Marketing Report
NPO seizoenspresentatie: hart van de samenleving nieuws

NPO seizoenspresentatie: hart van de samenleving

De NPO heeft het seizoen 2023/2024 gepresenteerd. Opvallende programma’s zijn Hotel Hollandia met Paul de Leeuw als zaterdagavondprogramma en een dramaserie over de Joodse Raad.

Voor komend seizoen stelt de NPO vooral vanuit het hart van de samenleving te hebben geprogrammeerd in alle genres.  Dan gaat het om thema’s die heel Nederland raken: van culturele hoogtepunten tot wetenschap, van verkiezingen tot vermaak, van drama tot levensbeschouwing, van inclusiviteit tot klimaat en van sport tot natuur.

De presentatie was dit jaar zonder speeches of inleidingen van NPO-bestuurders of NPO-directeuren, maar bestond vooral uit een opsomming van de programma’s van NPO 1, 2, 3, Zapp/Zappelin en NPO Start/NPO Plus.

De publieke omroepen hebben de komende maanden veel aandacht voor de verkiezingen in tal van (extra) nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Inmiddels is de vrijdagse versie van Op1 tot een politieke versie omgedoopt met  Sven Kockelmann en Tijs van den Brink als samenwerking tussen Omroep Max en de Evangelische Omroep. In het programma House of politics worden lijsttrekkers thuis bezocht, op zoek naar de persoon achter de politicus. Pointer houdt een factcheck-marathon rond uitspraken van politici. Als late-night talkshow blijft Op1 geprogrammeerd staan en in de vooravond wordt Khalid & Sophie gecontineerd.

Ster, de reclameverkoopmaatschappij van reclamezendtijd bij de NPO, zal in oktober een eigen presentatie geven voor adverteerders.

Remco van Leen die thans (samen met Jojanneke Doorn) waarnemend directeur video is, heeft zich kandidaat gesteld om directeur video bij de NPO te worden en wil daarmee de vacature als gevolg van het vertrek van Frans Klein, in te vullen.

Programma’s

In Hotel Hollandia brengt onder andere Paul de Leeuw (BNNVARA) een mix van drama, satire en talkshow. Frans Bauer volgt twaalf mensen die laaggeletterd zijn in Frans Bauer - een leven zonder letters. In De Mensenbieb lenen kinderen geen boeken, maar bijzondere levensverhalen van echte mensen. Vijf bekende Nederlanders leren in The Biohack Project hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen zijn.

In 12 straten groen gaan twaalf straten in Nederland de strijd aan om meer te vergroenen. Operazangeres Francis van Broekhuizen dompelt zich onder in alle rituelen van het bedevaartsoord Lourdes. In de dramaserie De Joodse Raad worden de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld gebracht. De voetballers in All Stars & Zonen worden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, genderongelijkheid en gecanceld worden.

Bij ons op het AZC laat zien wat zich afspeelt achter de hekken en toegangspoorten van een asielzoekerscentrum. Project Dans volgt tien dansers die hun droom in vervulling willen zien gaan: van dansen hun beroep maken. In We gaan er allemaal Aan onderzoekt Valerio Zeno de verschillende manieren waarop de mensheid tot zijn einde komt. Huub Stapel onderzoekt welke rol de IJssel speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen aan haar oevers. En Vonneke Exposed vertelt het verhaal van Vonneke, die als vijftienjarige de verspreider van naaktfoto’s van haar in de arm stak - vanaf dat moment verandert haar leven enorm.  

Verdere titels

Een fictief hotel vormt het decor van de zaterdagavondshow Hotel Hollandia (BNNVARA, NPO 1). De vaste personeelsleden geven een kijkje achter de schermen van het hotel en worden gespeeld door Anniek Pheifer, Wimie Wilhelm, Samir Hassan en Thomas van Luyn. Wekelijks checken er bekende Nederlanders in die om welke reden dan ook in het nieuws zijn. Paul de Leeuw ontvangt daarnaast zijn gasten in de lobby. Hotel Hollandia brengt een mix van drama, satire en talkshow.

In de dramaserie Santos (BNNVARA, NPO 3/NPO Start) probeert het liefdeskoppel Glenn en Yola samen een leven op te bouwen in Rotterdam. Terwijl ze allebei hun dromen najagen, komen ze klem te zitten tussen hun eigen ambities en hun criminele vrienden en familie. Glenn komt voor een dilemma te staan door zijn dealende beste vriend en Yola komt in conflict met haar moeder, die meedogenloos de macht naar zich toetrekt in de Rotterdamse drugshandel. Los van elkaar en samen proberen ze telkens de juiste keuze te maken in een wereld die met een gekleurde bril naar hen kijkt.

Feesten, huiswerk maken, verliefd worden, zuipen en lang leve de lol. En dan gaat een van je beste vrienden dood. Wat doe je dan? Hoe ga je dan verder? In de serie Vrienden na het leven (EO, online) volgt presentator Joram Kaat vriendengroepen die een dierbare vriend of vriendin zijn verloren.

In Frans Bauer - een leven zonder letters (AVROTROS, NPO 1) volgt Frans Bauer twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Frans loopt met hen mee in hun dagelijks leven, maar probeert ze ook een hart onder de riem te steken en het vertrouwen in zichzelf terug te vinden.

De Marker (BNNVARA, online) is een nieuw online journalistiek merk voor jongeren waar je dagelijks wordt bijgepraat over het nieuws van de dag. Opinie op een eigentijdse manier, met humor en scherpte. Persoonlijk, en met veel interactie. De Marker is actief op Instagram, podcastplatforms en TikTok.

In We gaan er allemaal Aan (PowNed, NPO 3) onderzoekt presentator Valerio Zeno de verschillende manieren waarop de mensheid tot zijn einde komt: een nucleaire oorlog, de uitbarsting van een supervulkaan, AI, de inslag van een asteroïde, klimaatverandering, een pandemie, of roeien aliens ons uit? Valerio spreekt toonaangevende wetenschappers over deze thema’s en onderzoekt ook hoe er in bijvoorbeeld populaire films en boeken over werd gedacht.

De Grooten Tour van de Gebroeders de Witt (MAX, NPO 2): op het kantelpunt van de 17e eeuw trekken Johan en Cornelis de Witt, twee ambitieuze zonen uit onze toen nog jonge republiek, twee jaar kriskras door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland zullen bepalen hoe zij later ons land zullen leiden. Huub Stapel reist de broers bijna vier eeuwen later achterna met hun dag- en kasboek in de hand.

De vierdelige serie Bij ons op het AZC (HUMAN, NPO 2) gaat over het reilen en zeilen op een AZC. Camera's zijn normaliter niet toegestaan in een AZC, in verband met privacy, veiligheid en politieke gevoeligheid, maar HUMAN mocht een jaar lang meelopen. AZC's zijn volop in het nieuws, vaak negatief, maar niemand weet wat er zich allemaal afspeelt achter de hekken en toegangspoorten.

De Mensenbieb (HUMAN, NPO Zapp) is een magische bibliotheek, waar je geen boeken kunt lenen, maar echte mensen en hun levensverhalen. Kinderen gaan in gesprek met een multimiljonair of met een burgemeester van een grote stad, maar ook met bijvoorbeeld een dakloze, een vluchteling of met iemand die heel lang in de gevangenis heeft gezeten.

Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. Voorzitter Jan Smit heeft ambitieuze plannen met zijn club. Hij wil samen met zijn trainer Wim Jonk snel vooruit. Maar volgens de altijd kritische Volendammers is niet elke verandering een verbetering. Krijgen Smit en Jonk het dorp achter zich? FC Volendam (AVROTROS, NPO 1): een jaar lang achter de schermen in een dorp in de Eredivisie.

In Sander en de socials (VPRO, NPO 3) onderzoekt Sander Schimmelpenninck de wetteloosheid van sociale media en laat hij zien dat dit vervelende gevolgen heeft voor onze democratie. Internet en sociale media in het bijzonder waren ooit het summum voor de liberale democraat. Nooit eerder kon het volk zo direct met elkaar communiceren, maar dat blijkt in de praktijk steeds meer uit te draaien op een nachtmerrie.  

Vijf bekende Nederlanders leren in The Biohack Project (KRO-NCRV, NPO 1) hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen zijn. Ex-Olympisch roeier en biohacker Govert Viergever leert hen tools en technieken aan voor een betere stressbeheersing, focus en ontspanning. Acht afleveringen lang wordt getest of ze hierin slagen in ijzingwekkende uitdagingen.

Stand van Nederland: Koplopers (WNL, NPO 2): Raquel Schilder bezoekt in het kader van de Klimaatweek vijf verschillende plekken waar ondernemers baanbrekende ideeën hebben die we nu al kunnen toepassen. Vijf revolutionaire uitvindingen om ons klimaat te verbeteren, die ook commercieel nog eens heel interessant zijn en waar een Nederlands exportproduct van gemaakt zou kunnen worden.

Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe in Nelson Mandela: hype of hoop (Omroep ZWART, NPO 2) door Zuid-Afrika om met eigen ogen te zien wat de strijd van Nelson Mandela het land nu eigenlijk heeft opgeleverd.

Een achtdelig verhaal over de bekendste familie van Nederland die als een oranje draad door onze geschiedenis loopt: Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau (NTR, NPO 1). Een vorstenhuis met helden en zwarte schapen die soms worden verguisd en dan weer op handen worden gedragen. Verteller Daan Schuurmans loodst de kijker door de geschiedenis in binnen- en buitenland.

In De Joodse Raad (EO, NPO 1/NPO Start) worden de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld gebracht. De vijfdelige historische dramaserie vertelt het tragische oorlogsverhaal van een vader en een dochter die ieder vanuit hun eigen overtuiging proberen het juiste te doen, en daarbij steeds meer tegenover elkaar komen te staan.

2Doc: Tanja - Dagboek van een guerrillera (VPRO, NPO 2) vertelt het verhaal de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Tijdens haar stage, eind jaren 90 in Colombia, wordt Nijmeijer geconfronteerd met de politieke onrust in het land. Geschokt door het onrecht dat ze aantreft, sluit ze zich na haar studie aan bij de FARC, op dat moment het grootste guerrillaleger ter wereld. Ze wordt uiteindelijk ingezet bij de vredesonderhandelingen waar ze een sleutelrol speelt in het bereiken van een vredesakkoord. Omdat ze nog steeds op de internationale opsporingslijst van Interpol staat, is een terugkeer naar Nederland onmogelijk.

Operazangeres Francis van Broekhuizen gaat in Francis naar Lourdes (KRO-NCRV, NPO 2) als vrijwilliger mee naar Lourdes, het grootste bedevaartsoord van Europa. Voor Francis bekend terrein: vijftien jaar lang was zij vrijwilliger in Lourdes. Samen met pelgrims en andere vrijwilligers dompelt zij zich onder in alle rituelen van dit unieke plekje in de Pyreneeën, waar tienduizenden mensen samenkomen. Uiteraard zal Francis haar stem niet onberoerd laten. 

Janny van der Heijden, André van Duin en hondje Nhaan verruilen hun boot deze winter voor de trein in Denkend aan Zwitserland (MAX, NPO 1). Samen maken ze een reis door het prachtige Zwitserland. Als kind verslond Janny de jeugdboeken over het weesmeisje Heidi. Met André wil Janny ontdekken hoe mooi het land van haar fictieve jeugdvriendin is.

Ruben Terlou is opgeleid als arts, maar koos voor een zwervend bestaan als documentairemaker en journalist. In de zevendelige serie Dokter Ruben (VPRO, NPO 2) combineert hij zijn talenten en bekijkt hij de wereld met een doktersblik. Hij gaat in zeven landen op zoek naar factoren die mensen letterlijk ziek kunnen maken. Is genezing überhaupt mogelijk zonder de omstandigheden die de malaise veroorzaken aan te pakken?  

Invictus Games (NOS, NPO 1): hoogtepunten van de Invictus Games in Düsseldorf, het internationale sporttoernooi voor militairen en veteranen die in het leger lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Aan de hand van Nederlandse deelnemers volgt de NOS wat er tijdens deze editie gebeurt. Met sportieve prestaties, maar vooral het primaire doel van de Invictus Games komt naar voren: steun, ontmoeten en praten. Presentator Saïda Maggé wordt geflankeerd door Marc van de Kuilen, voormalig rolstoelbasketballer en oud-deelnemer aan de Invictus Games.

De documentaire Jelle: wereldberoemd met knikkers (PowNed, NPO 3) volgt het leven van Jelle Bakker, de autistische YouTube-sensatie met zijn indrukwekkende knikkerbanen. Na Amerikaanse tv-aandacht explodeert zijn kanaal. Als vervolgens John de Mol aan de lijn hangt, lijken meerdere dromen uit te komen. Maar is de kwetsbare Jelle bestand tegen de keerzijde van zijn onverwachte wereldfaam?

Project Dans (NTR, NPO 1) volgt tien dansers die hun droom in vervulling willen zien gaan: van dansen hun beroep maken. Natascha Dejong en Nicholas ‘Shaker’ Singer, beiden gerenommeerde namen in de danswereld, begeleiden de deelnemers. Een strenge maar rechtvaardige vakjury beoordeelt hun uitvoeringen en kiest elke week één danser die het programma moet verlaten.

Reis naar je roots (KRO-NCRV, NPO Zapp) is een reality-programma waarin een groep kinderen tussen de 12 en 16 jaar op reis gaat naar het geboorteland van (één van) hun ouders. De kinderen zelf zijn er nog nooit geweest.

2Doc: Mijn grote broer (EO, NPO 2): eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Een onwezenlijke en verwarrende tijd breekt aan voor het gezin, waarin ze proberen te begrijpen wat Arie heeft gedreven tot zijn dood. Hebben ze signalen gemist? Hoe kon er een kant van Arie zijn die zij helemaal niet kenden? De film biedt een intieme kijk op het leven van de achtergebleven gezinsleden, die vol verwarring, verdriet, maar ook humor en hoop hun leven weer proberen op te pakken.

In 12 straten groen (KRO-NCRV, NPO 1) gaan twaalf straten in Nederland de strijd aan om meer te vergroenen. In alle twaalf provincies steken bewoners uit verschillende gemeenten in Nederland hun handen uit de mouwen. Niet alleen de straat wordt groener, ook bewoners leren elkaar steeds beter kennen. Presentatoren Anita Witzier en Tim Hogenbosch staan hen bij.

De grutto (BNNVARA, NPO 1) is de hoofdrolspeler in gelijknamige natuurdocumentaire van gouden-kalf winnaar Ruben Smit. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de steltloper in de weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat?

Govert Schilling volgt wetenschappers in hun zoektocht naar een beter begrip van planeet aarde in Govert naar de kern van de aarde (NTR, NPO 2). Een blauwe bol die krioelt van het leven. Hoe is de aarde ontstaan? Hoe ziet het inwendige eruit? Hoe werken continentverschuiving, gebergtevorming en vulkanisme?

In Langs de IJssel (MAX, NPO 2) volgt Huub Stapel de IJssel, de meest eigenzinnige rivier van ons land. De 127 kilometer lange rivier stroomt niet zoals andere rivieren van oost naar west, maar richting het noorden. Huub onderzoekt welke rol deze rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen.

Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto’s van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Vanaf dat moment verandert haar leven enorm: ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. Nu Vonneke zelf een kind krijgt, blikt ze in Vonneke Exposed (BNNVARA, NPO Start/NPO 3) terug en wil ze een rolmodel zijn.

Rechtstreeks vanuit Sittard-Geleen: Dagboek van een herdershond live (KRO-NCRV, NPO 1), een uniek musicalspektakel op televisie. Een moderne vertaling van een nostalgisch verhaal, waarin de ziel van Limburg tot leven komt. Met onder anderen Thomas Cammaert en Angela Schijf. 

Presentator Soy Kroon rijdt in elke aflevering van Bouwer Power (AVROTROS, NPO Zappelin) met een kind tussen de vier en zeven jaar oud langs verschillende bouwplaatsen. De aflevering begint met een noodoproep vanuit de meldkamer. Soy en de jonge gast stappen in de Bouwer Power-klusbus en komen in actie om de problemen op de bouwplaats vakkundig op te lossen.

Een volledig overzicht van de programmering van de NPO is hier te vinden.

Fotocredits: NPO/Nathan Reinds

www.npo.nl

 

Lees ook:

NPO met overkoepelende strategie: voortdurend in verbinding

25-09-2023 | 06:45:00
De NPO heeft een overkoepelende strategie vastgestel met als leidende draad: voortdurend in verbinding. Dit blijkt uit de geopenbaarde begroting 2024 van de NPO

NPO wil in 2024 recordbedrag van 966 miljoen euro van ministerie van OCW

25-09-2023 | 06:45:00
De NPO heeft 966 miljoen euro aan budget gevraagd aan het ministerie van OCW voor de uitvoering van zijn taken. De  totale begroting van de NPO komt in 2024 uit op 1,1 miljard euro. In 2024 wil de NPO 26,07 miljoen euro ongebruikte middelen uit 2023 overhevelen naar 2024

Tina Nijkamp en NLZiet gestopt met kijkcijfers van gisteren

30-08-2023 | 17:34:00
Tina Nijkamp en NLZiet gaan niet door met het publiceren van kijkcijfers over de de dag ervoor. Tina Nijkamp, die zichzelf een mediaprofessional en senior consultant noemt, publiceerde op dinsdag 29 augustus de eerste NMO Kijkcijfers van 28 augustus 2023

Zenderexploitatie DAB+ van NPO bij Broadcast Partners: betere ontvangst

28-08-2023 | 23:23:00
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zal de zenderexploitatie van zijn DAB+-zenders per 1 september 2023 onderbrengen bij Broadcast Partners. Dit is het resultaat van een aanbesteding

[Column] David  de Jong: WNL (NPO Radio 1) bezig met Omtzigt-bashing?

16-08-2023 | 17:21:00
Haagse Lobby en Sven op 1 zijn twee WNL-programma’s die op NPO Radio 1 worden uitgezonden. 7 augustus 2023 was oud-minister Henk Kamp (VVD) te gast bij Haagse Lobby
 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.