NMO Luisteronderzoek past meetmethode Grand Prix Radio aan

NMO Luisteronderzoek past meetmethode Grand Prix Radio aan

Het Nationaal Media Onderzoek heeft bij het NMO Luisteronderzoek de meetmethode voor Grand Prix Radio aangepast. De aanpassing is per 21 augustus 2023 doorgevoerd. Daarbij is encoding toegevoegd aan Grand Prix Radio tijdens Formule 1-weekenden. Daarmee zijn de pieken in beluistering die eerder zichtbaar waren bij Grand Prix Radio en vermoedelijk verband hielden met het tv-signaal, uit de data verdwenen.

De resultaten van de gewijzigde meetmethode met encoding is zichtbaar in het weekend dat de Formule 1-wedstrijden in Zandvoort werden gehouden. In die week bleek Grand Prix Radio een marktaandeel van 0,3 procent te hebben met een gemiddeld weekbereik van 172.677 luisteraars. Ter vergelijking: met de oude methode waar mogelijk false positives inzaten, was het marktaandeel van Grand Prix Radio tijdens week 24 (waarin een raceweekend zat) 1,2 procent met een weekbereik van 2,745 miljoen.

Grand Prix Radio verzorgt via een Belgische versie tijdens de Formule 1 raceweekenden speciale uitzendingen met het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij. Doordat de metingen van het NMO Luisteronderzoek zijn gebaseerd op audiomatching, bestond er een kans dat ook ander vergelijkbaar geluid, zoals dat van een televisie-uitzending, meegenomen werd in de resultaten van een radiozender. Grand Prix Radio haalde daarbij hoge luistercijfers die in twijfel werden getrokken.

Om false positives te reduceren, is audio encoding toegevoegd bij het gemeten signaal van Grand Prix Radio. Bij encoding wordt een voor het menselijk oor onhoorbare code met het audiosignaal meegestuurd. Op die manier kan exact worden vastgesteld of het door de meter opgepikte geluidspatroon hoort bij de juiste zender.

In de afgelopen weken heeft Grand Prix Radio samen met Ipsos en de Technische Commissie van NMO hard gewerkt aan de implementatie van de encoding-oplossing. Uit de testen is gebleken dat de oplossing werkt en dat het een valide luisterpatroon oplevert. De Technische Commissie van NMO heeft dan ook geadviseerd om deze oplossing toe te passen en het bestuur van NMO/NLO heeft dit advies overgenomen.

Buiten de racedagen van de Formule 1 vormt audiomatching de basis, net zoals bij alle andere deelnemende radiozenders.

Deze aanpassing is een van de optimalisaties die in het NMO Luisteronderzoek worden toegepast. 

www.nationaalmediaonderzoek.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Audify] NMO-maandcijfers mei 2024: NPO Radio 2 grootste radiozender

14-05-2024 | 15:46:00
Audify heeft de april-maandcijfers bekendgemaakt aan de hand van cijfers uit het NMO Luisteronderzoek. Daaruit blijkt dat de luistertijd van radioluisteraars met 131,1 minuten per dag stabiel is

[Audify] NMO-maandcijfers april 2024: NPO Radio 2 grootste radiozender; Qmusic grootste in 20-49

14-05-2024 | 15:46:00
Audify heeft de april-maandcijfers bekendgemaakt aan de hand van cijfers uit het NMO Luisteronderzoek. Daaruit blijkt dat de luistertijd van radioluisteraars met 131,1 minuten per dag stabiel is

[Audify] NMO-maandcijfers maart 2024: NPO Radio 2 nog steeds grootste radiozender; Qmusic grootste in 20-49/25-65

09-04-2024 | 16:41:00
Audify heeft de maart-maandcijfers bekendgemaakt aan de hand van cijfers uit het NMO Luisteronderzoek. Daaruit blijkt dat de luistertijd van radioluisteraars licht gedaald is naar 131,1 minuten per dag (was 135,5 minuten)

René Zeedijk bestuurslid NMO

28-03-2024 | 12:35:00
René Zeedijk is Adjunct Directeur Digital Sales & Head of SIM Advertising bij DPG Media sinds 2022

NMO publiceert Mediatrends 2023

18-03-2024 | 17:47:00
Vandaag publiceert het Nationaal Media Onderzoek (NMO) de derde editie van NMO Mediatrends. Het rapport is een belangrijke informatiebron voor het bezit en het gebruik van devices voor mediaconsumptie
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.