty, Stem op een Vrouw, politieke_jongeren en Alexander Klöpping, en portretten en animaties van drie activisten die net als Bits of Freedom strijden tegen oneerlijke technologie en voor mensenrechten. In die portretten zijn de monden gemanipuleerd, om op een simpele visuele manier te laten zien hoe social media het bereik van kritische stemmen beïnvloedt. Ngo’s en activisten worden uitgenodigd om de campagne met hun netwerk te delen, om zo te zorgen dat de nieuwe wetten een nog breder publiek bereiken.

Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom: "We zijn heel blij met de nieuwe rechten, die ons beter beschermen tegen de macht en willekeur van Big Tech. Het is tof om te zien dat de wet waar wij achter de schermen aan hebben gewerkt nu eindelijk van kracht is. We hopen dat de DSA kritische stemmen het bereik geeft dat ze verdienen."

Gijs van den Berg, Creative Director KesselsKramer: "Communicatievrijheid is een grondrecht, ook online. Door de nieuwe wetten en de juiste instellingen te communiceren, geven we gebruikers hun stem terug op digitale platformen."

Website

Op de website www.jouwplatformrechten.nl, ontworpen door de digitale tak van KesselsKramer, kesselskramer.digital, kun je lezen wat de platformrechten voor jou betekenen. De website, gericht op de lange termijn, evolueert continu om in lijn te blijven met de wetten en je toekomstige controle over platformen te waarborgen. Daarnaast vind je er het manifest en kun je campagnematerialen downloaden om de wetten zo nog breder bekend te maken. De website zal ook worden ingezet door partner ngo’s in onder andere Polen en Duitsland.

www.kesselskramer.com

www.bitsoffreedom.nl

Credits:

Klant: Bits of Freedom | Bureau: KesselsKramer

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

KesselsKramer ontwikkelt campagne tentoonstelling Living Looonger in NEMO

25-01-2024 | 09:23:04
Campagne KesselsKramer voor de tentoonstelling Living Looonger in De Studio van NEMO Science Museum laat zien hoe ver we gaan om heel oud te worden

[Column] Bas Vlugt: Publicis en WeFilm grote winnaars Dutch Creativity Awards 2023 - en TBWA en KesselsKramer ook wel een beetje

01-11-2023 | 08:34:00
Het project WikiTruth door Publicis won dinsdag 31 oktober de Grand Prix bij de uitreiking van de Dutch Creativity Awards 2023. Het initiatief werd beloond met nog 4 Lampen (2x Brons, 1x Zilver, 1x Goud).

KesselsKramer ontwikkelt Summer of-campagne voor ARTE

03-07-2023 | 16:55:00
KesselsKramer ontwikkelde een campagne voor de Frans/Duitse publieke culturele omroep ARTE om hun zomerprogramma de Summer of... te promoten

[Case] ZIGT ontwikkelt mediastrategie Samen Beslissen ten behoeve van efficiëntere zorg

08-08-2022 | 11:26:00
In de medische zorg is het nog niet vanzelfsprekend dat medische beslissingen met betrekking tot (be)handelingen door arts en patiënt gezamenlijk worden gemaakt. Wat zonde is, want wanneer zorgverleners en patiënten dit wél samen beslissen, zijn er een hoop positieve effecten te zien

KesselsKramer ontwikkelt Energy Junkies-campagne voor NEMO

17-06-2022 | 11:24:00
In Energy Junkies, de tentoonstelling van NEMO voor volwassenen, staat onze verslaving aan energie, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de mogelijke oplossingen die er zijn voor de toekomst centraal. De publiekscampagne werd ontwikkeld door KesselsKramer

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief