Marketing Report
NMO Luisteronderzoek past meetmethode Grand Prix Radio aan nieuws

NMO Luisteronderzoek past meetmethode Grand Prix Radio aan

Het Nationaal Media Onderzoek heeft bij het NMO Luisteronderzoek de meetmethode voor Grand Prix Radio aangepast. De aanpassing is per 21 augustus 2023 doorgevoerd. Daarbij is encoding toegevoegd aan Grand Prix Radio tijdens Formule 1-weekenden. Daarmee zijn de pieken in beluistering die eerder zichtbaar waren bij Grand Prix Radio en vermoedelijk verband hielden met het tv-signaal, uit de data verdwenen.

De resultaten van de gewijzigde meetmethode met encoding is zichtbaar in het weekend dat de Formule 1-wedstrijden in Zandvoort werden gehouden. In die week bleek Grand Prix Radio een marktaandeel van 0,3 procent te hebben met een gemiddeld weekbereik van 172.677 luisteraars. Ter vergelijking: met de oude methode waar mogelijk false positives inzaten, was het marktaandeel van Grand Prix Radio tijdens week 24 (waarin een raceweekend zat) 1,2 procent met een weekbereik van 2,745 miljoen.

Grand Prix Radio verzorgt via een Belgische versie tijdens de Formule 1 raceweekenden speciale uitzendingen met het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij. Doordat de metingen van het NMO Luisteronderzoek zijn gebaseerd op audiomatching, bestond er een kans dat ook ander vergelijkbaar geluid, zoals dat van een televisie-uitzending, meegenomen werd in de resultaten van een radiozender. Grand Prix Radio haalde daarbij hoge luistercijfers die in twijfel werden getrokken.

Om false positives te reduceren, is audio encoding toegevoegd bij het gemeten signaal van Grand Prix Radio. Bij encoding wordt een voor het menselijk oor onhoorbare code met het audiosignaal meegestuurd. Op die manier kan exact worden vastgesteld of het door de meter opgepikte geluidspatroon hoort bij de juiste zender.

In de afgelopen weken heeft Grand Prix Radio samen met Ipsos en de Technische Commissie van NMO hard gewerkt aan de implementatie van de encoding-oplossing. Uit de testen is gebleken dat de oplossing werkt en dat het een valide luisterpatroon oplevert. De Technische Commissie van NMO heeft dan ook geadviseerd om deze oplossing toe te passen en het bestuur van NMO/NLO heeft dit advies overgenomen.

Buiten de racedagen van de Formule 1 vormt audiomatching de basis, net zoals bij alle andere deelnemende radiozenders.

Deze aanpassing is een van de optimalisaties die in het NMO Luisteronderzoek worden toegepast. 

www.nationaalmediaonderzoek.nl

 

Lees ook:

Auditbureau CESP: NMO Luisteronderzoek is betrouwbaar

26-09-2023 | 00:02:00
Het auditbureau CESP heeft na een evaluatie geconcludeerd dat het NMO Luisteronderzoek betrouwbaar is. Het NMO Luisteronderzoek rapporteerde in februari 2023 voor het eerst de resultaten aan de hand van de MediaCell+ app

Tina Nijkamp en NLZiet gestopt met kijkcijfers van gisteren

30-08-2023 | 17:34:00
Tina Nijkamp en NLZiet gaan niet door met het publiceren van kijkcijfers over de de dag ervoor. Tina Nijkamp, die zichzelf een mediaprofessional en senior consultant noemt, publiceerde op dinsdag 29 augustus de eerste NMO Kijkcijfers van 28 augustus 2023

Audify komt met maandrapportages NMO Luisteronderzoek

24-08-2023 | 19:31:38
Branchevereniging Audify komt voortaan met een maandelijks audiomaandrapport. Met dit rapport wil Audify alle bereikcijfers vanuit het NMO Luisteronderzoek bundelen

NMO presenteert NMO Kijkonderzoek per 28 augustus 2023

22-08-2023 | 18:23:00
Het Nationaal Media Onderzoek heeft het NMO Kijkonderzoek gepresenteerd dat op 28 augustus 2023 van start gaat. Vanaf dan voert Kantar Media het onderzoek uit en wordt na bijna 60 jaar afscheid genomen van GFK (en voorganger Intomart)

Stichting Nationaal Media Onderzoek (NMO) officieel opgericht

21-07-2023 | 18:43:00
 De Stichting Nationaal Media Onderzoek is officieel opgericht. Daarmee is het Nationaal Media Onderzoek (NMO) als formele entiteit een feit
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.