NDP Nieuwsmedia vreest voor nieuwsmediasetor; NPO wil verlenging concessie

NDP Nieuwsmedia vreest voor nieuwsmediasetor; NPO wil verlenging concessie

De NPO en brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia reageren op de plannen van de aankomende regering.

NDP Nieuwsmedia vreest ernstige gevolgen btw-verhogingen

In het Hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken de btw op dagbladen en tijdschriften, zowel gedrukte als digitale, te verhogen van 9 naar 21 procent. Herman Wolswinkel, directeur van branchevereniging NDP Nieuwsmedia: “Als dit plan doorgaat, zal het onvermijdelijk reorganisaties bij nieuwsbedrijven tot gevolg hebben.

Dagbladen ondergaan een moeilijke transitie naar een digitale toekomst. Deze voorgenomen btw-verhoging maakt journalistiek voor de burger veel duurder en daarmee voor velen minder toegankelijk. Daarmee zetten de coalitiepartijen ook de pluriformiteit van het journalistieke landschap op het spel."

NDP Nieuwsmedia stelt dat uit eerder onderzoek van Decisio (in opdracht van de Mediafederatie) bleek dat zelfs al een kleine btw-verhoging tot rode cijfers bij kleinere uitgevers zou leiden. Met de nu voorgestelde btw-verhoging zullen volgens NDP Nieuwsmedia de effecten schadelijk zijn voor het hele journalistieke landschap.

Herman Wolswinkel: “In het Hoofdlijnenakkoord spraken de coalitiepartijen ook af de instituties die de rechtsstaat mede dragen, waaronder de media, te versterken. Deze belastingverhoging op journalistiek en de impact daarvan op de pluriformiteit staan daar lijnrecht tegenover.”

Bulgarije

Met een btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor dagbladen komt Nederland in een uitzonderlijke positie binnen de Europese Unie. Alleen in Bulgarije geldt voor dagbladen het hoge btw-tarief. Landen als België en Denemarken passen op journalistiek juist een btw-nultarief toe.

Partijen als DPG Media, Mediahuis, FD Mediagroep, Roularta Media Nederland en WPG Media zijn lid van NPD Nieuwsmedia.

NPO wijst op belang (landelijke) publieke omroep

De NPO geeft aan dat het voor de hervorming belangrijk is dat de erkenning van de NPO verlengd wordt tot 1 januari 2029; daarover is geen consensus. De huidige regering van VVD, D66, ChristenUnie en CDA stelde dit voor, maar bij een commissiedebat bleek dat daar geen meerderheid voor bestaat. Het akkoord van de vier partijen voor de aankomende regering stelt niets over een verlenging van een concessie.

Frederieke Leeflang, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “Deze nieuwe coalitie zegt onomwonden dat de publieke omroep van groot belang is voor Nederland. Betrouwbare informatievoorziening, kwalitatief hoogwaardige journalistieke programma’s en een veelzijdig aanbod zijn van wezenlijk belang aldus het nieuwe regeerakkoord. Deze coalitie wil dit waarborgen en zorgen voor een toekomstbestendig bestel. 

Om dit te bereiken moet de publieke omroep worden hervormd en het besluitvormingsproces worden gestroomlijnd. De NPO wordt verzocht om vol in te zetten op digitalisering en het bereiken van een jong publiek, wat goed past in de gezamenlijke strategie van NPO en omroepen. 

NPO en omroepen gaan graag het gesprek aan met het nieuwe kabinet hoe we tot een vernieuwd, beheersbaar en toekomstbestendig bestel komen. Om te hervormen tot een eigentijdse publieke omroep is er de komende jaren ruimte en tijd nodig. Daarvoor is het van belang dat de erkenning van de publieke omroep wordt verlengd tot 2029.

Om de aangekondigde structurele budgetverlaging van 100 miljoen euro te realiseren, is hervorming van het bestel noodzakelijk. Anders kan de budgetverlaging verdergaande gevolgen hebben. Het is voor Nederland van groot belang dat wij onze publieke mediaopdracht kunnen blijven uitvoeren, want in een democratische rechtsstaat is een sterke van politiek en commercie onafhankelijke publieke omroep van cruciaal belang.”

www.npo.nl

www.ndpnieuwsmedia.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

NMO Print & Merken Monitor: Een kwart van de krantenlezers leest digitale editie

14-06-2024 | 17:18:00
Ruim een kwart van de 4,6 miljoen dagelijkse krantenlezers leest inmiddels de digitale versie van de krant.

Nielsen: Bioscoop stijgt hard, totale NL-mediabestedingen naar 6 miljard euro

14-06-2024 | 11:50:00
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2023 met 3,5 procent gegroeid tot 6,03 miljard euro. In absolute bedragen noteerde digital de grootste groei met 157 miljoen euro, een toename van 4,7 procent

[Interview] Madelon Fortuin over het digitaal bereik in NRC en digital only adverteren

11-06-2024 | 16:41:00
NMO is onlangs begonnen met het in kaart brengen van de bereikcijfers voor de digitale versies van de dagbladen. Mediahuis NRC blijkt met NRC 90 procent extra bereik te geven boven de papieren krant doordeweeks en 58 procent extra bereik in het weekend

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

10-06-2024 | 09:50:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

Bereik digitale versie kranten voortaan door NMO gerapporteerd

07-06-2024 | 09:51:00
NMO is gestart met het publiceren van het bereik van de digitale versie van dagbladen. NMO doet dit onder de noemer gemiddeld bereik editie print + digitale replica
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.