Marketing Report
NPO Radio 4 wordt NPO Klassiek

NPO Radio 4 wordt NPO Klassiek

NPO Radio 4 wordt in 2023 omgedoopt tot NPO Klassiek. Dit heeft de NPO bekend gemaakt die daarbij geen exacte datum heeft genoemd. Onder de naam NPO Klassiek is het de bedoeling dat de NPO zowel via de radio als online met non-lineair aanbod de vindplaats wordt voor klassieke muziek.

Vindplaats voor klassiek

Onder de naam NPO Klassiek is het de bedoeling dat de NPO zowel via de radio als online met non-lineair aanbod de vindplaats wordt voor klassieke muziek. De bedoeling is dat NPO Klassiek vaker bekende en toegankelijke muziekstukken zal laten horen om zo een breder publiek te trekken. NPO Radio 4 behaalde in de laatste NLO-luistermeting een marktaandeel van 2,3 procent met een weekbereik van 570.000 luisteraars.

Minder budget in 2023

NPO Klassiek krijgt een budget van 8,4 miljoen euro in 2023 en nog eens 1,1 miljoen voor het online platform. Daarmee daalt het budget van de radiozender met 4,7 procent en het online budget is met 9,6 procent gedaald. Het radiostation gebruikt een nagenoeg 100 procent dekkend FM-frequentienetwerk en wordt verder uitgezonden via DAB+, DVB-T2, digitale kabelplatforms, IPTV, satelliet en internet (waarop ook met visual radio wordt uitgezonden).

Vierde naam

De klassieke radiozender werd op 28 december 1975 gelanceerd als Hilversum IV (of Hilversum 4). Op 1 december 1985 is de radiozender omgedoopt tot Radio 4 waarna op 19 augustus 2014 de radiozender NPO Radio 4 werd. Met deze naamswijziging krijgt de radiozender zijn vierde naam.

Met de naam NPO Klassiek doorbreekt de NPO de cijferreeks voor zijn radiostations die thans NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 heten. De NPO heeft geen plannen bekend gemaakt om de andere radiozenders ook andere namen te geven.

Geen concurrentie op FM

De NPO zendt met NPO Radio 4 die NPO Klassiek wordt, de enige breed beschikbare klassieke radiozender uit in Nederland. Het commerciële Classicnl zendt alleen via DAB+, internet en kabel/IPTV uit.

Het voor klassieke en jazzmuziek bedoelde commerciële FM/DAB+-kavel wordt door Mediahuis ingevuld met de zender Sublime die zich profileert met funk, soul en jazz(y) muziek. De NPO stopte op 31 januari 2022 met de themazender NPO Radio 4 Concerten die non-stop klassieke concerten uitzond via DAB+ en internet. Simone Meijer is sinds januari 2019 de zendermanager van NPO Radio 4.

www.nporadio4.nl
www.npo.nlis

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief