Marketing Report
Markteffect verzorgt positioneringsonderzoek Oil & Vinegar nieuws

Markteffect verzorgt positioneringsonderzoek Oil & Vinegar

Om erachter te komen hoe de buitenwereld Oil & Vinegar ziet, welke doelgroep zij precies bedient en waar de kansen liggen om het merk te laten groeien is marktonderzoeksbureau Markteffect ingeschakeld om een positioneringsonderzoek uit te voeren.

Oil & Vinegar richt zich op de verkoop van oliën, azijnen en culinaire geschenken. De keten bestaat sinds 1999 en heeft zo’n 100 winkels in 12 landen. Hoewel er weinig twijfels bestaan over de kwaliteit van de producten en de waarde die deze producten toevoegen aan elk gerecht, was er binnen Oil & Vinegar behoefte aan meer duidelijkheid rondom hun positie in de markt, wat hun imago is en waar kansen liggen voor het merk.

Oil & Vinegar was daarom benieuwd naar hoe de consument naar hen keek. Met 70 procent van de vestigingen in eigen handen en enkele franchiseondernemingen, was er behoefte aan een duidelijke strategie om hun merk naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste marketingrichtlijnen en een heldere positionering wordt er een consistente boodschap uitgedragen.

Aanpak in drie delen

Het uitvoeren van het positioneringsonderzoek bestond uit drie delen: kick-off workshop, kwantitatief onderzoek en een Next Step Session. Met een brede deelname van interne stakeholders, waaronder de afdelingen branding, communicatie, directie, marketing en productmarketing, en franchisevestigingen is ervoor gezorgd dat alle relevante perspectieven werden gehoord.

In dit proces speelde Markteffect een coördinerende rol om te helpen bij het filteren van de relevante inzichten. In afstemming met Oil & Vinegar werden de belangrijkste elementen geïdentificeerd die in het onderzoek zijn opgenomen.

Van merkonderzoek naar doelgroepsegmentatie

Het onderzoek werd opgedeeld in vier verschillende onderdelen: merkonderzoek, customer journey, een concurrentieanalyse en een doelgroep segmentatie. De Next Step Session zorge ervoor dat de resultaten ook op de juiste manier geïnterpreteerd & geïmplementeerd konden worden. Aan de hand van de resultaten werd stilgestaan bij onder meer de identiteit, het imago en de gewenste reputatie van Oil & Vinegar, en hoe ze graag gezien wilden worden door hun klanten en de markt als geheel.

Resultaten

Enkele insights uit dit onderzoek zijn bijvoorbeeld dat klanten van Oil & Vinegar veel vaker in de keuken staan dan de gemiddelde Nederlander en meer waarde hechten aan samen eten. In dit geval maken klanten van Oil & Vinegar vaak gebruik van inspiratiebronnen zoals kookboeken. Verder genieten de beginnende koks en fijnproevers het meest van de producten die Oil& Vinegar aanbiedt.

De kwaliteit van die producten en het advies dat wordt gegeven in de winkel is iets waar Oil & Vinegar zich in onderscheidt. De winkel is een hele beleving, met een ruim aanbod van luxe producten die de klant kan proeven voor het mee naar huis wordt genomen. Die unieke sfeer en beleving binnen de winkels, daar wordt Oil & Vinegar echt om geroemd.

Inzichten en acties

Oil & Vinegar heeft door dit onderzoek inzicht gekregen in de naamsbekendheid en imago en waar de kansen liggen om hun doelgroep meer te bereiken. Door productaanbod en dienstverlening meer te richten op een bredere doelgroep kan Oil & Vinegar zich beter positioneren in markt. Middels de Next Step Session weet Oil & Vinegar hoe ze het imago en gewenste positionering kunnen aan te scherpen.

Inmiddels is Oil & Vinegar gestart met het combineren van de kennis die ze al hebben met de kennis en ervaring van de markt. Met uiteindelijk doel het verbeteren van de markpositie. Bovendien wordt het onderzoek ook in zowel België als Duitsland uitgevoerd, om ook in deze twee markten de juiste positionering te kunnen bepalen.

www.markteffect.nl

www.oilvinegar.nl

Lees ook:

[Vacatures] Markteffect zoekt een Medior Research Expert

28-02-2024 | 09:25:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Medior Research Expert-Eindhoven

[Vacatures] Markteffect zoekt een Senior Research Expert

28-02-2024 | 08:47:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Senior Research Expert-Eindhoven

[Markteffect Klantcase] Ieder eetmoment bijzonder dankzij het positioneringsonderzoek van Oil & Vinegar

13-02-2024 | 15:45:00
Oil & Vinegar was om benieuwd naar hoe de consument naar het merk keek. Er was behoefte aan een duidelijke strategie om het merk naar een hoger niveau te tillen

[Vacatures] Markteffect zoekt een Client Consultant Onderwijs

24-01-2024 | 10:12:02
Markteffect is per direct op zoek naar een Client Consultant Onderwijs

[Vacatures] Markteffect zoekt een Power BI Specialist

24-01-2024 | 10:01:00
Markteffect is per direct op zoek naar een Power BI Specialist

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.