[Merken100 2024] Yolanda van Die: ING gelooft in een wereld waarin iedereen op zijn eigen manier vooruitgang kan boeken

[Merken100 2024] Yolanda van Die: ING gelooft in een wereld waarin iedereen op zijn eigen manier vooruitgang kan boeken

ING is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Yolanda van Die, Head of NL Brand, Marketing and Communications.

Kun jij ING introduceren?

ING is een toonaangevende bank voor iedereen, van particuliere klanten tot (groot)zakelijke klanten. Onze purpose is empowering people to stay a step ahead, in life and in business. Dit doen we door ons digitale aanbod te combineren met persoonlijke aandacht en relevant te zijn en te blijven. Al zo’n 5,8 miljoen klanten doen hun dagelijkse bankzaken via onze Mobiel Bankieren-app, maar op het moment dat onze klanten persoonlijk financieel advies nodig hebben, zijn we natuurlijk ook voor hen beschikbaar, via onze deskundige adviseurs verspreid over heel Nederland. We streven naar een duurzame vooruitgang voor iedereen, zowel op het gebied van klimaat als de financiële gezondheid van onze klanten. Klantervaring is wat ons onderscheidt en we innoveren voortdurend om deze te verbeteren.

Wat zijn de kernwaardes van het merk ING?

Vrijheid. Wij geloven in een wereld waarin iedereen op zijn eigen manier vooruitgang kan boeken. Wij stimuleren, nemen barrières weg en zetten onze klanten in de drivers seat van hun financiën.

Inclusiviteit. Bij ons kun je zijn wie je bent. We willen dat iedereen zich bij ons thuis voelt.

Integriteit. We handelen altijd integer. We zijn eerlijk, betrouwbaar en verantwoordelijk. Wij hebben een verantwoordelijkheid richting de samenleving en de planeet.

Wij ontwikkelen onze tools en diensten zodanig dat onze klanten in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen en zelfredzaam te zijn.

Door digitale technieken kunnen marketeers steeds meer sturen op kortetermijn-salessuccessen. Hoe belangrijk is investeren in merkbouwen voor ING?

Investeren in merkbouwen is essentieel, helemaal in een categorie waar nieuwe spelers de markt betreden. We geloven zowel in langetermijn-merkbouw als in kortetermijn-conversie. Die twee hangen natuurlijk nauw met elkaar samen. Een sterk merk draagt bij aan sales, en omgekeerd moeten performance-uitingen bijdragen aan je merk. Die samenhang is cruciaal om optimale impact te maken.

Hoe belangrijk zijn PR en social media voor de ontwikkeling van het merk ING?

ING wil daar zijn, waar en wanneer het relevant is en waarde toevoegen voor de klant. En dat kan de ene keer in onze eigen app zijn, de andere keer op social media of via PR. Een mooi voorbeeld is onze communicatie en PR over onze betaalpas en creditcard, ontworpen met een inkeping aan de zijkant, een zogenaamde notch. Dit is vooral belangrijk voor klanten met een visuele beperking. Door de inkeping herkennen deze klanten hun betaalpas snel.

Met welk reclamebureau(s) werkt ING in Nederland?

We werken naar volle tevredenheid nauw samen met verschillende bureaus. Onze lead agency is TBWA\NEBOKO. Daaromheen werken we met meerdere bureaus voor specifieke doelstellingen. Bijvoorbeeld met WeFilm voor maatschappelijke thema’s, met Tribe Company voor onze muziekstrategie, muzieksponsoring en grote events, voor social media met Yune en voor de performance-lagen met StudioM.

In welke mediamix gedijt ING?

Het begint met de klantbehoefte. Een goed creatief idee moet impactvol zijn voor de klant, het merk en de business. De mediamix hangt af van doelgroep, doelstellingen, producten enzovoort en moet natuurlijk relevant en effectief zijn. We zetten natuurlijk onze eigen middelen in, waaronder onze app, die een immens bereik hebben. We zijn trots dat onze Mobiel Bankieren-app in de top 10 van meeste gebruikte apps in NL staat. En daarnaast maken we natuurlijk gebruik van paid media, zoals radio, tv, social media en partnerships, zoals voor het EK Voetbal met De Oranjezomer.

Is het een doelstelling van ING om naast een commerciële ook een maatschappelijke impact te hebben, als ja: welke?

Absoluut, ING is ooit ontstaan vanuit die maatschappelijke impact – in 1881 is de Rijkspostspaarbank opgericht vanuit het geloof dat niet alleen de rijken, maar iedereen recht had op toegang tot een plek waar geld veilig bewaard kon worden. We willen dat iedereen financiële gezond is, bijvoorbeeld door met handige tools gedragsverandering te stimuleren. Een voorbeeld daarvan is Rond af en Spaar in onze Mobiel Bankieren App, waarbij sparen veel makkelijker wordt. En via ons programma Niemand Buitenspel maken we ons sterk om zoveel mogelijk kinderen te laten voetballen, ook als hun ouders het financieel lastig hebben.

Voor GenZ delen we op Tiktok tips & tricks om financieel gezond te blijven. Hoe financieel gezonder mensen zijn, hoe meer mensen ook in staat zullen zijn om mee te doen in de duurzame transitie. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van je huis, waarvoor we mooie financieringsproducten aanbieden. Klanten helpen daarmee niet alleen onze planeet, maar kunnen ook op de lange termijn geld besparen. Daarnaast hebben we diversiteit en inclusie hoog in het vaandel staan. Zo maken we ons hard voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld in voetbal en met onze Female Empowerment campagne in samenwerking met het Rijksmuseum, maar ook met ons commitment aan het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Met het ondertekenen van deze Code-V ondersteunen en versnellen we het groeilandschap voor vrouwelijke ondernemers.

www.ing.nl

De Merken100 wordt bekendgemaakt tijdens M100 Summer Edition op 26 juni.

Kaarten voor M100 Summer Edition

De M100 Summer Edition, daar wil je natuurlijk bij zijn! Koop jouw hier jouw kaarten

www.merken100.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Merken100 2024] Michelle Kames (NS): Samen maken we Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen

17-06-2024 | 14:34:00
NS is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Michele Kames, Brand & Reputation Manager bij NS.

NIMA partner Merken100 en M100

16-06-2024 | 17:41:00
NIMA en Marketing Report hebben een partnerschap afgesloten. Het partnerschap heeft betrekking op de Merken100 en 100 Summer Edition

[Merken100 2024] Johan van der Zanden (Albert Heijn): Onze missie is Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.

14-06-2024 | 08:46:00
Albert Heijn is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland

[Merken100 2024] Banken Benchmark

12-06-2024 | 15:21:00
De vier grote banken in Nederland deden allemaal mee met een interview, wat ons in de gelegenheid heeft gebracht om een unieke marketing benchmark te publiceren

[Merken100 2024] Leonne Vos: Voor het Calvé is het constant monitoren van onze brand power van belang voor duurzame groei

12-06-2024 | 14:29:00
Calvé is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Wij spreken met Leonne Vos, Marketing Lead Calvé & Conimex bij Unilever.
 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.