Marketing Report
MeMo²: meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken Clubhouse

MeMo²: meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken Clubhouse

1.052.000 Nederlanders gebruiken Clubhouse (MeMo², februari 2021). Met een maandbereik van meer dan 8 procent zijn met name de mannelijke jongeren verantwoordelijk voor de snelle Clubhouse adoptie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de Clubhouse consumptie en het luisteren naar content in Clubhouse rooms.

Het audio platform Clubhouse is de nieuwe social media sensatie. Tenminste, als we de overweldigende hype rondom de app (die op dit moment alleen nog voor iPhone beschikbaar is en het meest weg heeft van een interactieve podcast met toegevoegde social media elementen) moeten geloven. Media, merken, influencers, creatieven, guru’s en ondernemers, iedereen vindt er wat van. Is het succes van Clubhouse deze hype eromheen of verzamelt zich er nu al een serieuze community op het platform? MeMo² onderzocht Clubhouse-gebruik onder Nederlanders, de eerste echte indicatie of er een serieuze nieuwe speler in social medialandschap is opgestaan. En de resultaten zijn veelbelovend.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder (8%) geven aan Clubhouse te gebruiken (MeMo², februari 2021). 5 procent van de Nederlanders zegt wekelijks actief te zijn en 2 procent is dagelijks al met de app in de weer. Wat de data ook laat zien is dat Clubhouse het meest populair onder jonge mannen is.

Robin Wallaart, Strategy Consultant bij MeMo²: “Wil je als merk weten onder welke groep Nederlanders je op dit moment de grootste kans op culturele relevantie hebt? Mannen tussen de 25 en 34. Van alle onderzochte doelgroepen zijn dit de grootste early adapters. De vraag is natuurlijk of Clubhouse deze explosieve groei weet vast te houden en Nederland definitief weet te overtuigen, of dat iedereen de app alleen een keer of wat aan het proberen is.

Coen Kempen, Global Head of Strategy MeMo²: "Het succes van merken en de advertentiemogelijkheden binnen Clubhouse wordt nu met name besproken in de rooms zelf. Daarin is men hardop zoekende naar een business-model en wordt vol verwachting gekeken naar de eerste cases. De groei van Clubhouse-consumptie neemt in korte tijd dergelijke proporties aan dat we binnenkort de eerste effect onderzoeken in Nederland verwachten te publiceren.''

Niet alleen internationaal wekt Clubhouse de interesse van merken (Digiday meldt bijvoorbeeld al een samenwerking tussen Pernod Ricard en influencer Karen Civil tijdens Black History Month). Ook de Nederlandse marketeer is in de ban van het platform. Frituurvet merk Diamant lijkt de eerste room te hebben gesponsord en er zijn al meerdere drukbezochte rooms opgericht waarin adverteerders en bureaus de kansen voor merken aan bod lieten komen.

Begin februari 2021 heeft MeMo² haar audio onderzoek uitgebreid met grootschalig onderzoek omtrent de consumptie van Clubhouse. Het hoofddoel van de studie van MeMo² is om inzicht te krijgen in de feitelijke toegevoegde waarde van Clubhouse advertising op de ontwikkeling van merkdoelstellingen van adverteerders. Voor dit onderzoek zijn sinds februari 2021 2.569 Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd naar hun Clubhouse consumptie. De onderzoeksopzet en -uitvoering voor de Clubhouse bereiksmeting zijn opgezet conform de richtlijnen van bereiksonderzoek. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie van 18 jaar en ouder, Gouden Standaard 2020 (MOA/CBS).

Donderdag 04 maart, 12:00 uur is MeMo² co-host bij een Clubhouse event over dit onderwerp, uitnodigingen worden gedeeld op verzoek.

www.memo2.nl
www.joinclubhouse.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.