NPO met overkoepelende strategie: voortdurend in verbinding

NPO met overkoepelende strategie: voortdurend in verbinding

De NPO heeft een overkoepelende strategie vastgesteld met als leidraad: voortdurend in verbinding. Dit blijkt uit de geopenbaarde begroting 2024 van de NPO. Frederieke Leeflang en Paul Doop stellen als Raad van Bestuur van de NPO dat omroepinstellingen en NPO kiezen voor een sterke en relevante publieke omroep, met een betrouwbare en onafhankelijke nieuwsvoorziening. Een publieke omroep die optimaal in verbinding staat met de gehele samenleving.

Aansluiting

Concreet komt het daarbij erop neer dat de NPO wil dat het beter aansluit bij de veranderende samenleving. De NPO vraagt makers om steeds te reflecteren op hun aansluiting op de samenleving in inhoud en toon. Dan gaat het om het vertalen van het begrijpen van wat er leeft in de samenleving. Welke zorgen zijn er, wat is het perspectief, wat zijn de oplossingen? En welke doelgroepen mist de NPO nog? Daarbij wil de NPO dat meer vanuit creatieve en journalistieke vrijheid nog niet geagendeerde thema's en onderwerpen worden geagendeerd.

Meer onderzoek

Ook wil de NPO meer met onderzoek doen. Daarom zal de NPO de eigen impact- en bereikmetingen verbeteren. Naast NMO, werkt de NPO aan een collectief, doelgroepgerichter onderzoek en bestaande onderzoeken worden uitgebreid op online en on demand gebied.

Herkenbaar en vindbaar

Verder wil de NPO beter vindbaar en herkenbaar zijn. NPO Start en NPO Luister moeten alle media-content herbergen van de NPO. Dit zal vanaf 2024 worden geintensiveerd. Uit de NPO-begroting blijkt overigens niet dat NPO Luister – die thans uitsluitend via smartphones en tablets beschikbaar is – ook via andere distributieplatforms zal worden onstsloten (via websites, alsmede toegankelijk via smart-tv's, Apple Carplay/Android Auto, en via hbbtv/NPO Start). 

Omroepinstellingen krijgen de mogelijkheid om volledige afleveringen in eigen omgevingen te kunnen aanbieden, en gaat door met specifiek aanbod via derde-platforms zoals YouTube en Instagram.

Diversiteit en regionaal

In 2024 moet diversiteit, de samenwerking met de regionale publieke omroep en talentontwikkeling prioriteit krijgen. Bij diversiteit is het de bedoeling dat middels een project culturele diversiteit voor 600.000 euro in 2024 wordt gestimuleerd. De bedoeling is dat in 2026 50/50 van de medewerkers man/vrouw is en 15 procent cultureel divers is en 2 procent een beperking heeft. Voor de regionale omroep is het de bedoeling dat er naast de samenwerking met de regionale publeke omroep, ook met de lokale publieke omroepen zal worden samengewerkt.

Verder is er aandacht voor de sociaal veilige werkomgeving (onder meer via het Mediapact Respectvol Samenwerken). Ook is het de bedoeling dat de uitkomsten en aanbevelingen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) worden vertaald in concrete acties. Verder wil de NPO meer vaste contracten inzetten door afspraken te maken met omroepinstellingen en vakbonden.

Voor talentontwikkeling heeft de NPO 2,9 miljoen euro gereserveerd vanuit het NPO-fonds en 1,6 miljoen vanuit het Videobudget. 

www.npo.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Tim Moen zendermanager NPO Klassiek

07-06-2024 | 17:39:14
Tim Moen is per 1 juli 2024 door de NPO benoemd tot zendermanager van NPO Klassiek. Hij volgt Simone Meijer op die per 1 juni 2024 is gestart als directeur van de Stichting Omroep Muziek

3FM Serious Request komt in actie voor Metakids

05-06-2024 | 09:37:00
Het Glazen Huis staat dit jaar op het Rodetorenplein in Zwolle

Arjen Lubach stopt eind 2024 met Avondshow en VPRO

31-05-2024 | 14:02:00
Arjen Lubach stopt eind 2024 met de Avondshow (NPO1) en verlaat daarmee ook de VPRO. De Avondshow wordt sinds februari 2022 gemaakt waarbij deze telkens in periodes van enkele maanden van maandag tot en met donderdag op NPO1 wordt uitgezonden

Jonna Fraser en CHO (Giovanni Rustenberg) grote winnaars FunX Music Awards

31-05-2024 | 13:44:00
Jonna Fraser en CHO (Giovanni Rustenberg) zijn met twee awards de grote winnaars van de FunX Music Awards. Jonna Fraser mocht onder meer de award voor Artist of the Year Male in ontvangst nemen

NPO Start, Netflix en Videoland winnen Binge Streaming Video Awards

31-05-2024 | 11:46:00
Het Verhaal van Nederland Oranje Nassau van NPO Start (NTR) heeft een Binge Streaming Award gewonnen voor populairste Nederlandse documentaire. Voor de award voor populairste Nederlandse serie was Ferry: De Serie (Netflix) de winnaar en de populairste Nederlandse Reality was B&B Vol Liefde van Videoland (RTL Nederland). Fool me Once van Netflix won de prijs voor populairste internationale serie
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.