Marketing Report
Martijn van Dam verlaat NPO Raad van Bestuur voor organisatie digitale datakluis

Martijn van Dam verlaat NPO Raad van Bestuur voor organisatie digitale datakluis

Martijn van Dam, lid van de Raad van Bestuur van de NPO. verlaat de NPO om bestuurder te worden van een innovatie-organisatie. Martijn van Dam werd per 1 september 2022 herbenoemd voor een periode van 5 jaar maar verlaat twee maanden na zijn herbenoeming zijn post. Het is onduidelijk of er iemand voor de vacante positie opnieuw zal worden benoemd.

Samen met Arno Otto die transformation officer is bij Talpa Network zal Martijn van Dam een decentrale data-infrastructuur onderzoeken en ontwikkelen die uitgaat van een persoonlijke datakluis.  Hiertoe is de stichting Nederlandse Datakluis opgezet waar DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network aan deelnemen.

Martijn van Dam was van november 2003 tot november 2015 lid van de Tweede Kamer van de PvdA en daarna tot september 2017 staatssecretaris van landbouw op het ministerie van Economische Zaken. Op 1 september 2017 werd hij lid van de Raad van Bestuur van de NPO waarbij hij zich gericht heeft op innovatie, digitalisering, data, technologie, innovatie en distributie. Martijn van Dam werd destijds nog met de (wettelijke) instemming van toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (VVD) benoemd ten tijde dat van Bruno Bruins (de VVD-politicus) die voorzitter was van de Raad van Toezicht van de NPO. 

Martijn van Dam: “Voor mij is de ontwikkeling van een nieuwe data-infrastructuur waarin privacy hersteld wordt een hele spannende uitdaging die aansluit bij mijn jarenlange inzet voor digitale innovatie én privacybescherming. Maar ik zal natuurlijk de NPO en alle collega’s wel ontzettend gaan missen. Ik vind het echt een voorrecht om met mensen te werken met zo’n enorme inzet, passie en betrokkenheid. Ik ben ontzettend trots op de impact die de publieke omroep heeft en de ontwikkeling die we afgelopen vijf jaar hebben gemaakt om ook digitaal van betekenis te zijn voor zoveel mogelijk Nederlanders. Gelukkig ben ik niet ver weg en blijf ik werken voor belangrijke publieke waarden in het medialandschap.”

Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van NPO: “De afgelopen jaren is onder leiding van Martijn van Dam de digitale strategie van NPO aanzienlijk versterkt. NPO Start en NPO Plus zijn flink gegroeid. NPO ontwikkelt een nieuw NPO Start en het nieuwe audioplatform NPO Luister. Van Dam heeft ook aan de weg getimmerd met een publieke datastrategie en een impactvol innovatiebeleid. We zijn Martijn van Dam zeer erkentelijk voor zijn leidende rol in het vormgeven van de visie en strategie en de organisatorische veranderingen die hiervoor nodig waren. En het is natuurlijk heel mooi dat hij nu mede namens NPO deze unieke samenwerking met commerciële media gaat vormgeven.”

Frederieke Leeflang, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “Het is uniek dat de publieke omroep en de commerciële mediabedrijven gaan samenwerken aan zo’n impactvolle verandering in het digitale medialandschap. Martijn van Dam heeft zich, samen met Arno Otto van Talpa Network, enorm ingespannen om die samenwerking van de grond te krijgen. Het is een logische stap dat zij deze samenwerking nu ook gaan leiden. Voor de NPO is deze stap van groot strategisch belang en het hoort bij onze publieke taak om innovatie in de media te stimuleren. Martijn was de afgelopen jaren een belangrijke motor achter innovatie bij de publieke omroep, en ik weet zeker dat hij dat ook zal zijn voor de hele mediasector.”

Voorlopig worden de taken van Martijn van Dam in de Raad van Bestuur NPO waargenomen door de andere twee bestuurders: Frederieke Leeflang en Paul Doop. Het is onduidelijk of de Raad van Toezicht van de NPO een andere besturder zal benoemen op termijn. Een woordvoerder gaf aan daar niets over te kunnen zeggen.

Zie ook: DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network starten Datakluis-organisatie

Fotocredits: NPO/Michel Schnater

www.npo.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief