Let’s get Reel

Let’s get Reel

Het booming social media kanaal van 2020? TikTok, natuurlijk. Het kanaal dat om als eerste mee op de kar van TikTok te springen? Instagram, natuurlijk! Binnen enkele luttele maanden nadat het aantal Tiktok gebruikers door het dak ging, waren daar plots de Instagram Reels.

Of dit nieuwe format het succes van TikTok zal evenaren, is nog even afwachten, maar wij zien zeker al potentieel na enkele maanden testen en leren. Benieuwd naar onze ervaring en learnings? Wij delen ze graag.

De terugkomst van viral

Het is geen geheim dat het algoritme van Instagram, nou ja, een goed bewaard geheim is. De komst van Reels verandert hier niets aan, maar opent wel nieuwe deuren voor merken en creators. Door het mysterieuze en wispelturige algoritme van Facebook en Instagram was het de laatste jaren bijna onmogelijk dat content nog viral zou gaan. Met TikTok deed viral content terug zijn intrede. Waar TikTok vooruitgang boekt, kan Instagram niet achterblijven en is het met Instagram Reels dus ook (terug) mogelijk om viral te gaan.

Een verslavend vertical formaat, een 'Explore'-pagina voor Reels in het midden van de app, meer plaatsingsmogelijkheden en het feit dat het mysterieuze algoritme de neiging heeft om nieuwe formats prioriteit te geven... Dit alles draagt ​​bij aan de viral-factor van sommige Reels. Zo halen de Reels van Action Nederland meer dan 100K impressies elks - en soms zelfs boven de 200K. En dit allemaal zonder mediabudget.

Verander niet, maar evolueer!

Nu gaat een Reels natuurlijk niet zomaar viral omdat ‘ie simpelweg bestaat. De doorslaggevende factor hierbij is creatie. Als merk wil dit niet zeggen dat je plots het wiel opnieuw moet uitvinden, maar eerder dat je je contentstrategie moet uitbreiden naar en afstemmen op Reels.

In het voorbeeld van Action zie je duidelijk dat Action een merk is dat zijn doelgroep kent, dat weet wat hun fans willen, en dat hebben ze doorvertaald naar korte, social-proof vertical content. Hoewel de Reels anders werden gefilmd en geëdit, met snellere montage en meer cuts, inhoudelijk bleven deze trouw aan wat fans verwachten van Action op social media.

Ook voor Nikon Benelux zijn onze nieuwste ‘tips & tricks’ Reels een aanvulling op onze Instagram contentstrategie, gericht op het voeden en inspireren van een actieve fotografie community. Met Reels kunnen we de ‘expert’ rol van Nikon verder uitbouwen en claimen, maar dan wel op een manier die social, snappy en authentiek is.

Keeping it Reel

En dat laatste brengt ons bij misschien wel de belangrijkste learning na enkele maanden Reels: het belang van “keeping it real & Reel”. De Reels die het best werken zijn hyper-social in hoe ze zijn bedacht, gemaakt en geëdit. Bovendien zijn jongere doelgroepen op social media vaak extra kritisch en verwachten ze dat een Reels van een merk niet aanvoelt alsof deze branded is. Het achterwege laten van branding, logo’s en strikte guidelines is dan ook soms de slimste keuze als het op Reels aankomt.

Hoe een merk Reels het beste kan inzetten, is natuurlijk uniek voor elk merk. Wij zien alvast potentieel voor dit nieuwe Instagram format en we houden ons oog scherp op de vooruitgang van Instagram Reels…

www.dorstenlesser.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.