Mediahuis NRC ontwikkelt kunstmatige NRC-stemmen bij luisterartikelen

Mediahuis NRC ontwikkelt kunstmatige NRC-stemmen bij luisterartikelen

Mediahuis NRC heeft de afgelopen maanden kunstmatige stemmen ontwikkeld die gebaseerd zijn op die van NRC-redacteuren Mischa Spel (plaatsvervangend chef cultuur bij NRC) en Egbert Kalse.

Daarmee hoopt de krant met deze functie de typische NRC-journalistiek breder toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen of slechtziend zijn. Mediahuis NRC werkt daartoe samen met Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

Sinds eind mei 2021 is het mogelijk om artikelen van de krant NRC ook te beluisteren via een voorleesversie van artikelen. De krant signaleert een grote luisterbehoefte vanuit de lezer/luisteraar, aangezien de functionaliteit veelvuldig wordt gebruikt op de site en in de app. Uit onderzoek blijkt dat NRC-lezers veel belang hechten aan de kwaliteit van de voorleesstemmen.

Eigen geluid

Daarom is een eigen NRC-geluid ontwikkeld met vertrouwde, objectieve stemmen die bij het merk NRC passen en zich onderscheiden van de standaardstemmen van Microsoft Azure.

De urenlange voorleessessies van de eigen redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse in de studio zorgden voor een dataset waarmee een machine learning model getraind is om de artikelen van NRC te laten voorlezen. Daarmee is een herkenbaar en betrouwbaar NRC-geluid ontwikkeld.

Woordenboek

Zowel uitspraak als intonatie zal volgens de krant nog niet volledig foutloos zijn. Daarom presenteert het krantenbedrijf vooralsnog een beta-functionaliteit die in ontwikkeling blijft om de kwaliteit te verbeteren.

Er is een eigen woordenboek ontwikkeld waarin de uitspraak van woorden wordt geperfectioneerd. In dit lexicon staan inmiddels duizend woorden.

www.nrc.nl/luisteren

www.medianrc.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.