Marketing Report
Meer dan een kwart miljoen bezoekers bij Film Festival Rotterdam nieuws

Meer dan een kwart miljoen bezoekers bij Film Festival Rotterdam

Met als kers op de taart sloot de 53ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) af, met de Europese première van de Maleisische komedie La Luna van M. Raihan Halim, die met staande ovaties werd ontvangen. 

Het festival telde in totaal 253.500 bezoeken aan de 424 films die op het programma stonden, waaronder 183 wereldpremières en een scala aan multidisciplinaire programma's zoals Art Directions, IFFR Talks en meer. Hoogtepunten van het Talks-programma waren Sandra Hüller, Marco Bellocchio, Billy Woodberry en Amanda Kramer en Debbie Harry.  

Debbie Harry: "Filmfestivals zijn zó belangrijk voor filmmakers, met name voor hun onafhankelijkheid."  
Dit is volledig in lijn met IFFR's missie om onafhankelijke filmmakers en kunstenaars te promoten, ruimte te creëren voor dialoog en mensen een bredere kijk op de wereld te bieden.  

Het festival reikte ook de laatste prijs uit: Agnieszka Hollands Green Border won de Publieksprijs.
Zoals eerder aangekondigd won Rei van Tanaka Toshihiko IFFR's Tiger Award, terwijl het Iraanse drama The Old Bachelor van Oktay Baraheni de VPRO Big Screen Award won.
 

Vanja Kaludjercic: "We hebben deze editie genoten van hoe onze ontdekkingen een publiek vonden. Er heerste deze editie een bijzondere sfeer op het festival. Van onze feestelijke openingsavond en de opwinding die het verwelkomen van cinematografische meesters en supersterren met zich meebracht, tot het zien opbloeien van toekomstige grootheden als de winnaar van de Tiger Award: We zijn er trots op een programma te maken dat de voorkeur geeft aan het onverwachte en unieke dat tegelijkertijd uitdagend en verrijkend is.   

Neem onze retrospectieve Focusprogramma's over de Chileense cinema in ballingschap, de Hongkongse provocateur Scud en de Italiaanse genremeesters de Manetti Bros. – stuk voor stuk de eerste in hun soort. Deze programma's getuigen van de ruimte die we op IFFR creëren. Als we vooruitkijken naar de toekomst zien we dat onze ideeën en ambities goed aansluiten bij het publiek en zien deze ons de komende jaren dan ook versterken." 

Clare Stewart: "We zijn blij dat, ondanks een schaalverkleining vanwege onze beschikbare middelen, de 53ste editie van IFFR succesvol is verlopen. We hebben ons publieksbereik behouden, waarbij de kaartverkoop onze verwachtingen heeft overtroffen met een verhoging van de bezettingsgraad tot 75% van het totale aantal kaarten. Dit bevestigt onze strategische focus op 'impact boven schaal' en geeft ons een goede uitgangspositie voor de verdere herijking van IFFR de komende jaren. 

Als onderdeel van onze aandacht voor impact, werken we ook aan het versterken van onze programma's en onze talent-initiatieven. Het was fantastisch om de toegenomen belangstelling te zien voor het tweede jaar van het Darkroom work-in-progress programma. Genodigden uit de filmindustrie mogen een eerste blik werpen op projecten die ondersteund worden door het Hubert Bals Fonds en CineMart.  

Ons streven om een jonger publiek aan te trekken met het publieksprogramma van het festival wordt ook ondersteund door ons essentiële werk op het gebied van film- en audiovisuele educatie. Tijdens het festival verwelkomen we een groot aantal schoolklassen en leveren we een belangrijke maatschappelijke bijdrage, bijvoorbeeld door filmlessen en workshops te organiseren voor kinderen in ziekenhuizen en jonge vluchtelingen." 

Programma IFFR 2024  

 • 211 speelfilms (83 wereldpremières, 20 internationale premières, 17 Europese premières en 53 Nederlandse premières) 
 • 213 korte en middellange films (100 wereldpremières, 31 internationale premières, 10 Europese premières) 
 • 61 van de 162 films die kans maakten op de Publieksprijs kregen een publiekswaardering van vier van de vijf of hoger  
 • 26 films on demand 
 • 5 Focusprogramma's 
 • 14 publiek toegankelijke IFFR Talks 
 • 19 kunstwerken in Art Directions (9 installaties, 4 beeld- en geluidsinstallaties en 6 immersieve mediaprojecten) verspreid over 7 galeries en andere ruimtes in Rotterdam 
 • 20 projecten gepresenteerd op CineMart 
 • 6 work-in-progress projecten gepresenteerd in Darkroom 
 • 9 IFFR Pro Dialogue panelgesprekken voor (en door) filmprofessionals  
 • 5 films ondersteund door het Hubert Bals Fonds op het programma (2 wereldpremières) 
 • 54 educatie-activiteiten tijdens het festival en 9 publiek toegankelijke activiteiten voor kinderen en gezinnen 

www.iffr.com

Lees ook:

[Interview] Marlene Wickel (Jean Mineur Mediavision): 2023 is het jaar van de onverwachte megasuccessen

21-02-2024 | 22:14:00
Marlene Wickel is Managing Director van Jean Mineur Mediavision. We spreken met haar over trends en ontwikkelingen in de bioscopen en bioscoopreclame

[Box Office] Bob Marley op de eerste plek | week 7

19-02-2024 | 14:12:04
Het verhaal achter de reggae zanger Bob Marley; hoe hij met moeilijkheden omging en de reis van zijn muziek.

[Box Office] Poor Thing direct op 1 | Week 6

12-02-2024 | 17:54:00
Poor Thing haalt in zijn eerste week direct de eerste positie van de Box Office Top 10. Poor Things vertelt het verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe)

Kinepolis Enschede opent nieuwe ScreenX zaal

09-02-2024 | 14:38:00
Om de opening van de nieuwe ScreenX zaal te vieren kun je van 16 tot en met 25 februari voordelig kennis maken met ScreenX in Enschede.

Rei (Japan), The Old Bachelor (Iran) en Green Border (Polen) winnen op IFFR 2024

05-02-2024 | 13:53:00
De Tiger Award 2024 ging naar Rei (Japan) van Tanaka Toshihiko. The Old Bachelor (Iran) van Oktay Baraheni wint de VPRO Big Screen Award 2024. Green Border van Agnieszka Holland won de Publieksprijs

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.