Marketing Report
Nieuwe huisstijl voor Het Scheepvaartmuseum

Nieuwe huisstijl voor Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum uit Amsterdam heeft een nieuwe huisstijl. De huisstijl is ontwikkeld door het Amsterdamse ontwerpbureau Thonik. De visuele identiteit, oftewel het logo, lettertype en leitmotiv, geeft verbeelding aan het nieuwe motto water verbindt werelden. De introductie is onderdeel van een herinrichting waarbij Het Scheepvaartmuseum meer nadruk legt op de collectie en het gebouw. Naast de huisstijlintroductie openen op 10 mei 2019 twee nieuwe presentaties: de Hoofdgalerij met de tentoonstelling Republiek aan Zee en de presentatie Cartografie & Curiosa. Tegelijkertijd is de entree van het museum en het Open Plein heringericht door Studio Linse.

Het nieuwe logo bestaat geheel uit typografie en is op alle uitingen tweetalig toegepast, namelijk in het Nederlands en Engels: het scheepvaart/national maritime/museum. Het logo- lettertype is Akkurat. Een recent lettertype met een neutraal, maar toch met een eigen karakter, zodat het opvalt en herkenbaar is. De huisstijlkleuren bestaan uit verschillende blauwtinten die het geheel een maritieme uitstraling geven. Voor de doelgroep gezinnen is het kleurenpalet uitgebreid met meerdere kleuren voor een speelser effect.

Het Scheepvaartmuseum gaf Thonik de opdracht om een visuele identiteit te creëren die aansluit bij de nieuwe koers van Het Scheepvaartmuseum. Enerzijds door de huisstijl te koppelen aan het motto, Water verbindt werelden, anderzijds door het te verbinden aan de sterke maritiem-historische uitstraling van het museum met zijn collectie op wereldformaat. 

In de huisstijl staan de lijnen centraal die terug te vinden zijn in de eyecatcher van het museum: de overkapping van de monumentale binnenplaats ontworpen door architect Laurent Ney. Deze constructie bestaat uit duizenden stukken glas in een metalen frame. Het ontwerp is geïnspireerd op de kompaslijnen van oude zeekaarten. Met het gebruik van de lijnen worden zowel het iconische gebouw als het motto water verbindt werelden in de huisstijl gebracht. Dit  leitmotiv keert in verschillende vormen, groottes en uitsneden terug in on- en offline communicatie-uitingen.
 
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Met 350.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 5 van de meest populaire, leerzame dag attracties van Nederland en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

www.hetscheepvaartmuseum.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.