[Onderzoek] Screenforce: Merkvoorkeur stijgt met 30 procent na reclame op lineaire tv of BVOD

[Onderzoek] Screenforce: Merkvoorkeur stijgt met 30 procent na reclame op lineaire tv of BVOD

Internationaal aandachtdeskundige en reclameprofessor Karen Nelson-Field heeft weer een onderzoek uitgevoerd naar de aandacht voor reclame, deze keer in Ierland. Volgens haar heb je als marketeer het afgelopen jaar onder een steen geleefd indien je niets over aandacht hebt gehoord. Als reclame-industrie zijn we nog nooit zo bewust geweest van hoe belangrijk het is om de aandacht van consumenten te trekken en hoe belangrijk het is om vertrouwen te wekken en tegelijkertijd creatief en onmisbaar te zijn. Met dit in gedachten heeft de Ierse Kijkonderzoekorganisatie TAM Ireland (TV Audience Measurement Ireland) onderzoeksbureaus Red C Research en Amplified Intelligence gevraagd om voor het eerst in Ierland onderzoek te doen naar aandacht voor AV-media. Een van de conclusies is dat lineaire tv de meeste seconden aandacht trekt.

Universele Eye tracking methode maakt objectieve vergelijking mogelijk

Met als titel Nine Reasons to Pay Attention to tv zijn de resultaten van dit onderzoek afgelopen december gepresenteerd door Karen Nelson-Field, oprichter en CEO van Amplified Intelligence. Sommige personen zullen beweren dat het niet verrassend is dat een onderzoek, in opdracht van een tv-kijkonderzoek organisatie, aantoont dat tv meer aandacht trekt dan andere media. De realiteit is dat de door de onderzoeksbureaus Red C en Amplified Intelligence gebruikte meetmethode dezelfde is die wordt gebruikt voor andere media. Hierdoor geeft dit onderzoek adverteerders een objectieve vergelijking tussen bijvoorbeeld tv en social media en geeft het ze een instrument om de impact van het inzetten van verschillende media te maximaliseren. Gedurende een maand werden met behulp van Eye tracking metingen in 200 Ierse huishoudens 113 verschillende merken getest tijdens lineaire-, BVOD-, YouTube- en Facebook-kijktrajecten. In totaal werden 13.000 reclamecontacten geanalyseerd.

Resultaten

  1. Lineaire tv trekt de meeste seconden aandacht

In de onderstaande figuur staat per platform weergegeven wat het totale aantal seconden aandacht is dat de verschillende platforms krijgen. Wanneer je het aantal minuten kijktijd vermenigvuldigd met het gemiddeld aantal seconden per minuut dat er met aandacht wordt gekeken naar dit platform dan blijkt dat van alle met aandacht gekeken seconden 78 procent van live tv afkomstig is en 11 procent van BVOD.

  1. Merkvoorkeur stijgt gemiddeld 30 procent

Het onderzoek toont aan dat lineaire tv en broadcaster video on demand (BVOD) effectieve reclameplatformen zijn die adverteerders zouden moeten inzetten. De merkvoorkeur stijgt gemiddeld 30 procent nadat men reclame op lineaire tv of BVOD heeft gezien. Bij hele goede commercials is deze stijging zelfs significant beter.

  1. Langere commercials werken beter

Langere commercials op tv lukt het beter om aandacht te trekken en dit staat in schril contrast met social media. Het snel wegvallen van de aandacht op social media pleit ervoor dat je dit platform moet gebruiken om bestaande merkkenmerken te versterken in plaats van om een langer verhaal te vertellen. Omdat de aandacht door tv langer wordt vastgehouden is dit platform geschikter om een verhaal te vertellen dat de gehele commercial duurt. Het onderzoek laat ook zien dat de lengte van de commercial daar dan geen rol in speelt. Je kan er dus voor kiezen om je verhaal in 30 of in 90 seconden te vertellen, afhankelijk van hetgeen het beste bij het merk past.

Lees het volledige artikel op Screenforce.

www.screenforce.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Screenforce over de bvA-Webinar over de aandachtseconomie

23-05-2024 | 12:06:00
Hoe en waar kun je de consument nog bereiken zodat jouw merk de aandacht krijgt waar je naar op zoek bent

Screenforce: Meer inzicht in tv-campagnedata via gratis tool

14-05-2024 | 09:27:00
Adverteerders meer inzicht geven in de ingekochte tv-campagnes en tv-data beter toegankelijk maken, dat is het doel van het TIP-Dashboard van Screenforce.

Cornélie Klercq-Bakker Marketing & Research Expert Screenforce

03-05-2024 | 11:34:00
Cornélie vervangt Tom van Hulst, die zich met zijn bedrijf Plus Communicatie op andere projecten gaat richten

[Onderzoek] Screenforce: Reclame levert post-covid een hoge value for money

30-04-2024 | 09:14:39
Het onderzoek is uitgevoerd door Ebiquity in samenwerking met GroupM en Gain Theory en vormt het vervolg op eerdere projecten uit 2017 en 2020

[Screenforce] Zo profiteer je van sportsponsoring

23-04-2024 | 13:41:19
Hoe kun je als communicatieprofessional inhaken op sportevenementen zoaks het EK, de Tour de France of de Olympische Spelen? 
  

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.