Marketing Report
KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta trekken ACM-zaak Eredivisierechten in na afwijzend voorlopig oordeel nieuws

KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta trekken ACM-zaak Eredivisierechten in na afwijzend voorlopig oordeel

KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta hebben hun zaak bij de ACM over vermeend misbruik van machtsposities ingetrokken. Dit naar aanleiding van een voorlopig oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM geen reden om de overeenkomst tussen Eredivisie CV  en Eredivisie Media & Marketing/The Walt Disney Company aan te merken als strijdig met de concurrentieregels.

De vier telecombedrijven hadden de ACM gevraagd om op te treden tegen het verlenen van een licentie voor de uitzendrechten van Eredivisievoetbal door ECV aan Disney. Deze licentie ligt tot medio 2025 bij bij ESPN (Eredivisie Media & Marketing/The Walt Disney Company), maar het consortium had aangegeven ook belangstelling te hebben voor de licentie.

Volgens de telecommers hadden de voetbalrechten via een openbare aanbestedingsprocedure aangeboden moeten worden en niet via een heronderhandeling. De overeenkomst tussen Eredivsie CV en the Walt Disney Company zou volgens het consortium in strijd zijn met de concurrentieregels.

De ACM stelt met het handhavingsverzoek geen reden te zien om de overeenkomst aan te merken als strijdig met concurrentieregel. KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta hebben ervoor gekozen het handhandhavingsverzoek in te trekken.

Het telecomconsortium stelt zeer teleurgesteld te zijn en stelt dat die niet strookt met het Europees en Nederlands mededingingsrecht. Toch kiezen de partijen er niet voor het tot een openbaar oordeel te komen en ook om bij zo een oordeel niet in beroep te gaan. Volgens het consortium hadden de voetbalrechten via een openbare aanbestedingsprocedure aangeboden moeten worden en niet via een heronderhandeling.  

Daarbij zou te veel tijd zijn verstreken om gezien de onzekerheden nog tot een overeenkomst te kunnen komen als juridische procedures ingezet zouden worden. KPN, VodafoneZiggo, Delta en Odido roepen het Eredivisie CV nog steeds op in gesprek te gaan over hun openingsbod. Volgens de telecommers bestaan verborgen kosten waar de Eredivisie CV het over heeft, niet. De telecommers bieden 180 miljoen per jaar.

Op 10 oktober 2023 maakten Eredivisie CV  en the Walt Disney Company bekend de  huidige overeenkomst die op 1 augustus 2025 verloopt, te willen verlengen tot 2030, dat naar verluid 135 miljoen euro per seizoen zou opleveren met daarnaast een tekenbonus van 70 miljoen.

www.kpn.com

www.odidio.nl

www.deltafiber.nl

www.vodafoneziggo.com

 

Lees ook:

[DutchMedia Podcast]: De voetbaldeal met ESPN, Ster-beleid en NPO

13-10-2023 | 08:35:34
David de Jong en Taco Jelgersma maken de DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom

Live voetbal Eredivisie blijft tot 2030 bij ESPN

10-10-2023 | 15:56:10
De live-uitzendingen van de voetbalwedstrijden in de Eredivisie blijven tot 1 augustus 2030 bij ESPN te zien. Dit zijn de Eredivisie cv en de 18 Eredivisieclubs unaniem overeengekomen. Daarmee gaan ze in op een voorgesteld onderhandelingsresultaat tussen The Walt Disney Company en Eredivisie cv

Radio 538 is Official Media Partner Eredivisie

10-08-2023 | 16:30:00
Radio 538 is met onmiddellijke ingang Official Media Partner van de Eredivisie. Met deze samenwerking verbindt de radiozender zich tot 1 augustus 2023 aan de Eredivisie en de achttien Eredivisieclubs

Unibet is Official Betting Partner van Eredivisie & ESPN

09-08-2023 | 21:40:00
Unibet is met onmiddelijke ingang tot 1 juli 2025 de Official Betting Partner van de Eredivisie & ESPN. Unibet is al partner van een aantal individuele Eredivisieclubs, waaronder Ajax, AZ, FC Utrecht, Heracles Almelo en NEC

Eredivisie cv stelt opnieuw beslissing uitzendrechten uit

02-06-2023 | 17:48:00
De Eredivisie cv heeft volgens Chris Woerts en De Telegraaf besloten een beslissing over de verlenging van de uitzendrechten van het Eredivisie-voetbal opnieuw uit te stellen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.