Marketing Report
Michiel Frackers: Consolidatiegolf in AI gestart

Michiel Frackers: Consolidatiegolf in AI gestart

Microsoft lijft Inflection.ai in en verzamelt rond OpenAI veel toptalent; antwoorden Apple en Google door Gemini te bundelen in de iPhone?

Inmiddels lijkt zich in de AI-markt in sneltreinvaart te voltrekken wat er zo’n twintig jaar geleden langzaam bij zoekmachines gebeurde: de kleintjes stoppen ermee of worden overgenomen, tot er nog één dominante speler over is met tachtig procent marktaandeel. De rest deelt de kruimels. Microsoft was met Bing de kruimeldief, wil dat met AI vermijden en heeft daarom Inflection.ai overgenomen, maker van de onbegrijpelijke chatbot Pi. Een rare actie omdat Microsoft al grootaandeelhouder is van marktleider OpenAI, dus hoe en waarom gebeurde dit?

“Anonieme bronnen vertellen The Information dat Microsoft ongeveer 650 miljoen dollar neertelt: 620 miljoen dollar voor niet-exclusieve licentiekosten voor de technologie (wat betekent dat Inflection vrij is om het elders in licentie te geven) en dertig miljoen dollar zodat Inflection ermee instemt om niet te procederen over het werven van personeel door Microsoft, wat ook de mede-oprichters Mustafa Suleyman en Karén Simonyan omvat.”

Wacht: Microsoft betaalt dus een soort schadevergoeding voor het overnemen van personeel van een bedrijf waarin het zelf investeerde?

Inflection was na Google Gemini, Anthropic, Mistral, Grok, dan een hele tijd niets, en pas daarna een concurrent van OpenAI. Opgericht in 2022 wist Inflection ruim een miljard dollar op te halen van investeerders, op een waardering van vier miljard dollar. Investeerders waren ondermeer Bill Gates, Microsoft zelf, voormalig Google CEO Eric Schmidt, Nvidia en nog wat bekende spelers.

Een goeie dag, in elk geval voor Reid Hoffman

De overname van Inflection door Microsoft was een knap potje snelschaken van Reid Hoffman, die op het door hemzelf opgerichte (en aan Microsoft verkochte) LinkedIn vrolijk meldde dat het een hele goede dag was voor iedereen. Maar als Inflection.ai pas nog vier miljard waard was en nu zijn kroonjuwelen verkoopt voor zeshonderd miljoen plus zakgeld, hoe is dat dan een goeie dag voor iedereen?

Een korte wedstrijdanalyse luidt dat Hoffman als commissaris van Microsoft natuurlijk wist dat de AI-race door Microsoft niet mag worden verloren en er een groot talententekort is in de AI-wereld. OpenAI is de magneet waar de meesten willen werken, ook omdat de aandelen in een aantal maanden zijn ‘vertigtiefvoudigd’ naar de stratosferische waardering van 80 miljard dollar. Daardoor hadden Inflection.ai en Microsoft steeds meer moeite toptalent aan te trekken.

Hoffman had Inflection.ai opgericht met Mustafa Suleyman, die eerder succesvol was met AI-bedrijf DeepMind, dat hij verkocht aan Google. Waarschijnlijk waren Suleyman en Hoffman tot de conclusie gekomen dat Inflection.ai, ondanks het geïnvesteerde miljardje, het niet ging redden tegen OpenAI en Google Gemini, die er tientallen miljarden tegenaan smijten.

De logische oplossing was dat Suleyman hoofd werd van de AI-divisie van Microsoft, verantwoordelijk voor alle AI-producten en AI-onderzoek van Copilot, Edge en Bing. Microsoft CEO Nadella is tevreden met versterking van zijn team onder leiding van de nieuwe aanvoerder Suleyman, die op deze manier uit de grijpgrage handen van Google DeepMind/Gemini werd gehouden.

De AI-wedstrijd lijkt uit te draaien op een titanenstrijd tussen Microsoft en Google, waarbij eerstgenoemde op voorsprong is gekomen. Met het belang in en de samenwerking met OpenAI en de recente investering in Mistral, dat ook gebruik gaat maken van het Microsoft Azure-platform, plus een snel groeiend eigen AI-team onder leiding van Suleyman, beschikt Microsoft over de sterkste selectie.

Google is zeker nog niet kansloos, maar op dit moment wel het Manchester United van de AI-competitie: een grote naam, met een moeizaam formulerende leider van een zwalkend team dat wisselvallige resultaten boekt. Vandaar de opwinding die deze week ontstond toen het leek alsof Google gaat samenwerken met Apple. 

Google en Apple, een gedwongen huwelijk?

Google en Apple zijn elkaars tegenpolen in Silicon Valley. Apple is planmatig, minutieus bijna, met een succespercentage per uitgebracht product van bijna honderd procent. Google was het paradijs voor blootsvoets lopende neo-hippies, bekend van de moonshots, waar ooit een product werd geïntroduceerd dat enkele dagen later werd stopgezet omdat het senior management van niets wist.

Er mislukt bij Google zoveel dat er websites aan zijn gewijd: Killed By Google en Google Cemetery. Dat maakte niet uit, want de zoekmachine verdient zoveel geld dat alle mislukkingen afrondingen zijn achter de komma.

De verrassing in nerdland was groot toen deze week een foto ‘uitlekte’ van Apple CEO Tim Cook en Google CEO Sundar Pichai, samen aan de dis, verwikkeld in serieus gesprek.

Insiders, u kent ze wel, de voormalige social media experts op Twitter en LinkedIn die zich hadden omgekat tot NFT goeroe, daarna life coach werden en sinds kort AI-crypto-kenners zijn, zij dus, die wisten het zeker: Google Gemini zou worden ingebakken in de nieuwe iPhone 16. Het kan niet anders!

Tot de foto fake bleek, tenminste: daterend uit 2017. Maar toen was de geest al uit de fles. Apple heeft geen AI-product op de markt en Google Gemini heeft het moeilijk tegen Microsoft en OpenAI, dus Cook en Pichai zouden er goed aan doen de strijdbijl te begraven in de iPhone versus Android oorlog en samen ten strijde te trekken tegen het Microsoft/OpenAI-kamp.

Klinkt op zich logisch, ook omdat Google aan Apple al 36% betaalt van de omzet die het genereert uit bezoek dat via Apple’s Safari browser binnenkomt en de concurrenten dus al een vruchtbare samenwerking hebben. Alleen verscheen deze week een ongenode gast op het toneel: Uncle Sam, in de hoedanigheid van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

The United States versus Apple

‘Mededingingsovertreding.’ Dat is de officiële benaming in het Nederlands voor ‘anti-trust’. Het is niet verboden om een monopolie te hebben, maar het is wel verboden dat monopolie te gebruiken om toetreding door mogelijke concurrenten van nieuwe markten tegen te gaan. 

Precies daarvan, het gesloten houden van de iPhone voor mogelijke concurrenten, wordt Apple beschuldigd door het ministerie van Justitie en een groot aantal staten, in een aanklacht die verrassend goed leesbaar is. Pagina drie lijkt wel de opening van een John Grisham-thriller, waarin een e-mail van een topmanager aan Steve Jobs wordt geciteerd, inclusief het antwoord van Jobs zelf. Het is alsof Justitie probeert om Jobs postuum aan te klagen.

Techcrunch heeft de zaak goed samengevat en The Verge licht toe waarom consumenten de dupe zijn geworden van de handelswijze van Apple, dat zelf ook snel reageerde met een toelichting. Reuters stelt terecht dat het resultaat van de zaak kan zijn dat de iPhone gebruiksvriendelijker wordt voor consumenten: opener, zelfs als Apple de zaak wint of schikt.

Het is namelijk helemaal geen uitgemaakte zaak dat Apple gaat verliezen: “De fundamentele aanname die justitie lijkt te hebben, is dat Apple moet samenwerken met zijn concurrenten om die concurrenten in staat te stellen met Apple te concurreren,” aldus een juridisch expert. “Dat is de mededingingswet achterstevoren.”

Drijft slecht nieuws Apple in de armen van Google?

Alsof de rechtzaak nog niet voldoende slecht nieuws was, toonde een onderzoeksteam aan dat de fenomenale silicon chip van Apple, het paradepaardje dat het mogelijk maakte om Intel overboord te gooien, een ernstig beveiligingslek heeft. Terwijl Apple er juist al decennia prat op gaat dat het zoveel veiliger is dan de Windows-architectuur.

Gelukkig is de mogelijk getroffen groep relatief klein, omdat je om het lek te openen eerst zelf specifieke software moet downloaden en draaien op je Mac. Toch werd het hierdoor een week van vlek op vlek voor Tim Cook en de appelaars.

De geest is intussen uit de fles en gaat niet meer terug, kijk maar:

  • Bloomberg: Apple in gesprek met Google om AI te bouwen in de iPhone
  • CNET: Google Gemini op de iPhone wordt het mainstream moment van AI

Een eventuele samenwerking met Google om Gemini mee te leveren met de iPhone 16 en het nieuwe besturingssysteem iOS 18, zou de beurskoers van Apple nieuw leven kunnen inblazen. Waar de S&P 500 het laatste jaar met ruim tien procent steeg, daalde het aandeel Apple met ruim zeven procent. Pijnlijk voor het bedrijf dat lange tijd het meest waardevolle bedrijf ter wereld was. Meer daarover in Spotlight 9, dat ik apart op mijn site heb geplaatst om van deze nieuwsbrief geen digitale variant van de Dode Zeerollen te maken.

Conclusie: Gemini op iPhone = OpenAI in Windows

Alle mogelijke rechtzaken en onderzoeken ten spijt, zou een eventuele bundeling van Google Gemini met iOS en de iPhone 16 alle ruimte geven aan Microsoft om hetzelfde te doen met OpenAI.

Omdat Windows Mobile ongeveer net zo succesvol is geworden als de Kermit, de Segway en het vrouwencondoom, betekent het voor Microsoft en OpenAI dat ze op mobiele apparaten vrijwel kansloos zijn tegen de combinatie Apple-Google en hun iPhone-Android toestellen.

Microsoft Windows is op de markt voor desktop computers nog steeds marktleider met ruim zeventig procent marktaandeel. Daarnaast lopen zich rondom het AI-speelveld al een tijd een aantal nieuwe, bijzondere spelers warm: het is de verwachting dat de staatsfondsen van Abu Dhabi en Saudi-Arabië gaan meespelen met minimaal enkele tientallen miljarden, terwijl ook Singapore uit de dug out lijkt te komen.

De vraag is bij welk kamp deze landenteams zich zullen aansluiten. Microsoft/OpenAI lijkt de meest actieve club die al jaren werkt aan het opbouwen van banden in die regio’s, met hulp van Ben Horowitz, mede-oprichter van het machtige investeringsfonds Andreessen Horowitz.

Elke illusie die Europa zich maakt dat het nog een rol van betekenis kan spelen in de AI-markt, is hiermee van de baan. Het is aannemelijk dat de hoogwaardige Europese AI-bedrijven allemaal zullen worden opgeslokt door de Amerikaanse giganten, al dan niet met ondersteuning van Arabisch en/of Aziatisch geld.

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Zin en onzin van carbon credits en Bitcoin halving

22-04-2024 | 09:18:00
Het Singaporese staatsfonds Temasek organiseerde EcoSperity in Singapore en in Dubai werd Token 2049 gehouden, het halfjaarlijkse feestje van de cryptofans

[Column] Michiel Frackers: Ayatollah aan de knoppen, cryptomarkt keldert

15-04-2024 | 09:27:00
Toen drukte er een ayatollah op een paar knoppen, waardoor zelfs de aankondiging van mijn nieuwe podcast moet wijken voor de gevolgen van wereldnieuws

[Column] Michiel Frackers: Slimme tips, trucs en hacks voor een beter leven

08-04-2024 | 08:52:00
hoe besteden we meer tijd aan de belangrijke zaken en spenderen we minder tijd aan onzin?

[Column] Michiel Frackers: Mooie galerij van hoop en meer positiviteit over technologie

02-04-2024 | 11:39:00
De Galerij van Hoop is erg bijzonder. Hierin wordt met behulp van AI zieke mensen een blik geboden in hun toekomst die ze misschien niet zullen meemaken

[Column] Michiel Frackers: Het is tijd voor betere regulering van digitale technologie

18-03-2024 | 09:57:26
AI is de eerste technologie in de geschiedenis is die zelfstandig beslissingen kan nemen en zelf nieuwe ideeën kan creëren. Mensen vergelijken het met de drukpers en met de atoombom. Maar nee, het is totaal anders.
 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.