[Merken100] Miranda Smit (Praxis): Onze oplossingen maken klussen leuker en duurzamer

[Merken100] Miranda Smit (Praxis): Onze oplossingen maken klussen leuker en duurzamer

Praxis is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Miranda Smit, directeur Marketing bij de doe-het-zelfketen.

Kun jij Praxis introduceren?

Praxis is de bouwmarkt die het de Maker makkelijk maakt. Praxis snapt dat niet iedereen een liefhebber van klussen is, maar zelf een klus oppakken, is soms gewoon even nodig. Het doel van Praxis is juist deze Makers gerust te stellen dat Praxis het makkelijker voor hen maakt. Door te kiezen voor Praxis besparen ze tijd, geld en moeite. Omdat we elke dag contact hebben met onze klanten, in de winkel, online en in de app, weten wij precies wat een Maker nodig heeft en hoe we het klussen makkelijker kunnen maken.

Welke tools gebruik jij om het merk Praxis te laden?

Onze campagnes worden opgebouwd aan de hand van een aantal thema’s/consumenten-inzichten. In de See-laag zetten we voornamelijk TV en OLV in. Hiermee zetten we voor heel Nederland de emotie neer van de behulpzame bouwmarkt. De thema’s worden doorvertaald in de Think-laag (met onder meer een heel sterke contentstrategie) en Do-laag, bestaande uit onder meer online advertising, performance marketing en onze krachtige eigen middelen. De Makers komen verder in aanraking met onze hulp via influencers, branded content en PR. Daarnaast helpt het loyaliteitsprogramma Praxis Plus ons de merkbelofte te verzilveren en meer Praxis-fans te creëren. We innoveren continu en spelen in op inzichten waardoor onze klanten optimale hulp ervaren.

Door digitale technieken kunnen marketeers steeds meer sturen op kortetermijn-sales successen. Hoe belangrijk is investeren in merkbouwen voor Praxis?

Het gaat om de balans tussen de lange en de korte termijn. Zonder de solide fundering van brandbuilding blijft performance-marketing een tijdelijk succes. Het geheim van succes ligt dan ook in een evenwichtig samenspel van beide strategieën. “If your brand is a tree … you have to water the tree for it to grow fruit: picking fruit without watering the tree is unsustainable”, aldus Mark Ritson.

Is het een doelstelling van Praxis om naast een commerciële ook een maatschappelijke impact te hebben?

Praxis heeft een groot assortiment producten om het huis te verduurzamen en mooier te maken. Wij vinden het dan ook belangrijk om bewustzijn te creëren bij consumenten wat ze zelf kunnen doen om hun woning te verduurzamen. En wanneer dat bewustzijn er is, ze ook daadwerkelijk over de drempel te helpen om aan de slag te gaan.

Daarom komen we steeds met nieuwe oplossingen die het voor de klant nog makkelijker maken om hun huis of tuin op een duurzame manier te verbeteren. Dat kan met kwalitatieve producten en duurzame oplossingen, maar ook door te laten zien dat het verduurzamen van je huis en tuin veel makkelijker is dan je denkt. In onze duurzaamheidscampagne (genomineerd voor de SAN, de AMMA, de DIA en de Native Advertising Awards) laten we zien dat wij oplossingen bieden die het klussen nog leuker en makkelijker maken, zoals het duurzaamheidshuis met hulpvideo’s en de Duurzaamheidscheck in de Praxis app.

Daarnaast bieden wij ook steeds meer producten aan die op een duurzame wijze zijn geproduceerd. Ons plan is om dit verder uit te breiden en onze klanten te helpen om voor deze duurzame keuzes te gaan.

Zelf werken wij als organisatie uiteraard ook hard aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. In 2030 willen we onze CO2-voetafdruk met 42 procent verlagen ten opzichte van 2020 en we willen net-zero zijn in 2050.

De wereld is de afgelopen tien jaar veranderd. Is het merk Praxis ook veranderd?

Het merk Praxis bestaat ruim 45 jaar en heeft dus een rijke historie. In de loop der jaren heeft het merk zich steeds verder doorontwikkeld. Het merk is 5 jaar geleden goed opgefrist, met de warme en inmiddels herkenbare kleur geel die nu de winkels en communicatiematerialen siert. Maar de grootste verandering is dat we onze doelgroep de afgelopen jaren anders bereiken en onze klanten omnichannel zijn gaan bedienen.

Hoe belangrijk is innovatie in het vakgebied?

Innovatie binnen marketing is essentieel om relevant te blijven voor de consument. De markt is continu in beweging. We moeten weten wat die bewegingen zijn en daarop inspelen. Innovatie helpt hierbij. De Duurzaamheidscheck (AI-tool) in de Praxis-app is een mooi voorbeeld hoe innovatie helpt om beter in te kunnen spelen op veranderende consumentenbehoeftes. Technologische ontwikkelingen helpen ons daarnaast ook om meer data te verzamelen en te analyseren. Wat uiteindelijk ook bijdraagt aan het beter bereiken en bedienen van de consument.

Wat is het laatste nieuws?

Vandaag hebben we gehoord dat we een Gouden Loeki hebben gewonnen met onze voorjaarscampagne van Grijs naar Groen. Daarnaast natuurlijk het feit dat we dit jaar 9 nominaties hebben ontvangen (4x SAN, 2x Esprix, 1x DIA, 1xAMMA en 1x Native Advertising). Binnenkort starten we ook een heel mooie samenwerking om onze campagne van Grijs naar Groen verder kracht bij te zetten. Hiermee willen we de vergroening van Nederland stimuleren.

De Merken100 wordt bekendgemaakt tijdens M100 Summer Edition op 26 mei. Daar moet je natuurlijk bij zijn!

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Merken100 2024] Michelle Kames (NS): Samen maken we Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen

17-06-2024 | 14:34:00
NS is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Michele Kames, Brand & Reputation Manager bij NS.

NIMA partner Merken100 en M100

16-06-2024 | 17:41:00
NIMA en Marketing Report hebben een partnerschap afgesloten. Het partnerschap heeft betrekking op de Merken100 en 100 Summer Edition

[Merken100 2024] Johan van der Zanden (Albert Heijn): Onze missie is Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.

14-06-2024 | 08:46:00
Albert Heijn is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland

[Merken100 2024] Banken Benchmark

12-06-2024 | 15:21:00
De vier grote banken in Nederland deden allemaal mee met een interview, wat ons in de gelegenheid heeft gebracht om een unieke marketing benchmark te publiceren

[Merken100 2024] Leonne Vos: Voor het Calvé is het constant monitoren van onze brand power van belang voor duurzame groei

12-06-2024 | 14:29:00
Calvé is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Leonne Vos, Marketing Lead Calvé & Conimex bij Unilever.
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.