Marketing Report
NRC lanceert podcastserie Gerede Twijfel: de Maastrichtse martelmoord nieuws

NRC lanceert podcastserie Gerede Twijfel: de Maastrichtse martelmoord

NRC komt met de zevendelige podcast Gerede Twijfel, over elf studenten en hun maandenlange onderzoek naar een moordzaak uit 2012.

De veroordeelde Antonio zit een gevangenisstraf uit van 24 jaar voor de moord op zijn jeugdvriend Guido. Volgens de rechtbank en het gerechtshof martelde hij zijn vriend dood in een loods in Maastricht. Daarna probeerde hij het slachtoffer te verbranden om de sporen te wissen. Maar ondanks dat het bewijs in zijn richting wijst, ontkent Antonio. Wat vertellen die bewijsmiddelen nou echt? Klopt het wel wat de politie erover heeft opgeschreven? En waarom bleven zoveel vragen in de rechtszaal onbeantwoord?

Onterechte veroordelingen

Rechterlijke dwalingen zijn ongekend populair in de journalistiek. De vraag of iemand terecht veroordeeld is, raakt aan een fundamenteel rechtvaardigheidsgevoel. Maar wat gaat er schuil achter die dwalingen? Hoe is het mogelijk, dat in ons Nederlands strafrechtsysteem vol controlemechanismen, toch met enige regelmaat een onschuldige in de cel verdwijnt?

Het zijn vragen waar rechtspsycholoog Peter van Koppen zijn levenswerk van maakte: de wetenschappelijke zoektocht naar Gerede Twijfel. Van Koppen leidt een project op de Vrije Universiteit in Amsterdam dat moordzaken onderzoekt die mogelijk rechterlijke dwalingen zijn. In ruim twintig jaar deden achtereenvolgende teams van speciaal geselecteerde studenten meerdere baanbrekende onthullingen. Vorig jaar kwam nog een onschuldige vrij, dankzij onderzoek van Gerede Twijfel.

Van Koppen werkte begin deze eeuw regelmatig samen met onderzoeksjournalist Bas Haan in zaken als de Deventer Moordzaak en de Schiedammer Parkmoord. Het was die laatste zaak die hij met studenten ging onderzoeken, waaruit het project Gerede Twijfel ontstond. Dit jaar mochten Bas Haan en het audioteam van NRC meelopen.

De podcast is te beluisteren in de NRCAudio-app, maar ook via bijvoorbeeld Spotify en Apple Podcasts.

www.nrc.nl/gerede-twijfel

Lees ook: 

[Vacatures] NRC zoekt een Projectmanager Klantenservice

26-10-2023 | 10:56:00
Mediahuis NRC is op zoek naar Innovatieve en verbindende Projectmanager Klantenservice

[Vacatures] NRC zoekt een Teamleider Retentie

26-10-2023 | 10:43:00
NRC is per direct op zoek naar een Teamleider Retentie

[Vacatures] NRC zoekt een Audioproducer

19-10-2023 | 08:46:00
NRC is per direct op zoek naar een Audioproducer

[Vacatures] NRC zoekt naar Journalistiek Talent

28-09-2023 | 10:13:00
NRC is per direct op zoek naar Journalistiek Talent

[Vacatures] NRC zoekt een Talentvolle Beeldredacteur

21-09-2023 | 09:58:00
NRC is per direct op zoek naar een Talentvolle Beeldredacteur

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.