Marketing Report
Kink trekt rechtszaak over Talpa Network en Mediahuis Radio in nieuws

Kink trekt rechtszaak over Talpa Network en Mediahuis Radio in

Kink heeft de rechtszaak tegen demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat over Talpa Network en Mediahuis Radio, die op 8 februari in Rotterdam zou dienen, ingetrokken. De rechtszaak was aangespannen omdat Kink aanvoerde dat er sprake zou zijn van ongeoorloofde verbondenheid tussen Mediahuis Radio en Talpa Network.

Kink: OMS ongeoorloofd?

Daarbij is gesteld dat Kink van mening is dat beide bedrijven in feite als verbonden bedrijven opereren omdat de reclameverkoop via One Media Sales (OMS) geschiedt (voor 90 procent van Talpa Network en 10 procent van Mediahuis Radio) die een bewijs zou leveren voor de verbondenheid. Eerder had de Autoriteit Consument & Markt (ACM), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) geconstateerd dat ondanks dat OMS de verkoop doet voor de radiostations van Talpa Network en Mediahuis Radio, geen sprake is van ongeoorloofde verbondenheid. Op die basis mochten  beide partijen meedoen met de radiofrequentieveiling in de zomer van 2023.

FM/DAB+-licenties

Kink hoopte via een rechtszaak de licenties van Mediahuis Radio (voor Radio Veronica en 100% NL) alsmede Talpa Network (Radio 538, Sky Radio en Radio 10) te laten intrekken, omdat het van mening is dat beide partijen door die vermeende ongeoorloofde verbondenheid niet mochten meedoen.

Kink: geen commentaar

Kink wil bij monde van algemeen directeur Jan Hoogesteijn desgevraagd geen commentaar geven. De radiozender zendt sinds 23 januari 2024 uit via een regionaal FM-kavel in de Randstad, dankzij de huur van radiofrequenties op het ereregionale kavel waar tot die tijd Decibel op uitzond.

Jan Hoogesteijn zei eerder in een reactie op Paul Römer (vertrekkend Managing Director radio en televisie bij Talpa Network) dat het laatste woord over deze zaak aan de onafhankelijke rechter is, maar komt daar nu op terug.

Paul Römer stelde toen dat de zaak geen enkele grondslag in de realiteit heeft en beschreef dat de zaak lijkt op een spookjacht, gebaseerd op onzinnige conspiracy-achtige veronderstellingen.

Kink had ook een zaak aangespannen tegen de minister van Economische Zaken en Klimaat over de licentie van Radio4all. Talpa Network heeft op zijn beurt een rechtszaak aangespannen tegen de door minister Adriaansens ingestelde regel dat partijen voor landelijke radiofrequenties maximaal drie landelijke kavels mogen bezitten (in plaats van vier zoals tot 31 augustus 2023 mocht).

Reactie Talpa Network

Talpa Network reageert op verzoek van Marketing Report op het terugtrekken van de rechtszaak door Kink. Gitta van der Spek, Team Lead Communicatie Audio bij Talpa Network: "De minister van Economische Zaken en Klimaat en eerder het Commissariaat voor de Media hebben sinds 2016 op verschillende momenten getoetst en vastgesteld dat er geen ongeoorloofde verbondenheid is tussen Talpa Network Radio en Mediahuis Radio. Ook voor de veiling vorig jaar zomer heeft de minister weer zorgvuldig getoetst en vastgesteld dat er geen verbondenheid is.

Het verbaasde ons dat Kink alsnog besloot over dit punt te procederen. Hoewel we de procedure met vertrouwen tegemoet zagen, is het toch prettig dat Kink de zaak heeft ingetrokken omdat het de minister en ons veel tijd en aandacht kostte. We hopen dat dit een nieuwe fase inluidt waarin we ons weer met alle aandacht kunnen richten op het maken van goede radio!"

Reactie Mediahuis Radio

Mediahuis Radio reageert eveneens desgevraagd in reactie op dit nieuws. Herbert Visser, directeur van Mediahuis Radio: "Het intrekken van deze zaak vind ik een verstandig besluit van Kink. De argumenten van Kink waren immers nergens op gebaseerd. Er was en is geen ongeoorloofde verbondenheid tussen Talpa en Mediahuis Radio en die is er ook nooit geweest.’

www.kink.nl

www.talpanetwork.com

www.mediahuisradio.nl

www.rijksoverheid.nl

 

Lees ook:

Kink bezat twee geheime uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media

23-01-2024 | 10:11:13
Een uitzendlicentie van het Commissariaat voor de Media was een voorwaarde om mee te mogen doen aan de FM/DAB+-frequentieveiling

[DutchMedia Podcast]: Kink op FM, Paramount, staatssecretaris, Talpa Network, Ad Alliance en meer

16-01-2024 | 18:49:00
David de Jong en Taco Jelgersma maken DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom

Kink per 23 januari 2024 op FM in de Randstad; Radio Decibel gaat online verder

12-01-2024 | 13:30:00
iKink zal per dinsdag 23 januari 2024 via FM uitzenden via frequenties in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam, Den Haag waar thans Radio Decibel op te horen is

Radiozender Kink procedeert tegen minister over Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All

11-12-2023 | 08:37:00
Radiozender Kink is juridische procedures gestart tegen de demissionair minister Micky Adriaansens van EZK gestart over de veiling van radiofrequenties en de vergunningverlening aan de radiostations van Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All

Radionieuws: Sublime wijzigt, Kink 90s vervangt K-Rock en meer wijzigingen bij Mediahuis Radio

01-12-2023 | 12:26:00
Het alternatieve radiostation Kink is gestart met het themastation Kink 90s waar alternatieve muziek uit de jaren ’90 te horen is via DAB+ en internet. De radiozender vervangt de radiozender K-Rock die met non-stop classic rockmuziek op 29 maart 2022 van start ging op DAB+ en internet
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.