
Michiel Frackers: Apple verliest 200 miljard dollar in twee dagen
Zelfs Lionel Messi kon Apple deze week niet helpen. De week begon vrolijk toen bekend werd dat de komst van de Argentijnse baltovenaar naar de MLS heeft geresulteerd in 110 duizend nieuwe abonnees voor Apple TV+, maar dat nieuws werd snel vergeten toen de Chinese overheid ambtenaren verbood om iPhones te gebruiken. Apple verloor prompt 200 miljard dollar aan beurswaarde en hoewel het Amerikaanse appels met Chinese perenthee vergelijken is; dat getal is vergelijkbaar met het bruto nationaal product van een middelgroot land. Wat is er aan de hand?
Apple tegen Huawei is FC USA tegen China United
Om de Chinese ingreep in telefoongebruik van ambtenaren beter te begrijpen moeten we iets verder kijken dan een iPhone lang is. Op de Asean-top waarschuwde China deze week voor het ontstaan van een nieuwe koude oorlog, hetgeen door de aanwezige delegaties van onder meer Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen werd ontvangen alsof iemand op een verjaardag binnenloopt, de kachel op de hoogste stand zet en dan verzucht: "Warm hè jongens, dat hebben wij weer."
De Chinese regering is al langer ontstemd over de maatregelen van vooral de VS maar ook Nederland om China de toegang te ontzeggen tot de nieuwste technologie om chips te maken. Onlangs werd bekend dat de Chinese markt voor Apple inmiddels de grootste markt ter wereld is; 24 procent van alle iPhones, dus 1 op de 4 iPhones, wordt verkocht in China.
Deze week was daarom het perfecte moment voor de Chinese overheid om terug te slaan: Huawei lanceerde de nieuwe Mate 60 Pro, de beoogde iPhone killer van Chinese makelij, niet geheel toevallig vlak voordat Apple over een paar dagen op het olijk getitelde Wonderlust-event de nieuwe iPhone 15 introduceert. Wat is er voor de Chinese overheid leuker dan dat Amerikaanse feestje te verstoren met een verbod op iPhone-gebruik door Chinese ambtenaren?

Apple verloor 6 procent van zijn beurswaarde, een slordige 200 miljard dollar. De boodschap die China hiermee afgeeft is helder; blokkeer onze toegang tot de westerse markten en wij blokkeren de Chinese markt voor jullie producten. Als China het meest gewilde product ter wereld, van het grootste bedrijf ter wereld, uit het machtigste land ter wereld, zo makkelijk uit een deel van de markt kan vegen, dan geldt dat uiteraard voor elk product van elk bedrijf uit elk land. Daarom daalden de meeste tech-aandelen deze week, maar daarover later meer.
China glorieert in… Beieren?
Traditioneel is Zuid-Duitsland het kloppend technologisch hart van de Duitse automobielindustrie. Stuttgart is gekroond met de Mercedes-ster en Audi en BMW zijn even Beiers als pullen bier en dronken kerels op het Oktoberfest. Maar september werd in autoland de maand van de Chinese auto: liefst 50 Chinese automerken presenteerden zich op de toonaangevende IAA Mobility in München.
In augustus waren liefst 37 procent van alle verkochte auto’s in China elektrisch en die enorme volumes en goedkope productie-capaciteit bieden Chinese automakers een niet te kloppen concurrentievoordeel. Volgens een schatting van UBS verdubbelen Chinese autofabrikanten in 2030 hun aandeel op de wereldmarkt van 17 procent naar 33 procent, waarbij Europese bedrijven het grootste verlies aan marktaandeel lijden.
Het zijn dit soort getallen waar de Chinese regering van droomt in andere geavanceerde markten, zoals die van smartphones.
Midjourney weigert investeerders, Imbue haalt 200 miljoen dollar op
In het grote geopolitieke gevecht is het aardig om in Midjourney een bedrijf tegen te komen dat op geheel organische wijze zijn eigen weg probeert te vinden. Prachtige voorbeelden van wat experts met de fotocreatie-tool van Midjourney kunnen maken zijn de Instagram-accounts van Chaos Dreamland en David Szauder.
Critici vinden hun werk geen kunst, maar ik vind het vergelijkbaar met hoe tijdens de opkomst van hiphop gebruik werd gemaakt van samples om nieuw werk te creëren. Venture-capitalist Ben Evans schreef een uitmuntende analyse over intellectueel eigendom en AI.
Midjourney weigert nog steeds om geld van investeerders aan te nemen, hoewel die de deur platlopen. Imbue, voorheen bekend als Generally Intelligent (maar die naam was blijkbaar te algemeen en niet slim genoeg), haalde daarentegen 200 miljoen dollar op van onder meer Nvidia en de CEO’s van Cruise en Notion.
Zoals alle AI-bedrijven heeft ook Imbue een prachtige missie: ‘Bij Imbue ontwikkelen we AI-systemen die kunnen redeneren en coderen, waardoor computers intelligentie en menselijke waarden krijgen, zodat ze ons kunnen helpen grotere doelen in de wereld te bereiken.’ De geschiedenis leert ons dat je mensen die roepen grotere doelen in de wereld te willen bereiken, kritisch moet volgen.
Claude tegen Chat
De bekendere AI-bedrijven OpenAI en Anthropic zijn inmiddels beland in een directe concurrentiestrijd. OpenAI haalt 80 miljoen dollar omzet per maand met ChatGPT Plus, al hapert de groei in bereik al enkele maanden. Anthropic kan niet achterblijven en lanceerde Claude Pro, voor 20 dollar per maand. Ik heb Claude nog niet kunnen testen omdat de dienst alleen beschikbaar is voor gebruikers uit de VS, het VK, Gibraltar en, serieus, St. Helena en de Falkland-eilanden (door wereldkampioenen ook de Malvinas genoemd). Claude bewijst hiermee dat intelligentie en slimheid twee verschillende dingen zijn. Waarom Guernsey niet? En hoe zit het met Claude op de Lofoten?
Laatste bericht deze week over funding en AI-bedrijven: de bekendste bedrijvenincubator ter wereld, Y Combinator, hield afgelopen week de befaamde Demo Days (waar ooit Airbnb, Dropbox en Coinbase debuteerden) en ruim 65 procent van de uitverkoren startups hield zich bezig met AI. De meerderheid van het zomercohort van Y Combinator, in totaal 134 startups, bouwt tools rond AI, waardoor automatisering van claims in de gezondheidszorg, automatisering van klantenservice, verkoopactiviteiten, codering en game-ontwerp mogelijk wordt gemaakt.
Bij elke andere incubator zou je kunnen denken dat het blind meelift op de hype, maar het track record van Y Combinator is daarvoor te indrukwekkend: bijna 5 procent van hun bedrijven behaalt de befaamde unicorn-status (bedrijfswaarde van meer dan $1 miljard) en de totale omzet van de Y Combinator bedrijven in 2022 bedroeg ruim $50 miljard.
Spotlight 9: Apple’s Chinese probleem drukt de tech-sector

Het was interessant om te zien hoe verschillende Wall Street-analisten oordeelden over de problemen van Apple in China. De heersende opinie was dat de Chinese maatregelen aantonen dat zelfs een bedrijf met een goede relatie met de Chinese overheid, zoals Apple, en een grote aanwezigheid in de op één na grootste economie ter wereld niet immuun is voor de toenemende spanningen tussen de twee landen. En dat drukte de koersen van de leidende techbedrijven.
Er is echter ook een stroming die vindt dat de koersdaling van Apple een overtrokken reactie was van de markten. “Wij geloven dat Apple’s tweedaagse -6 procent aandelenkoers erop wijst dat de markt denkt dat de recente Chinese krantenkoppen zullen evolueren naar iets breders”, schreef aldus een analist van Morgen Stanley op vrijdag. “Wij denken dat dit onwaarschijnlijk is… De aandelenbeweging is overdreven.” De hele techwereld hoopt dat hij gelijk heeft.
--
Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.
Deze nieuwsbrief kun je elke zondagochtend gratis ontvangen in je mailbox, meld je daarvoor hier aan.
Lees ook: