Nieuwsuitgevers en hoofdredacties roepen in advertentie op tot schrappen btw-verhoging

Nieuwsuitgevers en hoofdredacties roepen in advertentie op tot schrappen btw-verhoging

Nieuwsuitgevers en hoofdredacteuren van meer dan dertig nieuwsmedia hebben in een paginagrote advertentie de Tweede Kamer opgeroepen tot het schrappen van de voorgenomen btw-verhoging van 9 naar 21 procent. Deze maatregel is opgenomen in het akkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesloten voor de vorming van een komende eregering.

De boodschap is in alle dagbladen en op websites van nieuwsmedia te zien. De oproep aan het nog te vormen kabinet is een boodschap van de uitgevers en hoofdredacties van meer dan dertig nieuwsmedia van onder meer DPG Media en Mediahuis (waaronder Mediahuis Nederland, Mediahuis NRC, Mediahuis Limburg en Mediahuis Noord) zoals De Telegraaf, AD, de Volkskrant, NRC, regionale dagbladen en online nieuwsmedia zoals De Correspondent en Follow the Money.

Pijnlijke keuzes?

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, partijleider van de VVD gaf eerder in een toelichting op de verhoging aan dat er soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden in het financieel beleid van de aankomende regering.

Toegankelijkheid van journalistiek onder druk

In de oproep van de uitgevers benadrukken de ondertekenaars hun zorgen over de toegankelijkheid van journalistiek: De mededeling is volgens de uitgevers dat deze ingreep gaat grote gevolgen hebben voor lezers. Mensen met een kleine beurs worden afgesneden van verdiepende journalistiek, met een groeiende nieuwskloof tot gevolg.

Vooral kleinere en regionale titels geraakt

Ook wijzen de ondertekenaars op de gevolgen voor nieuwsorganisaties: De onvermijdelijke daling in abonnementen heeft ingrijpende financiële gevolgen voor redacties. Zeker kleinere titels en regionale dagbladen zullen geraakt worden. Daarmee komt de pluriforme journalistiek in Nederland in zijn geheel onder druk te staan.

Standpunt NDP Nieuwsmedia

Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “Nieuwsuitgevers en hoofdredacties geven in de gezamenlijke advertentie een glashelder signaal af over hun zorg dat journalistiek minder toegankelijk wordt. We zijn de effecten aan het doorrekenen, maar op basis van eerder onderzoek weten we dat de nu voorgestelde zeer forse btw-verhoging bijzonder schadelijke gevolgen zal hebben voor het journalistieke landschap.”

Nederland Europees belastingkoploper

Met een btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor dagbladen komt Nederland in een uitzonderlijke positie binnen de Europese Unie. Met een btw-tarief van 21 procent zou Nederland journalistiek het zwaarst belasten van alle lidstaten in de EU. Landen als België en Denemarken passen op journalistiek juist een btw-nultarief toe.

www.npdnieuwsmedia.nl

www.dpgmedia.nl

www.mediahuis.com

www.mediahuis.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

NMO Print & Merken Monitor: Een kwart van de krantenlezers leest digitale editie

14-06-2024 | 17:18:00
Ruim een kwart van de 4,6 miljoen dagelijkse krantenlezers leest inmiddels de digitale versie van de krant.

Nielsen: Bioscoop stijgt hard, totale NL-mediabestedingen naar 6 miljard euro

14-06-2024 | 11:50:00
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2023 met 3,5 procent gegroeid tot 6,03 miljard euro. In absolute bedragen noteerde digital de grootste groei met 157 miljoen euro, een toename van 4,7 procent

[Interview] Madelon Fortuin over het digitaal bereik in NRC en digital only adverteren

11-06-2024 | 16:41:00
NMO is onlangs begonnen met het in kaart brengen van de bereikcijfers voor de digitale versies van de dagbladen. Mediahuis NRC blijkt met NRC 90 procent extra bereik te geven boven de papieren krant doordeweeks en 58 procent extra bereik in het weekend

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

10-06-2024 | 09:50:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

Bereik digitale versie kranten voortaan door NMO gerapporteerd

07-06-2024 | 09:51:00
NMO is gestart met het publiceren van het bereik van de digitale versie van dagbladen. NMO doet dit onder de noemer gemiddeld bereik editie print + digitale replica

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.