Marketing Report
[Onderzoek] Consumenten bezorgd over impact AI op shoppen nieuws

[Onderzoek] Consumenten bezorgd over impact AI op shoppen

Consumenten willen profiteren van het gemak van AI, maar zijn tegelijkertijd bezorgd over deze technologie. Retailers hebben daarom de taak hun publiek voor te lichten. Deze bevindingen komen uit een nieuw onderzoek van SAP Emarsys onder 4.000 Amerikaanse shoppers.

Slechts de helft (51 procent) van de consumenten gelooft dat AI een positieve invloed heeft op hun ervaringen in de detailhandel. Desondanks geeft meer dan driekwart (77 procent) van de shoppers de voorkeur aan merken die gepersonaliseerde aanbevelingen bieden - een veelvoorkomende use case voor AI in de detailhandel.

Volgens het onderzoek maakt bijna een kwart (24 procent) van de consumenten zich zorgen dat AI hun winkelervaring negatief zal beïnvloeden. 86 procent zegt liever met mensen te communiceren dan met AI. Interessant is echter dat minder dan bijna 3 op de 10 (27 procent) het verschil merkt tussen een mens en een AI-chatbot.

Voordelen van AI

Volgens de analyse van Emarsys komt deze negativiteit vaak doordat consumenten niet zien dat AI achter hun beste ervaringen zit. Hoewel shoppers gepersonaliseerde content, aangepaste aanbevelingen en snelle checkouts waarderen, realiseren maar weinigen zich dat AI de drijvende kracht hierachter is.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel consumenten zich zorgen maken over het gebruik van gegevensverzameling voor AI, waarbij 63 procent wil dat retailers een betere balans vinden tussen het verzamelen van hun gegevens en het verbeteren van hun winkelervaringen.

Voorlichting

Emarsys adviseert dat retailers hun klanten moeten voorlichten over de waarde van hun gegevens om hun ervaringen op websites, apps en zelfs mobiele portemonnees te verbeteren.

www.emarsys.com

Lees ook:

Michiel Frackers: Apple en Bitcoin vs Tesla en Ethereum

25-09-2023 | 09:43:30
De beste tech-investeringen van de laatste vijf jaar waren niet Apple of Bitcoin, maar Tesla en Ethereum

VIA Taskforce Creative verwelkomt eerste AI-persoonlijkheid

21-09-2023 | 11:07:00
Met deze samenwerking tussen mens en kunstmatige intelligentie nemen VIA en Esther een flinke stap richting de toekomst van het communicatievak

FD Mediagroep lanceert eerste Mid-Year Marketing Monitor

20-09-2023 | 10:33:00
Dit rapport biedt een kans om zowel recente uitdagingen als toekomstige trends te begrijpen die marketeers in de dagelijkse praktijk tegenkomen

Michiel Frackers: Singapore F1-weekend is hèt netwerkevent van Azië

19-09-2023 | 09:11:06
De week begon vrolijk toen bekend werd dat Messi's komst naar de MLS heeft geresulteerd in honderdtienduizend nieuwe abonnees voor Apple TV+

Abovo Maxlead lanceert AI Marketing Taskforce

14-09-2023 | 21:37:00
Om marketingteams te ondersteunen lanceert marktleider Abovo Maxlead een nieuwe dienstverlening: de AI Marketing Taskforce

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.