Mediaplus: Recap TNW 2024: Waar innovatie en verantwoordelijkheid samenkomen 


Mediaplus: Recap TNW 2024: Waar innovatie en verantwoordelijkheid samenkomen 


Terwijl de creatieve top van de wereld zich verzamelde in Cannes, kwamen op 20 en 21 juni in Amsterdam meer dan 10.000 tech-fanaten en startup-talenten uit heel Europa bijeen voor de The Next Web Conference. Het hoofdthema? De focus op zowel AI, als het verantwoord gebruik ervan. Mediaplus was erbij en deelt hier de belangrijkste inzichten.

Op de conferentie stonden belangrijke vragen centraal: Hoe gaat AI verschillende sectoren veranderen? Hoe ziet effectieve AI-regulering eruit? Hoe bestrijden we desinformatie en schadelijke inhoud op grote sociale netwerken? Welke strategieën kunnen bedrijven inzetten om het vertrouwen van consumenten terug te winnen? Wat komt er kijken na de mobiele webtechnologie, en is georuimtelijke computing de toekomst? De gesprekken gingen over innovatie, maar ook de ethische aspecten ervan en de algemene mening was duidelijk: verantwoordelijk omgaan met de kracht van technologie is essentieel.

Artificiële intelligentie en automatisering

Aanvankelijk lag de nadruk op efficiëntie. Tijdens een gesprek met Murad Ahmed, technologieredacteur bij de Financial Times, vertelde Glenn Fogel, CEO van Booking.com, over de toekomstige rol van AI bij reisplanning en klantenservice. Het doel is dat AI de werkdruk bij de klantenservice verlicht en de reisplanning voor klanten verbetert. Het toekomstbeeld van een Connected Trip is om traditionele reisbureaus en het gedoe van contact met hotels en vliegmaatschappijen overbodig te maken. AI zal alles regelen, inclusief eventuele vertragingen.

Vertrouwen winnen met verantwoordelijke databescherming

Ook in de beautyindustrie wordt AI steeds belangrijker, vooral bij het personaliseren van producten. Jane Lauder, kleindochter van Estée Lauder en Chief Data Officer bij Estée Lauder Companies, onderstreepte het belang van vertrouwen en privacy. Klantgegevens beschermen en privacy garanderen, zijn essentieel om het vertrouwen van consumenten te behouden. Ze benadrukte: "Vertrouwen kun je niet veinzen of kopen." Dit vertrouwen is de basis voor sterke klantrelaties en langdurige trouw.

De wereld van cybercriminaliteit

Geoff White, auteur en onderzoeksjournalist, onthulde de grootste en snelste digitale roof in de geschiedenis. Binnen slechts 1 minuut en 55 seconden stal de hackergroep Lazarus 2022 $625 miljoen in cryptocurrency van het Axie Infinity-spel op het Ethereum-netwerk. Het gestolen geld werd uiteindelijk gelinkt aan Noord-Korea en vond zijn weg naar Tornado Cash, een service die transacties op de blockchain verbergt. De open en gedecentraliseerde aard van deze technologie maakt het moeilijk om iemand verantwoordelijk te houden.

De menselijke factor in een technologische wereld

Ondanks de enorme invloed van technologie, blijft de menselijke factor van groot belang. CX-ontwerper Raúl Amigo wees erop dat, hoewel 90 procent van onze interacties digitaal zijn, die resterende 10 procent menselijk contact enorm belangrijk is voor hoe we dingen ervaren. Hij stelde dat empathie, begrip en het vertellen van verhalen cruciaal zijn voor het succesvol ontwerpen van producten en ervaringen en dat dit diepere emotionele verbindingen schept dan een machine ooit zou kunnen.

Kunstmatige intelligentie en kunst

AI-kunstenaar Jeroen van der Most betoogde dat hoewel machines kunst kunnen maken, de menselijke creativiteit en verhalen iets unieks toevoegen dat niet te vervangen is. Deze elementen brengen diepte en leven in de samensmelting van kunst en technologie.

Zelfregulatie in technologie

De conferentie belichtte ook het verschil tussen goede bedoelingen en de echte bedrijfspraktijken bij zelfregulering door grote techbedrijven. Anna Koivuniemi van DeepMind zei dat hun doel is om AI te ontwikkelen die wereldwijde problemen kan aanpakken, zoals biotechnologie en klimaatvoorspellingen, geleid door ethische principes en onafhankelijk van economische belangen. Ondanks kritiek op de snelheid waarmee Google AI-toepassingen op de markt brengt, benadrukte ze dat veiligheid, gereedheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voorop staan.

Helle Throning-Schmidt, voormalig premier van Denemarken en medevoorzitter van het Oversight Board van Meta, zet zich in voor het aanpakken van haatspraak op de platformen van Meta. Dit onafhankelijke bestuur overziet contentmoderatie en beleid, en doet concrete aanbevelingen. Ze is tevreden met de voortgang, maar erkent dat er nog een lange weg te gaan is, vooral met het wereldwijde effect van deze platformen op sociale discussies.

Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid

Ethiek en duurzaamheid gaan verder dan alleen AI en sociale media. Sadira E. Furlow van Tony's Chocolonely liet zien hoe hun uitdagende communicatie niet alleen bewustzijn creëert over onrechtvaardigheden in de chocolade-industrie, maar ook aanzet tot actie voor sociale rechtvaardigheid. Thomas Plantenga, CEO van Vinted, benadrukte hun missie om de mode-industrie duurzamer te maken door de verkoop van tweedehands kleding te bevorderen. Hij bekritiseerde Europese regels die duurzaamheid in de weg staan en riep op tot veranderingen om innovatie en duurzaamheid in Europa te stimuleren.

Conclusie

The Next Web 2024 liet zien dat innovatie en verantwoordelijkheid samen moeten gaan om een duurzame en ethische toekomst te waarborgen. Vertrouwen, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn cruciaal voor sterke merken, klantentrouw en een positieve impact op de wereld.

www.serviceplan.nl
www.mediaplus.nl

 

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Koninklijke Jumbo kiest voor Mediaplus

16-07-2024 | 11:55:00
Binnen deze samenwerking gaat Mediaplus de mediastrategie en -inkoop voor de verschillende producten van Jumbo verzorgen.

Europese Kikkoman-account naar Mediaplus

01-07-2024 | 09:20:00
Het bureau is verantwoordelijk voor de complete mediastrategie, planning, inkoop en distributie van Kikkomans tv-campagnes.

Serviceplan Group wint 14 awards tijdens Cannes Lions 2024

26-06-2024 | 12:38:00
De internationale Serviceplan Group nam tijdens het 71ste Cannes Lions Festival 3 Gouden, 3 Zilveren en 8 Bronzen Lions mee naar huis

[Vacatures] Serviceplan zoekt een Research & Insights Executive

06-06-2024 | 07:56:00
Serviceplan Group Netherlands is voor onze medialabel Mediaplus op zoek naar een Research & Insights Executive -Fulltime\Parttime

Mediaplus/Serviceplan Group neemt Britse Total Media Group over

29-05-2024 | 14:54:00
Mediaplus,dat onderdeel is van de internationale Serviceplan Group met onder meer een vestiging in Amsterdam, neemt het Britse Total Media Group over

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.