Marketing Report
[Markteffect Klantcase] Ieder eetmoment bijzonder dankzij het positioneringsonderzoek van Oil & Vinegar nieuws

[Markteffect Klantcase] Ieder eetmoment bijzonder dankzij het positioneringsonderzoek van Oil & Vinegar

Lekker eten, lekker lang tafelen met familie, het serveren van een uniek en heerlijk hoofdgerecht aan vrienden of juist lekker aanschuiven? Samen eten zorgt ervoor dat we kunnen genieten van het leven. En lekker eten, dat verbindt ons. Oil & Vinegar inspireert levensgenieters met aan aanbod om elke dag bewust te proeven, ruiken én luisteren.

In de speciaalzaken van Oil & Vinegar vind je de beste oliën, verrassende azijnen en tal van heerlijke culinaire geschenken vanuit de hele wereld. Oil & Vinegar is een winkelformule, opgericht in 1999 met de focus op een uniek aanbod van kwalitatief hoogwaardige delicatessen. Door middel van dit aanbod in combinatie met de unieke winkelbeleving helpt het merk op dagelijkse basis haar klanten door mooie en unieke producten aan te bieden. De producten van Oil & Vinegar zijn zowel via de fysieke winkels te verkrijgen als via de webshop.

Behoefte aan inzichten als handvat voor de strategie

Met circa 100 winkels in 12 landen zorgt Oil & Vinegar ervoor dat zij de klant gericht weten te bereiken met het specialistische aanbod. Hoewel er weinig twijfels bestaan over de kwaliteit van de producten en de waarde die deze producten toevoegen aan elk gerecht, was er binnen Oil & Vinegar behoefte aan meer duidelijkheid rondom positie van het merk in de markt, wat het imago is en waar kansen liggen voor het merk en de producten. Oil & Vinegar was om die reden benieuwd naar hoe de consument naar het merk keek. Er was behoefte aan een duidelijke strategie om het merk naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste inzichten en antwoorden op deze vragen moet ervoor gezorgd worden dat via nieuwe marketingrichtlijnen en een heldere positionering er een consistente boodschap uitgedragen wordt.

Met dit vraagstuk werd de hulp ingeschakeld van marktonderzoeksbureau Markteffect, waarbij de samenwerking is aangegaan om op zoek te gaan naar strategische inzichten die als handvat zouden gaan dienen voor deze nieuwe strategie. Op basis van de vragen die speelde werd een op maat gemaakt onderzoekstraject voorbereid dat het best te beschrijven valt als een positioneringsonderzoek. De uitvoering van dit onderzoekstraject bestond uit drie delen: de kick-off workshop, kwantitatief onderzoek en een Next Step Session.

Gewenste reputatie 

Om antwoord te geven op de verschillende perspectieven van het vraagstuk, moest het onderzoek opgedeeld worden in vier verschillende onderdelen: merkonderzoek, customer journey, een concurrentieanalyse en de doelgroep segmentatie. Aan de hand van de resultaten werd stilgestaan bij onder meer de identiteit, het imago, de gewenste reputatie van Oil & Vinegar als merk, en hoe ze graag gezien wilden worden door de klanten en de markt als geheel. 

Met behulp van de resultaten uit dit onderzoek is duidelijk in kaart gebracht welke doelgroep Oil & Vinegar bedient, welke doelgroepen potentie tonen, hoe het aankoopproces van olijfolie, azijn en delicatessen eruit ziet en welke rol Oil & Vinegar hierin kan gaan spelen.

Via onderzoek naar de doelgroep is een grote hoeveelheid aan data, beoordelingen over het merk en leuke inzichten verkregen. Inzichten die niet alleen leuk zijn om te lezen, maar die in de nabije toekomst ook direct geïntegreerd kunnen worden in bijvoorbeeld de marketingrichtlijnen en communicatie-uitingen.

Waarde hechten aan samen eten

Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek dat bestaande klanten van Oil & Vinegar veel vaker in de keuken staan dan de gemiddelde Nederlander en dat ze daarnaast ook veel meer waarde hechten aan samen eten. Daarnaast is ook uit het onderzoek gebleken dat de huidige doelgroep van het merk veelal kookboeken als inspiratiebron voor het koken van nieuwe gerechten gebruikt, en wordt de doelgroep voor een groot deel gekenmerkt als beginnend koks en fijnproevers. De kwaliteit van de producten en het advies dat wordt gegeven in de winkel is iets waar Oil & Vinegar zich duidelijk in onderscheidt. De winkel is een hele beleving, met een ruim aanbod van luxe producten die de klant kan proeven voor het mee naar huis wordt genomen. Die unieke sfeer en beleving binnen de winkels, daar wordt Oil & Vinegar duidelijk om geroemd bij de doelgroep.

Oil & Vinegar heeft naast inzichten in de doelgroep, via dit onderzoek ook inzicht gekregen in de naamsbekendheid, imago en waar de kansen liggen om hun doelgroep nog beter te bereiken. Door het productaanbod en dienstverlening meer te richten op een bredere doelgroep kan Oil & Vinegar zich daarnaast ook beter positioneren in de markt. Nadat de onderzoeksresultaten verzameld en gepresenteerd zijn aan het team, is het tijd voor de “Next Step Session”.

Next Step Session

Wat is een Next Step Session? De letterlijke vertaling zegt het uiteraard al, namelijk eens sessie naar de vervolgstappen! Als marktonderzoeksbureau, zien we bij Markteffect dat er soms veel tijd nodig is om de verkregen inzichten om te zetten tot concrete plannen. Na de eindpresentatie die gegeven wordt aan de opdrachtgever komen de inzichten en komt de data vaak in bij de managers of bij het marketingteam te liggen. Om ervoor te zorgen dat de data direct juist gebruikt wordt om nieuwe plannen te maken wordt er door Markteffect een sessie georganiseerd. In deze sessie van ongeveer 3,5 uur staan brainstormen, creatie, creativiteit, samenwerking en discussie centraal. De sessie is samen met het projectteam binnen de organisatie dat uiteindelijk aan de slag zal gaan met de onderzoeksresultaten. Het uiteindelijke doel van de Next Step Session is om te zorgen voor begrip, acceptatie en implementatie van de onderzoeksresultaten.

Positionering aanscherpen

Middels de Next Step Session weet Oil & Vinegar hoe ze het imago en gewenste positionering kunnen aanscherpen. Markteffect hecht veel waarde aan de samenwerking met Oil & Vinegar en streeft daarbij samen met hen naar groei en succes. Het proces wordt stap voor stap aangepakt, met als eerste focus het versterken van de basis in Nederland. Wanneer de thuisbasis goed staat, wordt er de overweging gemaakt om de activiteiten uit te breiden naar andere landen.

Inmiddels is Oil & Vinegar gestart met het combineren van de kennis die ze al hebben met de kennis en ervaring van de markt. Met uiteindelijk doel het verbeteren van de markpositie. Bovendien wordt het onderzoek ook in zowel België als Duitsland uitgevoerd, om ook in deze twee markten de juiste positionering te kunnen bepalen.

Meer klantcases

Benieuwd naar meer klantcases en voorbeelden van marktonderzoeken? Op de site van Markteffect werken we eraan om bedrijven te inspireren en te helpen. Onder het kopje klantcases hebben we meerdere mooie projecten verzameld waar maandelijks nieuwe cases aan toevoegen.

www.markteffect.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Vacatures] Markteffect zoekt een Key Accountmanager Onderwijs

16-04-2024 | 10:25:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Key Accountmanager Onderwijs

[Vacatures] Markteffect zoekt een Account manager

16-04-2024 | 10:01:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Accountmanager

[Vacatures] Markteffect zoekt een Junior Marktonderzoeker

16-04-2024 | 09:41:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Junior Marktonderzoeker

[Vacatures] Markteffect zoekt een Vertical Lead Onderwijs (Commercieel)

04-04-2024 | 11:10:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Vertical Lead Onderwijs (Commercieel)

[Column] Rob de Boer (Abovo Maxlead, Markteffect): Van live naar beleven, de transformatie van sport in media

03-04-2024 | 11:17:53
Rob de boer is mediastrateeg bij Abovo Maxlead in samenwerking met Markteffect is er onderzoek gedaan naar het type mediagebruik in de sportwereld

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief