Marketing Report
Nastassja Kinski ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

Nastassja Kinski ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

De Duitse actrice Nastassja Kinski ontvangt tijdens Film by the Sea een Career Achievement Award. Tijdens de 25e editie van het festival, dat van 8 tot en met 17 september 2023 plaatsvindt in Vlissingen en diverse andere steden in Zeeland en Noord-Brabant, beleeft haar nieuwste film Dark Satellites zijn internationale première op zondag 10 september om 19:00 uur.

De Career Achievement Award wordt uitgereikt op zaterdag 9 september, aan het begin van aan een vrij toegankelijke en door journaliste Floortje Smit gemodereerde talkshow met de eregast. Dezelfde dag wordt om 15:00 uur eenmalig de gerestaureerde versie van Paris, Texas vertoond.

In Dark Satellites speelt Nastassja Kinski een vrouw van wie we weinig te weten komen, behalve dat ze kapster is. Kinski's Birgitt is een van de personages wier alledaagse levens in de film terloops langs elkaar schuren. “Een gewone film over gewone mensen, en ik bedoel dat als het grootste compliment,” schreef een recensent.

Loopbaan

Een groter contrast met de glamour die de in 1961 in Berlijn geboren Nastassja Kinski aan het begin van haar carrière omgaf, is moeilijk denkbaar. Glamour met een wrange bijsmaak, want de reputatie van haar vader Klaus, wildeman van de Duitse cinema, moet eerder een vloek dan een zegen zijn geweest. In 1975 debuteerde Nastassja Kinski op 14-jarige leeftijd in Falsche Bewegung van Wim Wenders, de regisseur met wie ze als volwassen actrice nog twee keer zou samenwerken; in Paris, Texas (1984) en In weiter Ferne, so nah! (1993).

Maar voordat het zover was belandde ze in Così come sei (1978) als 17-jarige in bed met de 54-jarige Marcello Mastroianni. Een rol waarin ze vooral onschuldig en verleidelijk tegelijk moest zijn.

De ommekeer kwam een jaar later, toen Roman Polanski haar de hoofdrol gaf in Tess, zijn verfilming van Thomas Hardy's roman Tess of the d'Urbervilles uit 1891. Over een jonge vrouw die in een patriarchale standenmaatschappij onontkoombaar op haar noodlot afkoerst. Voor het eerst stelde een regisseur hoge eisen aan Natassja  Kinski als actrice. Tess of the d'Urbervilles won drie Oscars en maakte van Kinski een ster.

Na Tess of the d'Urbervilles stonden de regisseurs voor Nastassja Kinski in de rij. Francis Ford Coppola gaf haar een rol in zijn artistiek gewaagde maar commercieel desastreuze One from The Heart (1981), terwijl Paul Schrader’s remake van de klassieke horrorfilm Cat People (1982) eens te meer haar sterrenstatus bevestigde. De daaropvolgende jaren was Kinski zien in films, variërend van de romantische komedie als Unfaithfully Yours (1984) tot het oorlogsdrama Maria's Lovers uit datzelfde jaar. Opvallend was ook de rol van Susie in de John Irving-verfilming The Hotel New Hampshire (1984), waarin ze een groot deel van de tijd in een berenpak rondloopt.

In 1992 vond een hereniging plaats met Wim Wenders, voor In weiter Ferne, so nah!, een vervolg op zijn klassieker Der Himmel über Berlin (1987). En in 2006 was ze als The Lady een van de vele bekende gezichten in David Lynch' goeddeels geïmproviseerde psychologische thriller Inland Empire.

Dark Satellites

In drie episodes en een proloog worden de verhalen verteld van verschillende mensen in nachtelijk Leipzig. Snackbareigenaar Jens flirt tijdens het roken in het gezamenlijk trappenhuis met zijn buurvrouw, de moslima Aischa. Treinschoonmaakster Christa vindt troost bij kapster Birgitt (Nastassja Kinski) die ze in het stationscafé tegen het lijf loopt. En beveiliger Erik wordt verliefd op de jonge emigrante Marika uit Oekraīne. De verhalen hebben weinig en tegelijkertijd alles met elkaar te maken. Ze gaan over het dagelijkse leven, over zorgen en over het verlangen naar liefde. Alle personages zijn eenzame mensen die als verloren zielen rondcirkelen, op zoek naar begrip en verbinding. Gebaseerd op drie verhalen uit de bundel ‘Die stillen Trabanten’ (2017) van de Duitse schrijver Clemens Meyer.

Dark Satellites beleeft zijn internationale première tijdens Films by the Sea en heeft nog geen Nederlandse distributeur.

Foto: Nastassja Kinski en Martina Gedeck in Dark Satellites – copyright Sommerhausfilmproduktion/Felix Abraham

www.filmsbythesea.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Kinepolis werkt mee aan HyperGram activatie in Nederland

24-04-2024 | 11:09:00
In samenwerking met Distributed Media Group werd een HyperGram 3D-video uiting gemaakt. HyperGram is een media activatie tool met holografische technologie

[Box Office] Back to Black komt binnen op nummer 1 | Week 16

22-04-2024 | 12:32:00
Met twee premières deze week haalt Back to Black het meeste weekend bezoekers binnen

Vue opent in april 2025 een bioscoop in de Amsterdamse Houthavens

19-04-2024 | 21:12:00
Vue opent naar verwachting in april 2025 een bioscoop aan de Amsterdamse Houthavens aan de Koivistokade 2. Aan de Amsterdamse houthavens worden de nodige appartementencomplexen gebouwd en zijn veel creatieve bedrijven waaronder reclamebureaus gevestigd

Kinepolis vertoont podcast in de bioscoop

15-04-2024 | 15:46:45
Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont op 14 mei de live podcast Help I Sexted My Boss, uitgezonden vanuit London Palladium

Mediaplus verzorgt crossmediale voorjaarscampagne Hornbach met 4DX, 3D OOH en meer

15-04-2024 | 15:01:00
Hornbach heeft zijn voorjaarscampagne Ieder voorjaar een nieuw begin gelanceerd. De campagne is een samenwerking tussen mediabureau Mediaplus en Hornbach waarbij een 4DX-bioscoopcommercial, 3D OOH en innovatieve groeiende mupi’s crossmediaal worden ingezet
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief