Michiel Frackers: Tech-elite vast in de woestijn op verregend Burning Man

Michiel Frackers: Tech-elite vast in de woestijn op verregend Burning Man

Ik had een hele andere opening van mijn nieuwsbrief in gedachten, maar dat de tech elite met hun private jets in de woestijnmodder vastzit op Burning Man is vanmorgen het opvallende nieuws. Zoals een Burner het samenvat in deze droevige video: Burning Man 2023 is screwed. In ander nieuws: OpenAI, maker van ChatGPT, is op weg naar $1 miljard omzet.

Je leest de webversie van mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief over de technologische, economische en sociale gebeurtenissen die ons leven definiëren. Je kunt je hier gratis abonneren om de nieuwsbrief elke zondag in je mailbox te ontvangen.

Burning Man is het Coachella voor de techindustrie

Toen ik diep in de vorige eeuw studeerde aan San Francisco State University reed ik op mijn scootertje regelmatig van de campus terug naar huis langs Baker Beach en China Beach. Vaak werden daar kampvuren aangestoken door daklozen, hippies of groepjes hipsters. Het was de eerste keer dat ik me realiseerde dat hun kleding zo op elkaar leek, dat ik zelfs van dichtbij weinig verschil kon zien tussen hipsters of homeless.

Eén van die strandfeestjes liep zo uit de hand dat het begin jaren negentig werd verboden en verhuisde naar de woestijn van Nevada. Hier werd het concept van de Tijdelijke Autonome Zone gerealiseerd – een stad die vanaf de grond werd opgebouwd, waar de gebruikelijke maatschappelijke normen en commerciële transacties werden opgeschort ten gunste van een gifteconomie. Klinkt prachtig.

Burning Man is in de loop der jaren flink gegroeid en trok de afgelopen edities meer dan 70.000 deelnemers van over de hele wereld. De laatste jaren is het gebied uitgegroeid tot een heus Black Rock City, een tijdelijke stad die voor het evenement wordt gebouwd, ontworpen als een reeks concentrische cirkels met als middelpunt “The Man”, een grote houten beeltenis die aan het einde van het festival wordt verbrand. De stad heeft ook themakampen, kunstinstallaties, workshops en een reeks optredens.

Wat Coachella is voor de entertainment-industrie uit Los Angeles, werd Burning Man voor de techindustrie uit Silicon Valley: een paar uur rijden naar een lang weekend escapisme in de woestijn. Zo zag het eruit vanuit de lucht eerder deze week.

Ik ben er nooit geweest want ik houd niet van de combinatie van fijn zand, kort douchen en grote groepen veelal gedrogeerde mensen die graag huggen. Maar iedereen die ik ken die er is geweest had een fantastische tijd en dus ben ik net zo’n fan van Burning Man als van maanlandingen: ik snap het niet helemaal en doe er graag niet aan mee, maar vanaf afstand vind ik het leuk om te zien dat zoveel mensen er plezier aan beleven.

Alternatief protest tegen voorheen alternatief festival

De snelle groei heeft geleid tot kritiek op de impact op het milieu. Een tijdelijke stad van 80.000 mensen bouwen in de woestijn is eigenlijk slecht voor de planeet, meldde Vox woensdag toen klimaatactivisten de weg afsloten richting Burning Man:

‘Alles bij elkaar genereert elke Burning Man ongeveer 100.000 ton kooldioxide. Dat is meer dan ongeveer 22.000 auto’s op gas produceren in een jaar. Wat begon als een bijeenkomst op een strand in San Francisco is uitgegroeid tot een bestemming voor beroemdheden en de ultrarijken, vooral tech miljardairs. Daarom zijn privéjets een probleem geworden. Er zijn nu chique kampen, maaltijden bereid door privékoks en VIP-feesten. Bedenk wel dat dit alles alleen wordt gebouwd voor het festival van een week aan het eind van de zomer en dat alles daarna weer moet worden afgebroken en weggehaald. Een van de basisprincipes van Burning Man is “laat geen sporen achter”, maar zelfs de organisatoren van het evenement waren verbijsterd over hoeveel afval er vorig jaar in de woestijn werd achtergelaten.’

Vox

Afgelopen maandag parkeerde een kleine groep klimaatdemonstranten een trailer van 2,5 meter dwars over de weg, wat kilometers aan opstoppingen veroorzaakte voor deelnemers op weg naar Burning Man. De demonstranten eisten een verbod op het gebruik van privévliegtuigen, plastic voor eenmalig gebruik, onnodige verbranding van propaan en onbeperkt generatorgebruik.

Het protest eindigde toen een ranger met zijn pickup truck door de blokkade ramde en met getrokken wapen een vrouw tegen de grond werkte. Kijkend naar deze beelden dwaalden mijn gedachten af naar die fikkie stokende hippies op Baker Beach in San Francisco; hoe kon zoiets gemoedelijks zo gigantisch uit de klauw lopen? Wat ooit begon als tegencultuur is mainstream geworden, waarna een nieuwe tegencultuur ontstaat die daartegen protesteert. Het is vermoeiend door de voorspelbaarheid.

Chris Rock en Diplo zijn eruit

Het sfeertje zat er dus al niet lekker in, maar de situatie verergerde toen gisteren het festivalterrein wegens hevige regenval werd afgesloten door de organisatie, die opriep tot het zuinig omspringen met water, voedsel en brandstof. Deelnemers zitten misschien nog dagen vast omdat voertuigen vaststaan in de tot modderpoel vergane woestijn.

Een aantal deelnemers besloot daarop het terrein, waarop inmiddels een dode werd aangetroffen, te voet te verlaten. De bekende angel investor Gil Penchina liep bijna 13 kilometer door de modder tot hij een lift kon scoren. Dj Diplo wilde absoluut geen verstek laten gaan op een optreden gisteravond en ging ook aan de wandel, alleen had hij het geluk dat te doen in het gezelschap van Chris Rock, die bekende ook ooit te zijn begonnen als dj.

Rock verzuchtte tegen Diplo, liftend in een open pick up truck: ‘If I would have known dj’s would ever make money, I would have never told a joke.’ De Braziliaanse dj Lukas Ruiz, beter bekend als Vintage Culture, zit nog steeds vast in de woestijn en zegde via Instagram meerdere optredens af. De organisatie heeft inmiddels een ‘Wet Playa Survival Guide’ gelanceerd. De mix van celebrities, hevige regenval en een fotogenieke woestijn is onweerstaanbaar voor de media, dus de komende 48 uur zal Burning Man het nieuws domineren.

Kort ander nieuws:

OpenAI op weg naar $1 miljard omzet

The Information berichtte deze week dat OpenAI, maker van ChatGPT, hard op weg is om een miljard dollar jaaromzet te behalen. Die omzet wordt vooral behaald op bedrijven die ChatGPT inzetten en daarvoor een licentie-fee betalen aan OpenAI. Door de lancering van ChatGPT Enterprise zal OpenAI de omzet heel snel fors kunnen verhogen, want ondanks alle recente kritiek op OpenAI lijkt er geen concurrerend product op de markt te zijn dat zo eenvoudig door bedrijven kan worden geïntegreerd.

Durfkapitalist Reid Hoffman verkleint rol bij Greylock

De medeoprichter van LinkedIn is een van Silicon Valley’s meest invloedrijke AI-enthousiastelingen. Hoewel niet bekend is wat Hoffman gaat doen, is de verwachting dat hij zich nog verder op AI zal storten. Dit recente interview met Hoffman over AI is een aanrader. Hij noemt AI ‘Amplification Intelligence’, versterkte intelligentie.

Duizenden deelnemers onderzochten zwakke plekken in AI

Gedurende tweeënhalve dag in Las Vegas gingen duizenden deelnemers – waaronder 220 community college-studenten en anderen uit organisaties die traditioneel buiten de vroege stadia van technologische verandering worden gehouden uit 18 Amerikaanse staten – aan de slag met toonaangevende AI-modellen. Deelnemers wisselden 164.208 berichten uit in 17.469 conversaties terwijl ze op zoek gingen naar vooroordelen, mogelijke schade en zwakke plekken in de beveiliging in 21 uitdagingen die waren ontworpen om de mogelijke gaten in het vertrouwen en de veiligheid van de AI-modellen bloot te leggen. Dit was de challenge.

Hoe praat je met een AI?

Praktische gids hoe je als doorsnee mens buitengewone resultaten kunt behalen met een chatbot zoals ChatGPT. Mooi voorbeeld: ‘Vraag chatbots om dingen uit te leggen aan de hand van voorbeelden uit je favoriete romans. Je zou hetzelfde kunnen doen met bijvoorbeeld Harry Potter of “Keeping Up With the Kardashians”.

De CEO van Bumble zegt dat AI je zal helpen om meer dates te krijgen.

Laat weten of het werkt, dan deel ik de tips en ervaringen in deze nieuwsbrief, indien gewenst met je foto en contactgegevens want ik breng mijn community graag bij elkaar.

AI-koorts maakt van Anguilla’s “.ai” domein een digitale goudmijn

Het kleine eiland kan dit jaar 10 procent van zijn BBP binnen harken aan domeinverkopen. Het succes van Anguilla met de verkoop van de AI-domeinnamen wordt vast met grote afgunst bekeken door het buureiland met een minder commercieel aantrekkelijke naam om af te korten, Sint Maarten.

Naar kantoor of ontslag?

Amazon CEO Andy Jassy vertelt werknemers dat het ‘verleden tijd’ is om zich te committeren aan het ‘terug naar de zaak-mandaat’ van het bedrijf en dat hun banen op het spel staan. Ik prefereer werk op afstand, maar is het zo vreemd dat een bedrijf werknemers vraagt minimaal drie dagen per week naar kantoor te komen?

Een venture capital bedrijf heeft een AI-gestuurde pitch deck-generator gebouwd voor startup-oprichters – en geeft het gratis weg

Ik heb hem nog niet kunnen testen want sta nog op de wachtlijst, daarvoor kun je je hier aanmelden.

Spotlight 9: techaandelen zijn de klappers van de week

Het is onmogelijk met een leuke grafiek van aandelen te komen na een foto van Chris Rock achter in een pick-uptruck in de woestijn.

Hedgefondsen hebben een recordblootstelling aan de zeven grootste techaandelen naar marktkapitalisatie, volgens gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door Goldman Sachs, in een week nadat het aandeel Nvidia een recordhoogte bereikte vanwege de spectaculaire omzet- en winstcijfers.

“Hedgefondsen blijven mega cap tech en het thema kunstmatige intelligentie omarmen”, aldus Goldman Sachs’ brokerage in een notitie die naar een beperkte groep klanten is gestuurd en in handen is gekomen van Reuters.

Het is opvallend hoe de afgelopen week Bitcoin en Ethereum, de voornaamste crypto-assets, daalden terwijl de rest van de markt steeg. Juist omdat ze de rest van het jaar leken mee te bewegen met de reguliere markt, met name die van de tech-aandelen.

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Deze nieuwsbrief kun je elke zondagochtend gratis ontvangen in je mailbox, meld je daarvoor hier aan.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Nvidia is Apple voorbij dus wat doet Tim Cook?

10-06-2024 | 12:40:40
Er gebeurde afgelopen week zoveel in de techwereld, dat ik kort tien nieuwsberichten bespreek die me het meest opvielen.

[Column] Michiel Frackers: Nvidia verbijstert beleggers, maar crypto verslaat AI met gemak

28-05-2024 | 00:43:31
Wie vorig jaar de grootste tech-aandelen kocht, deed het qua rendement (+34 procent) slechter dan degene die focuste op AI-aandelen (96 procent stijging).

[Column] Michiel Frackers: OpenAI opent de aanval op Google, vergeet veiligheid?

21-05-2024 | 09:05:00
Aan deze uitspraak van J. Robert Oppenheimer moest ik deze week denken toen OpenAI de wereld verbaasde met de introductie van GPt-4o

[Column] Michiel Frackers: Apple zegt sorry en Microsoft sluit record CO2-contract

13-05-2024 | 11:35:00
Er is één plek waar ze dit weekend blij zijn met alle publiciteit rond Joost Klein en het Songfestival en dat is bij Apple.

[Column] Michiel Frackers: Een gigaton-industrie: CO2 verwijdering

06-05-2024 | 09:27:29
Decarbonisatie is uitgegroeid tot een instrument in de strijd tegen klimaatverandering, maar het lijkt veelbelovend als middel voor economische versnelling

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.